ΥΓΕΙΑ
Posted in

Το σύνδρομο Cushing στον σκύλο

σύνδρομο Cushing
Posted in

Το σύνδρομο Cushing είναι μια από τις πιό συχνές ορμονικές ασθένειες που εμφανίζονται στον σύγχρονο σκύλο. Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως σκυλιά άνω των 8 ετών και όταν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον σκύλο.

Τι είναι το σύνδρομο Cushing;

Το Cushing είναι μια ορμονική διαταραχή στην οποία ο φλοιός των επινεφριδίων του σκύλου παράγει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης.

Η κορτιζόλη, γνωστή ως η ορμόνη του άγχους, ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων ώστε να παρέχει βραχυπρόθεσμα περισσότερη ενέργεια στον οργανισμό. Ταυτόχρονα έχει και μια καταπραϋντική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει έναν βασικό ρόλο στον μεταβολισμό επηρεάζοντας την πέψη των υδατανθράκων, των λιπαρών και των πρωτεϊνών.

Η κορτιζόλη φροντίζει επίσης για την ισορροπία του εντέρου, των ηλεκτρολυτών και της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον περιορίζει την αυξημένη ποσότητα ζάχαρης στο συκώτι και προστατεύει τον οργανισμό σε καταστάσεις υπερλειτουργίας.

Η ώθηση για την παραγωγή κορτιζόλης είναι η ορμόνη ATC η οποία παράγεται στην υποφυση και φτάνει στα επινεφρίδια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Ο οργανισμός των υγιών σκυλιών απελευθερώνει την κορτιζόλη όταν τα σκυλιά βρίσκονται σε στρεσογόνες καταστάσεις και σε ισχυρή σωματική διέγερση. Όταν αυτή η ενέργεια δεν χρειάζεται πια, ο οργανισμός σταματάει την παραγωγή κορτιζόλης με αποτέλεσμα να πέφτει η ορμόνη στα φυσιολογικά επίπεδα της.

Στην περίπτωση που υποφέρει ο σκύλος από μια ασθένεια της υπόφυσης ή των επινεφριδίων, η παραγωγή της κορτιζόλης μπορεί να εκτροχιαστεί. Ακόμα η μακρόχρονη χορήγηση επιπλέον κορτιζόλης σε μορφή κορτιζόνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό. Μια συνεχής περίσσεια κορτιζόλης στον οργανισμό οδηγεί μακρόχρονα στην νόσο Cushing ενώ μια ανεπάρκεια κορτιζόλης οδηγεί στην απειλητική για την ζωή του σκύλου νόσο του Addison.

Ποιές είναι οι αιτίες της ασθένειας Cushing;

1. Υπεραδρενοφλοιωτισμός

Περίπου στο 85% των περιπτώσεων η ασθένεια προκαλείται από ένα όγκο στην υπόφυση. Ο όγκος στέλνει μια υπερβολική ποσότητα της ορμόνης ACTH μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα επινεφρίδια, δίνοντας τους σήματα για την παραγωγή κορτιζόλης. Η υπερ-παροχή της ορμόνης ACTH οδηγεί σε διόγκωση των επινεφριδίων και στη συνέχεια σε αυξημένη απελευθέρωση κορτιζόλης. Ο όγκος, ο οποίος ευθύνεται για το πρόβλημα, είναι συνήθως μικρός και καλοήθης και σπανίως προκαλεί συμπτώματα. Τα περισσότερα σκυλιά που πάσχουν από αυτό το είδος Cushing ανήκουν σε μικρόσωμες φυλές.

2. Αδρενεργικός υπεραδρενοφλοιωτισμός

Μια πολύ πιό σπάνια αιτία για το  Cushing είναι η ύπαρξη ενός όγκου, ο οποίος μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης, σε ένα από τα δύο επινεφρίδια. Ο όγκος αυτός παράγει υπερβολική κορτιζόλη και προκαλεί τα τυπικά συμπτώματα του Cushing.

3. Ιατρογενές σύνδρομο Cushing

Το ιατρογενές σύνδρομο Cushing προκύπτει από την παροχή κορτιζόλης σε μορφή φαρμάκων που περιέχουν κορτιζόλη. Παρόλο που τα φαρμακευτικά σκευάσματα  κορτιζόλης είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, μπορεί η μακρόχρονη χρήση τους να προκαλέσει ως παρενέργεια το σύνδρομο του Cushing. Με την αργή όμως μείωση και διακοπή της κορτιζόλης, το σύνδρομο μπορεί να θεραπευτεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας;

Οι ενδείξεις ότι ο σκύλος πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια μπορούν να είναι πολλές, όπως:

– πολυδιψία

– πολυουρία

– φουσκωμένο στομάχι

– αυξημένη όρεξη

– λεπτά πόδια

– φτωχό τρίχωμα στα πόδια, στην ουρά, στα αυτιά και στην ράχη

– λεπτό, ξερό δέρμα

– αίσθημα κόπωσης, με αυξημένη ανάγκη ύπνου

– ασυνήθιστες συμπεριφορές

Η πιο συχνές αλλαγές που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε έναν σκύλο με Cushing είναι το φτωχό τρίχωμα, οι αλλαγές στο δέρμα, πληγές που κλείνουν δύσκολα, αδύνατα άκρα, έλλειψη μυικής μάζας και φουσκωμένο στομάχι.

Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια Cushing;

1. Φαρμακευτική αγωγή

Τα περισσότερα σκυλιά με σύνδρομο Cushing πρέπει να λαμβάνουν εφ’όρου ζωής μια φαρμακευτική ουσία που να αναστέλλει την παραγωγή της κορτιζόλης.

