ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Πουρίνες στη διατροφή του σκύλου!

Ποιά προβλήματα υγείας του σκύλου απαιτούν μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες;

Οι πουρίνες είναι μια ουσία που καταναλώνουν τα σκυλιά μας, αλλά και εμείς οι άνθρωποι, μέσα από τη διατροφή μας.

Τι είναι όμως οι πουρίνες;

Οι πουρίνες είναι ένα απαραίτητο συστατικό του γενετικού υλικού όχι μόνο στα σκυλιά μας αλλά και στον άνθρωπο και σε πολλούς άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Κάθε κύτταρο περιέχει τις πουρίνες ως δομικό υλικό για τον σχηματισμό νέων κυττάρων.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ένας οργανισμός που αποτελείται από πολλά κύτταρα είναι πλούσιος σε πουρίνες.

Εκτός από τις πουρίνες που βρίσκονται στα κύτταρά μας, καταναλώνουμε μέσα από διάφορα τρόφιμα επιπλέον πουρίνες που ο οργανισμός μας πρέπει να επεξεργαστεί.

Οι περίσσιες πουρίνες, τις οποίες δεν χρειάζεται το σώμα του σκύλου μας, διασπώνται μέσα από διάφορες διεργασίες. Με τη βοήθεια των ενζύμων ξανθινοξειδάση και ουρικάση μετατρέπονται σε αλλαντοΐνη η οποία αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα από τα νεφρά.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ταΐζουμε τον σκύλο μας μια διατροφή με μειωμένες πουρίνες.

Ποια σκυλιά χρειάζονται μια διατροφή φτωχή σε πουρίνες;

 1. Σκυλιά που λάβουν μια θεραπεία με αλλοπουρινόλη (π.χ. Zylopour) για την καταπολέμηση της λεϊσμανίασης.
  Τα παράσιτα λεϊσμάνια, που προκαλούν την λεϊσμανίαση, χρειάζονται τις πουρίνες για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Η ουσία αλλοπουρινόλη ξεγελάει τα λεϊσμάνια, κάνοντας τα να πιστέψουν ότι είναι πουρίνη, με αποτέλεσμα τα λεϊσμάνια να μην τρέφονται από πουρίνες αλλά από την ουσία της αλλοπουρινόλης και έτσι δεν μπορούν πλέον να πολλαπλασιάζονται.
  Το φάρμακο έχει δυστυχώς την ιδιότητα να αναστέλλει το ένζυμο οξειδάση το οποίο χρειάζεται για την περαιτέρω διάσπαση της ξανθίνης που παράγεται από τις περίσσιες πουρίνες. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του σκύλου που λαμβάνει θεραπεία με αλλοπουρινόλη δεν μπορεί να διασπά πλήρως τις πουρίνες που καταναλώνει με το φαγητό και το επίπεδο ξανθίνης αυξάνεται. Στη συνέχεια ο οργανισμός του σκύλου μπορεί να σχηματίσει λίθους ή κρυστάλλους ξανθίνης που οδηγούν σε μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και στη χειρότερη περίπτωση μπλοκάρουν την ουρήθρα.
 2. Σκυλιά της φυλής Δαλματίας
  Πολλά σκυλιά της φυλής Δαλματίας έχουν ένα γενετικό ελάττωμα το οποίο προκαλεί πρόβλημα στον μεταβολισμό των πουρίνων. Στον μεταβολισμό των τροφίμων που περιέχουν πουρίνες σχηματίζεται ουρικό οξύ. Κανονικά τα υγιή σκυλιά μπορούν να διασπάσουν το ουρικό οξύ και να αποβάλλουν την ουσία που προκύπτει (αλλαντοΐνη) εύκολα. Τα σκυλιά Δαλματίας όμως δεν μπορούν να διασπάσουν το ουρικό οξύ σε αλλαντοΐνη με συνέπεια τα ούρα τους να περιέχουν σημαντικά περισσότερο ουρικό οξύ από ένα υγιές σκυλί. Επομένως αυτή η κατάσταση προάγει τον σχηματισμό λίθων στο ουροποιητικό σύστημα οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια στα νεφρά.
 3. Σκυλιά με αρθρίτιδα
  Σε σκυλιά που υποφέρουν από αρθρίτιδα, μία μείωση της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα τους. Μια διατροφή που αποτελείται σε μεγάλα ποσοστά από κρέας περιέχει και μεγάλες ποσότητες πουρινών οι οποίες ανεβάζουν το επίπεδο του ουρικού οξέος. Όταν αυτή η ποσότητα δεν μπορεί να αποβληθεί επαρκώς μέσω των νεφρών, εναποτίθεται στις αρθρώσεις.

Πώς ταΐζω τον σκύλο μου μια διατροφή φτωχή σε πουρίνες;

Τα σκυλιά μας χρειάζονται το κρέας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού τους. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε μία διατροφή χωρίς πουρίνες. Ωστόσο μπορούμε να μειώσουμε στη διατροφή την ποσότητα πουρινών αποφεύγοντας διάφορα τρόφιμα όπως:

 • εντόσθια (καρδιές, συκώτια, νεφρά, πατσάς)
 • δέρματα από ζώα
 • διάφορα ψάρια του γλυκού νερού, π.χ. σολομός
 • κρέας από άλογα
 • σόγια
 • αρακάς και όσπρια
 • μαγιά μπύρας
 • λάχανο
  και άλλα

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν και οι έτοιμες εμπορικές τροφές. Συνήθως παράγονται από συστατικά τα οποία περιέχουν πολλές πουρίνες όπως παραπροϊόντα κρέατος, διάφορα είδη ψαριών και δέρματα. Επίσης μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις οι παραγωγοί αναφέρουν την ποσότητα πουρινών στα προϊόντα τους.

Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος να προσφέρουμε στον σκύλο μας μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες είναι να μαγειρέψουμε.

Χρησιμοποιώντας μειωμένες ποσότητες μυϊκού κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα μπορούμε να φτιάξουμε μια διατροφή που δεν επηρεάζει τον σκύλο μας αρνητικά.

Όταν ακολουθούμε μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες πρέπει πάντα να διασφαλίζουμε ότι το διατροφολόγιο του είναι χαμηλό σε διάφορα άλατα και οξαλικό οξύ τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως μαϊντανός, σπανάκι, σπαράγγι, αμάραντος κ.α.

Εκτός από μια κατάλληλη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε για την επαρκή κατανάλωση νερού του σκύλου μας για να διασφαλίσουμε τον καλό καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος.

Όταν ταΐζουμε μαγειρευτά γεύματα χαμηλα σε πουρίνες δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε για την ύπαρξη όλων των βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός του σκύλου ώστε να μην παρουσιάσει διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Τέλος μέσα από ένα διατροφολόγιο που αποτελείται από φρέσκα τρόφιμα μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του σκύλου μας προσφέροντας νόστιμα γεύματα χαμηλά σε πουρίνες και γλιτώνοντας τον σκύλο μας από διάφορα προβλήματα υγείας του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών.

Εάν χρειάζεστε ένα διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0