ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Ζεόλιθος

Ένα υποστηρικτικό συμπλήρωμα διατροφής σε πολλές ασθένειες των σκύλων μας

Παρ ‘όλο που ο ζεόλιθος σε πολλές περιπτώσεις ασθενειών δεν μπορεί από μόνος του να θεραπεύσει ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να έχει ο σκύλος μας, μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει τον οργανισμό του στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Τι είναι ο ζεόλιθος?

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης με τεράστια επιφάνεια. Εξαιτίας της πορώδους φύσης του, η κρυσταλλική ουσία του ζεόλιθου μπορεί να απορροφά διάφορες ουσίες από το έντερο του σκύλου.

Ειδικά ο ζεόλιθος κλονοπτόλιθος είναι γνωστός για της εξαιρετική του ιδιότητα ως φίλτρο και απορροφητής ρύπων.

Πώς λειτουργεί ο ζεόλιθος στον οργανισμό του σκύλου?

Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας πυριτίου ο ζεόλιθος αντέχει στο όξινο περιβάλλον του στομαχιού και περνάει εύκολα στο έντερο του σκύλου στο οποίο μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις του αμμωνίου.

Έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλάζει την κατανομή των βακτηριακών πληθυσμό του εντέρου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο παθογόνο, προφλεγμονώδες και βακτηριακό προφίλ στο έντερο, μειωμένη παραγωγή λιπαρών οξέας βραχείας αλυσίδας και αυξημένες συγκεντρώσεις αμμωνίας, φαινολών και υδρόθειο στο έντερο.

Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες φλεγμονώδεις αλλαγές στο επιθήλιο του παχύ εντέρου επηρεάζοντας επίσης την εντερική κινητικότητα. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο ζεόλιθος κλινοπτόλιθου μπορεί επίσης να μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις του πλούσια σε νιτρικά άλατα νερού και τις επιπτώσεις του στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Ταυτόχρονα ο ζεόλιθος αυξάνει τις συγκεντρώσεις αζώτου στα κόπρανα χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το φυσιολογικό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων οποία δεν απορροφούνται από τον ζεόλιθο.

Σε τι προβλήματα υγείας του σκύλου μπορεί να βοηθήσει ο ζεόλιθος

Α. Γαστρίτιδα και διάρροια

Η γαστρίτιδα, μια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και η διάρροια (είτε οξεία είτε χρόνια) είναι μια τεράστια πίεση για τον οργανισμό του σκύλου. Η γαστρίτιδα δεν είναι μόνο πολύ επώδυνη για το σκύλο αλλά οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε ανορεξία με συνέπεια την αύξηση του πόνου που αισθάνεται το σκυλί.

Σε αυτή τη περίπτωση ο ζεόλιθος μπορεί να απορροφήσει το υπερβολικό οξύ του στομαχιού και να διασφαλίζει την αναγέννηση της χλωρίδας του στομαχιού.

Σε περίπτωση διάρροιας, ο ζεόλιθος λειτουργεί σαν σφουγγάρι, δεσμεύοντας το υπερβολικό υγρό και τους ρύπους από το έντερο.

Β. Υπεροξύτητα στομαχιού και καούρα

Μια ανισόρροπη διατροφή και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή γαστρικού υγρού στο στομάχι. Σε αυτές η περιπτώσεις ο ζεόλιθος λειτουργεί σαν σφουγγάρι δεσμεύοντας τα υπερβολικά υγρά στο στομάχι, μειώνοντας την καούρα.

Γ. Δερματικά προβλήματα

Τα μεταβολικά απόβλητα που δεν μπορούν να απεκκριθούν με τα ούρα, τα κόπρανα η τους πνεύμονες απεκκρίνονται από το σώμα του σκύλου μέσω του δέρματος προκαλώντας συμπτώματα όπως κνησμό, ξηροδερμία, Hot Spots, ξεφλούδισμα του δέρματος, κ.α. Δεσμεύοντας τα απόβλητα από το έντερο ο ζεόλιθος μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τα συμπτώματα.

