ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Η δυσανεξία στην ισταμίνη και οι αλλεργικές αντιδράσεις στον σκύλο

Η δυσανεξία στην ισταμίνη και οι αλλεργικές αντιδράσεις στον σκύλο

Η δυσανεξία στην ισταμίνη είναι μία πολύ συνηθισμένη νόσος στα σκυλιά μας η οποία συνδέεται με δυσάρεστα συμπτώματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητα του σκύλου.

Τι είναι η ισταμίνη;

Η ισταμίνη είναι μια φυσική ορμόνη των ιστών που υπάρχει και στον οργανισμό του σκύλου αλλά και στην διατροφή του. Αυτή η αγγελιαφόρος ουσία είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες στο οργανισμό, όπως:

 • μείωση της ορμονικής πίεσης
 • έλεγχος και απελευθέρωση του γαστρικού υγρού
 • έλεγχος του κύκλου ύπνου-αφύπνισης

Η ισταμίνη παίζει επίσης έναν βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού εναντίον ξένων ουσιών, όπως για παράδειγμα στην επαφή με μία φρέσκια τσουκνίδα, σε ένα τσίμπημα μέλισσας ή όταν ο σκύλος καταπιεί αλλεργιογόνες ουσίες όπου και ελευθερώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ισταμίνης.

Η περίσσεια ισταμίνη διασπάται ξανά μέσα από ένα ένζυμο από τον εντερικό βλεννογόνο. Όταν το σώμα του σκύλου παράγει μεγάλες ποσότητες ισταμίνης και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν αρκετά ένζυμα για να τις διασπάσουν, τότε αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω των βλεννογόνων και του δέρματος του σκύλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία.

Οι ισταμίνες χρησιμεύουν επίσης στο σώμα ως αγγελιαφόροι ουσίες μεταφέροντας πληροφορίες από το ένα κεντρικό κύτταρο στο άλλο. Για αυτό τον λόγο η ισταμίνη μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και επομένως τη συμπεριφορά του σκύλου.

Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος με δυσανεξία στην ισταμίνη;

Σε σκυλιά που έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη μπορούμε να παρατηρήσουμε συχνά συμπτώματα όπως:

 • Δερματικά προβλήματα (π.χ. έκζεμα)
 • Φτωχό τρίχωμα
 • Εντερική αιμορραγία
 • Γαστρεντερικά προβλήματα (εμετός, καούρα)
 • Συμπεριφορικά προβλήματα
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Αναπνευστικά προβλήματα (βρογχίτιδα, βουλωμένη μύτη)
 • Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (χαμηλή πίεση)
 • Προβλήματα στον θυρεοειδή

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μια αυξημένη απελευθέρωση ισταμίνης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσανεξία στην ισταμίνη οφείλεται σε ένα αδύναμο γαστρεντερικό σύστημα. Στην εποχή μας, πολλά κουτάβια έχουν ένα στομάχι ελλιπώς αναπτυγμένο εξαιτίας:

 • Υποσιτισμού
 • Συχνών εμβολιασμών
 • Υπερβολικής χορήγησης χημικών αποπαρασιτικών
 • Χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών

Αυτό σημαίνει πως το τοίχωμα του στομαχιού και τα προστατευτικά συστήματα του παραμένουν ευαίσθητα και είναι εύκολα προσβλητά. Το ίδιο ισχύει για τα έντερα, καθώς ο οργανισμός πολλών σκυλιών δεν μπορεί να αναπτύξει σωστά την εντερική χλωρίδα και συνεπώς τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιάζονται στο πεπτικό σύστημα. Τα βακτήρια, τα οποία προκαλούν αέρια και τοξίνες, διεισδύουν ανεμπόδιστα, μέσω των αδύναμων και λεπτών προστατευτικών στρωμάτων του εντέρου και του στομαχιού, μέσα στην κυκλοφορία αίματος. Στη συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράει στην ύπαρξη ξένων σωμάτων με την απελευθέρωση αυξημένων αμυντικών ορμονών, δηλαδή ισταμινών, που δεν μπορούν να διασπαστούν γρήγορα και επαρκώς από το εξασθενημένο έντερο αλλά φράζουν το αίμα και αποβάλλονται μέσω των βλενογόνων και του δέρματος.

