ΥΓΕΙΑ
Posted in

Ο σκύλος μου διαγνώστηκε με λάσπη στη χολή

σκύλος μου διαγνώστηκε με λάσπη στη χολή
Posted in

Πώς μπορώ να τον βοηθήσω διατροφολογικά?

Τις περισσότερες φορές, η λάσπη στη χολή του σκύλου ανακαλύπτεται τυχαία μέσα από γενικές εξετάσεις. Η λάσπη στην χολή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί έντονα προβλήματα υγείας στους σκύλους μας. Όταν η χολή του σκύλου περιέχει λάσπη μπορούμε να παρατηρήσουμε μέσα από ένα υπερηχογράφημα 2 στρώματα υγρών στο όργανο. Το πάνω στρώμα είναι το φυσιολογικό υγρό της χολής και το κάτω στρώμα είναι ένα υγρό με μεγαλύτερη πυκνότητα το οποίο αποτελείται κυρίως από κόκκους χολερυθρίνης (μια χρωστική ουσία της χολής) και μικρούς κρυστάλλους χοληστερόλης τυλιγμένο με ένα πύκνωμα βλέννας.

Πως λειτουργεί η χολή του σκύλου?

Το χολικό υγρό παράγεται στο συκώτι και αποθηκεύεται στην χολική κύστη. Για τους σκύλους μας που μπορούν να καταναλώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες διατροφής, η χολή είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για την πέψη των λιπαρών.

Το χολικό υγρό μετατρέπει μεγάλες σταγόνες λίπους σε μικρές σταγόνες οι οποίες είναι προσβάσιμες στα παγκρεατικά ένζυμα. Ωστόσο, η αποθήκευση του χολικού υγρού στην κύστη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η δημιουργία λάσπης ή ακόμα λιθίασης.

Η παραγωγή του χολικού υγρού η οποία γίνεται στο συκώτι είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Για αυτό το λόγο η φύση φροντίζει να υπάρχουν έτοιμα χολικά υγρά αποθηκευμένα στην χολική κύστη.

Η ελευθέρωση του χολικού υγρού ρυθμίζεται με την ορμόνη χολοκυστοκινίνη.

Η χολοκυστοκινίνη παράγεται στο λεπτό έντερο (στο δωδεκαδάχτυλο και στη νηστίδα) και διεγείρει την πέψη αδειάζοντας την χοληδόχο κύστη. Ταυτόχρονα η ορμόνη διεγείρει το πάγκρεας για να απελευθερώσει πεπτικά ένζυμα. Τα χολικά υγρά επαναρροφόνται στο λεπτό έντερο και επιστρέφουν μέσα από το αίμα πάλι στο συκώτι όπου ανακυκλώνονται. Αυτή η εντεροηπατική κυκλοφορία είναι σημαντική επειδή τα χολικά υγρά απομακρύνουν μεταξύ άλλων ορισμένα μεταβολικά προϊόντα, φάρμακα και τοξίνες από το σώμα.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο σκύλος όταν η χολή περιέχει λάσπη?

Παρόλο που οι περισσότεροι σκύλοι δεν παρουσιάζουν ειδικά συμπτώματα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορούν να υποδείξουν ένα πρόβλημα στην χολική κύστη.

Στομαχικοί πόνοι μετά από γεύματα με λίπος ή μεγάλης ποσότητας τροφής

ανοιχτού χρώματος κόπρανα

Φουσκωμένο στομάχι μετά από το γεύμα

κίτρινος εμετός

Η δημιουργία λάσπης στη χολή μας δείχνει πάντα ότι ο μεταβολισμός του σκύλου δεν λειτουργεί σωστά είτε λόγω κάποιας αδυναμίας η ενός προβλήματος στο συκώτι ή κάποιου προβλήματος στην χολή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο σκύλος διαγνωστεί με λάσπη στην χολή?

Α Υποστήριξη του συκωτιού

Όταν η χολή του σκύλο μαζεύει λάσπη είναι πολύ σημαντικό να διευκολύνουμε το συκώτι του σκύλου προσφέροντας μια διατροφή οποία είναι χαμηλή σε λιπαρά. Ταΐζοντας άπαχο κρέας και λιγότερα λάδια βοηθάμε όχι μόνο το ήπαρ γενικά αλλά και την χολή άμεσα.

Εντάσσοντας στο καθημερινό πιάτο του φαγητού το σκύλου ειδικά βότανα όπως:

 • γαϊδουράγκαθο
 • πικραλίδα
 • τσουκνίδα
 • μάραθο

βοηθάμε στην αποτοξίνωση του συκωτιού ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει καλύτερα τις εργασίας του και μεταξύ άλλων την ανακύκλωση του χολικού υγρού.

Επίσης υπάρχουν διάφορα τρόφιμα που υποστηρίζουν την λειτουργία του συκωτιού όπως:

 • Οι αγκινάρες
 • Η αγκινάρα Ιερουσαλήμ
 • Το μπρόκολο
 • Τα παστινάκια
 • Τα παντζάρια
 • Tο κολοκύθι
 • To chicoree (αντίδια)
 • Το σπανάκι
 • Τα κολοκυθάκια

Β Αύξηση της κατανάλωσης νερού

Ειδικά για σκυλιά που τρέφονται με ξηρά τροφή η κατανάλωση επαρκής ποσότητας νερού δεν είναι μόνο σημαντικό για τα όργανα της αποτοξίνωσης όπως το συκώτι και τα νεφρά αλλά χρειάζεται και για το σωστό μεταβολισμό όλων των απαραίτητων ουσιών από το φαγητό.

Γ Άσκηση

Η καθημερινή άσκηση βοηθάει επίσης τον μεταβολισμό των ουσιών προστατεύοντας παράλληλα τον σκύλο από την παχυσαρκία η οποία επίσης επηρεάζει την υγεία του συκωτιού αρνητικά.

Δ Μείωση του άγχους

Σκύλοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τους δημιουργούν μόνιμα η συνεχόμενο στρές

αντιδρούν συχνά με ανορεξία και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα όπως διάρροιες, εμετούς και δυσκοιλιότητες τα οποία επιβαρύνουν την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων συμπεριλαμβάνοντας το συκώτι και τη χολή.

Τέλος: Μια ισορροπημένη διατροφή διαμορφωμένη στην ανάγκη του σκύλου, η τακτική υποστήριξη του συκωτιού με διάφορες φυτικές ουσίες, οι καθημερινές βόλτες, ένα σταθερό σπιτικό περιβάλλον και οι ετήσιες εξετάσεις αίματος δεν βοηθούν μόνο στην αποφυγή συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας λάσπης στην χολή αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσουμε στον σκύλο μας μια ζωή χωρίς μεγάλα προβλήματα υγείας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0