Δ Αποτοξίνωση του οργανισμού

Εκτός από τις βλαβερές ουσίες που δημιουργούνται κατά τη διεργασία του μεταβολισμού υπάρχουν και άλλες ουσίες στο εξωτερικό περιβάλλον, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το αλουμίνιο όπου επηρεάζουν αρνητικά το κυτταρικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να γίνει πιο όξινο και με την πάροδο του χρόνου πειράζοντας τα μιτοχόνδρια τα οποία δεν μπορούν πλέον να παρέχουν επαρκή ενέργεια στον οργανισμό.

Σε αυτή την περίπτωση ο ζεόλιθος λειτουργεί σαν σφουγγάρι, απορροφώντας τις βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες.

Ε. Μεταβολικές διαταραχές

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολικές διαταραχές (π.χ. Διαβήτης, νεφρική νόσος, νόσος του cushing). Εάν ο οργανισμός των ζώων δεν λειτουργεί πλέον σωστά, επικίνδυνες ουσίες αρχίζουν να συσσωρεύονται στο αίμα όπως π.χ. η αμμώνια.

Η χρήση του ζεόλιθου μπορεί να βοηθήσει δεσμεύοντας και να εξαλείφοντας τους ρύπους από το

σώμα.

Ζ. Παθήσεις στο μυοσκελετικού συστήματος

Σε ασθένειες όπως η δυσπλασία, ισχίου, η ρήξη χιαστού και οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος και η φλεγμονή έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της δραστηριότητας του σκύλου η οποία οδηγεί επίσης σε μια μόλυνση του κυτταρικού περιβάλλοντος. Σε αυτή τη περίπτωση μαζεύονται ρύποι στην περιοχή του προβλήματος. Ο ζεόλιθος βοηθάει στον καθαρισμό του οργανισμού γενικά και ιδιαίτερα στο περιβάλλον της προβληματικής ζώνης.

Η. Προστασία του μυϊκού συστήματος σε περίπτωση έντονης άσκησης.

Για να λειτουργήσουν σωστά τα μυϊκά κύτταρα χρειάζονται αρκετή ενέργεια.

Όταν τα μυϊκά κύτταρα τροφοδοτούνται επαρκώς με οξυγόνο λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν όμως τα μυϊκά κύτταρα δεν λάβουν αρκετό οξυγόνο π.χ. σε περίπτωση έντονης άσκησης, η αερόβια παραγωγή ενέργειας μετατρέπεται σε αναερόβια παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα ο

οργανισμός να διασπάει υδατάνθρακες και υποπροϊόντα αλλάζοντας το κυτταρικό περιβάλλον, δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορούν να επιτεθούν στα κύτταρα και να τρυπήσουν την κυτταρική μεμβράνη. Με την πάροδο του χρόνου τα κύτταρα καταστρέφονται και ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί πλέον σωστά.

Ο ζεόλιθος βοηθάει στην εξάλειψη των επιβλαβών αποβλήτων από τον οργανισμό χωρίς να τον καταπονεί επιπλέον.

Τι πρέπει να προσέξω πριν χορηγήσω τον ζεόλιθο του σκύλου μου?

Α. Όταν ο σκύλος λαμβάνει συγχρόνως κάποια φαρμακευτική αγωγή πρέπει να χορηγήσουμε τον ζεόλιθο σε μια απόσταση 2 ωρών από τα φάρμακα που δίνουμε στο σκύλο μας. Επίσης δεν πρέπει να δίνουμε τον ζεόλιθο συγχρόνως μαζί με άλλα συμπληρώματα διατροφής και βότανα.

Β. Πριν προσθέσουμε τον ζεόλιθο στο φαγητό του σκύλου πρέπει να ανακατεύσουμε την σκόνη με λίγο νερό.

Παρόλο που δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα υγείας μόνο με την χορήγηση ζεόλιθου, οι ιδιότητες του είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών των σκυλιών μας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0