ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος στη διατροφή του σκύλου

λινέλαιο και ο λιναρόσπορος

Το λινέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του φυτού λιναριού (Linum usitotissimum). Γνωστό για τις πολύτιμες ουσίες του, το λάδι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ώς φάρμακο αλλά κυρίως ώς ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής.

Ο οργανισμός των σκυλιών μας δεν μπορεί να παράγει από μόνος του επαρκείς ποσότητες ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, επομένως πρέπει να λάβει αυτές τις ουσίες μέσα από τρόφιμα όπως ψάρια, φύκια, σπόρους, ξηρούς καρπούς.

Τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά για τις κυτταρικές μεμβράνες στο ανοσοποιητικό σύστημα, για την κυκλοφορία του αίματος και για πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες του σκύλου.

Το λινέλαιο είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα περιέχοντας 40% – 60% άλφα – λινολενικό οξύ (ΑLA) προσφέροντας μια εξαιρετική αναλογία των Ω6 – Ω3 λιπαρών οξέων (0.3 – 1).

Τι μπορεί να προσφέρει το λινέλαιο στην υγεία του σκύλου μας;

Το λάδι, εκτός από το να κάνει το φαγητό του σκύλου πιο νόστιμο, μπορεί να έχει και θετική επίδραση:

  • στην ποιότητα του δέρματος και της τρίχας
  • στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα
  • στην πέψη
  • στις αρθρώσεις
  • στη λειτουργία των κυτταρικών τοιχωμάτων

Τι ποσότητα λινέλαιο μπορώ να δώσω στο σκύλο μου;

Εναλλάξ με άλλα λάδια (όπως π.χ. κανναβέλαιο) μπορείτε να δώσετε, ανάλογα με το σωματικό βάρος και την κατάσταση υγείας, από 1/2 κουτάλι του γλυκού (μικρόσωμα σκυλιά) μέχρι 1 κουτάλι της σούπας (μεγαλόσωμα σκυλιά) την ημέρα.

Λιναρόσπορος

Γιατί να προσθέσουμε λιναρόσπορο στη διατροφή του σκύλου μας;

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα ALA (άλφα – λινολεϊκό οξύ) και περιέχει τις ουσίες λιγάνες που βοηθούν στην αποκατάσταση της ορμονικής λειτουργίας. Ο λιναρόσπορος βοηθάει επίσης στον μεταβολισμό και στο μυοσκελετικό σύστημα του σκύλου.

Σε σκυλιά που υποφέρουν από προβλήματα στον πρωκτό τους, ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει κάνοντας τα κόπρανα τους πιο σφιχτά και συγχρόνως προστατεύοντας τους βλεννογόνους του στομαχιού.

Σε ποια μορφή μπορώ να προσφέρω τον λιναρόσπορο στον σκύλο μου;

Λόγω των ουσιών που προστατεύουν τους βλεννογόνους του λιναρόσπορου, είναι σημαντικό να μουσκεύουμε την ψίχα του λιναρόσπορου για 2 ώρες σε νερό ώστε να μπορέσουν να ελευθερωθούν αυτές οι ουσίες.

Από αυτό το μίγμα μπορούμε να προσθέσουμε από 1/2 κουτάλι του γλυκού (μικρόσωμα σκυλιά) μέχρι 2 κουτάλια της σούπας (μεγαλόσωμα σκυλιά) στο φαγητό του.

Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος δεν έχουν μόνο μία θετική επίδραση στον οργανισμό του σκύλου μας αλλά κάνουν το πιάτο του πιο νόστιμο. Ιδιαιτέρως για σκυλιά που έχουν αλλεργίες στα λάδια που προέρχονται από ψάρια (π.χ. λάδι σολομού), το λινέλαιο είναι μια καλή εναλλακτική λύση που δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό πιάτο τους.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0