2. Εγχείρηση

Στην περίπτωση που η ασθένεια προέρχεται από ένα όγκο των επινεφριδίων μπορεί, σε μερικές περιπτώσεις, να γίνει μια χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο όγκος.

3. Ειδικά διαιτολόγια

Μία ισορροπημένη διατροφή και στοχευμένες χορηγήσεις συμπληρωματικών βοτάνων μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία της ορμονικής κατάστασης του σκύλου και να υποστηρίξουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή σε σκυλιά με το σύνδρομο Cushing;

1. Πολλά μικρά γεύματα

Τα σκυλιά που πάσχουν από τη νόσο Cushing πρέπει να τρέφονται με πολλά μικρά γεύματα σε σταθερές ώρες ώστε να μην υπερφορτώνεται ο οργανισμός τους.

2. Διατροφή χαμηλή σε ενέργεια

Η διατροφή που ακολουθούν τα σκυλιά με Cushing πρέπει να είναι χαμηλή σε θερμίδες ώστε να υποστηρίζει το ιδανικό βάρος τους χωρίς όμως να προκαλεί απώλεια μυικής μάζας.

3. Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά

Επίσης είναι σημαντικό να ταϊζουμε μια τροφή με μειωμένη ποσότητα λιπαρών ώστε να μη επιβαρύνουμε το συκώτι του σκύλου.

4. Διατροφή που περιέχει εύπεπτους υδατάνθρακες

Η διατροφή πρέπει να περιέχει εύπεπτους υδατάνθρακες ώστε να περιορίσουμε την έκκριση ινσουλίνης.

5. Διατροφή χαμηλή σε πουρίνες

Για να αποφύγουμε τον σχηματισμό κρυστάλλων και λήθων στην ουροδόχο κύστη πρέπει να εξασφαλίσουμε οτι η διατροφή του σκύλου με  Cushing είναι ελεύθερη από παραπροϊόντα ζωικής προέλευσης και τρόφιμα που περιέχουν αυξημένες ποσότητες οξαλικού οξέος.

6. Επαρκής ύπαρξη μετάλλων και ιχνοστοιχείων στη διατροφή

Η διατροφή πρέπει να περιέχει όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός του σκύλου για τη λειτουργία του.

Ποια τρόφιμα πρέπει να περιέχει μια δίαιτα για σκυλιά με σύνδρομο Cushing;

– Κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως για παράδειγμα πουλερικά και άπαχο ψάρι.

– Εύπεπτοι υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα ρύζι, πατάτα.

– Μικρές ποσότητες ελαίων υψηλής ποιότητας όπως για παράδειγμα λάδι σολομού, λάδι καρύδας.

– Γαλακτοκομικά προϊόντα με ελάχιστη λακτόζη όπως για παράδειγμα Cottage cheese, ανθότυρο.

– Λαχανικά με χαμηλή ποσότητα οξαλικού οξέος όπως για παράδειγμα αγκινάρα, κολοκυθάκια, κολοκύθα και άλλα.

Με ποια βότανα μπορούμε να υποστηρίξουμε τον οργανισμό ενός σκύλου που υποφέρει από το σύνδρομο Cushing;

Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, την οποία ο σκύλος με Cushing χρειάζεται για όλη τη ζωή του, μπορούμε να υποστηρίξουμε τον οργανισμό του με φυσικές ουσίες προστατεύοντας συγχρόνως το συκώτι και τα νεφρά του.

1. Λυγαριά (Vitex Agnus Castus)

Το δραστικό συστατικό της λυγαριάς δρα στους υποδοχείς ντοπαμίνης στην υπόφυση υποστηρίζοντας τη ρύθμιση του στρες και αναστέλλοντας έμμεσα την απελευθέρωση της κορτιζόλης.

2. Μαϊντανός (Petro Selinum Crispum), νταμιάνα (Turnera diffusa)

Τα δύο βότανα περιέχουν το συστατικό απιγενίνη το οποίο περιορίζει την ποσότητα της κορτιζόλης στον οργανισμό και μπορεί επομένως να μειώσει τις παρενέργειες του στρες.

3. Κυνόροδο (Rosae fructus)

Το κυνόροδο περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C η οποία υποστηρίζει το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου με Cushing.

4. Τσουκνίδα (Urtica dioica)

Το γνωστό βότανο συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

5. Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)

Οι καρποί του γαϊδουράγκαθου, ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο, προάγουν τη λειτουργία του ήπατος και βοηθάνε στην αναγέννηση των ηπατικών κυτταρών.

6. Ανάλογα με την αιτία που ευθύνεται για το σύνδρομο  Cushing, μπορούμε να προσφέρουμε διάφορα θεραπευτικά μανιτάρια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που προκαλεί η ασθένεια. Κατάλληλα μανιτάρια είναι:

– Cordyceps sinensis

– Coriolus

– ABM (Agaricus blazei murill)

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον σκύλο μας από την ασθένεια Cushing?

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προφύλαξη για την ασθένεια, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί εγκαίρως το Cushing μέσα από τακτικές αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, τις οποίες συστήνουμε να γίνονται, ειδικά για σκυλιά άνω των 6 ετών, σε συχνότητα μια φορά το χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε και να περιορίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της ασθένειας για τον οργανισμό.

Για φυλές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν το Cushing, μια ετήσια υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την άμεση διάγνωση. Το σύνδρομο Cushing είναι μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμόυ του σκύλου. Παρόλα αυτά, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, με μια προσεγμένη δίαιτα, με ειδικές φυτικές ουσίες και με ένα ήρεμο περιβάλλον μπορούμε να πρσφέρουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μια ποιοτική ζωή στον σκύλο μας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0