Τα τοξικά αέρια που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος προέρχονται όχι μόνο από βακτήρια αλλά και από πρωτεΐνες που χωνεύονται εσφαλμένα από το εξασθενημένο στομάχι. Η προβληματική αυτή πέψη μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει σε εντερικές ασθένειες, τις οποίες προσπαθούμε συχνά να αντιμετωπίσουμε με χημικές ουσίες, οι οποίες όμως μακρόχρονα εξασθενούν και βλάπτουν ακόμη περισσότερο το έντερο.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας που υποφέρει από δυσανεξία στην ισταμίνη;

Δεδομένου ότι η δυσανεξία στην ισταμίνη προκαλείται συνήθως από ένα εξασθενημένο ή ανεπαρκώς ανεπτυγμένο γαστρεντερικό σύστημα, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν όλοι οι παράγοντες που έχουν αρνητική επίδραση στους βλεννογόνους του γαστρεντερικού συστήματος.

Σταδιακή αλλαγή της τροφής που καταναλώνει ο σκύλος σε μια άλλη τροφή που να είναι φιλική στο έντερο.

Σε σκυλιά που υποφέρουν από δυσανεξία στην ισταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αλλάζουμε τις διατροφικές συνήθειες που συμβάλουν στο πρόβλημα και να εφαρμόζουμε μια δίαιτα που να είναι φιλική προς το στομάχι, να υποστηρίζει τα καλά βακτήρια του εντέρου και να ευχαριστεί τον σκύλο. Ωστόσο δεν πρέπει να προσθέτουμε με δική μας πρωτοβουλία προβιοτικές ουσίες (μερικές από αυτές τις ουσίες είναι σε θέση να παράγουν ισταμίνη), αλλά να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό σχετικά με το ποιες ουσίες είναι κατάλληλες για τα σκυλιά με δυσανεξία στην ισταμίνη.

Διατροφή με ουσίες χαμηλές σε ισταμίνη

Για να ανακουφίσουμε την πίεση που δέχεται ο σκύλος από τις ισταμίνες πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή του τις ουσίες που είναι πλούσιες σε ισταμίνη όπως για παράδειγμα:

 • εντόσθια
 • κρέας αλόγου
 • κρέας κυνηγιού (ελάφι, κουνέλι, αγριογούρουνο)
 • βοδινό κρέας
 • όσπρια
 • ξηροί καρποί
 • σιτάρια
 • σπανάκι
 • ντομάτες
 • μπανάνες
 • μαγιά μπύρας
  και πολλά άλλα

Προστασία και ενίσχυση των τοιχωμάτων του στομαχιού και του εντέρου

Τα τοιχώματα του στομαχιού και του εντέρου δεν είναι μόνο σημαντικά για την πέψη αλλά προστατεύουν τον οργανισμό από βλαβερές ουσίες.

Οι χημικές ουσίες των φαρμάκων, των αποπαρασιτικών ουσιών και των συντηρητικών από τις βιομηχανικές τροφές μπορούν να βλάψουν ακόμη περισσότερο τον ευαίσθητο βλεννογόνο και να τον κάνουν πιο ευαίσθητο για αλλεργικές αντιδράσεις.

Με διάφορες φυτικές ουσίες όπως το Slippery Elm Bark, η ρίζα αλθαίας και άλλες φυτικές ουσίες μπορούμε να βοηθήσουμε τον γαστρικό σωλήνα και να τον κάνουμε πιό ισχυρό.

Τοπική φροντίδα του δέρματος

Οι ισταμίνες που αποβάλλονται μέσα από το δέρμα μπορεί να σχηματίζουν κολλώδεις εκκρίσεις στις τρίχες του σκύλου. Για να προσφέρουμε ανακούφιση από τις φλεγμονές στο δέρμα, μπορούμε να πλένουμε τον σκύλο τακτικά με ειδικά σαμπουάν που περιέχουν εκχύλισμα εγκάρδιου πεύκου.

Μείωση των στρεσογόνων καταστάσεων

Παρόλο που είναι δύσκολο να προστατέψουμε τον σκύλο μας από διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις (π.χ. δυνατοί θόρυβοι, κυριαρχικά σκυλιά που συναντάει στη βόλτα, αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλα) είναι σημαντικό να μην του προκαλούμε εμείς ως κηδεμόνες με τη συμπεριφορά μας επιπλέον άγχος και ανασφάλειες. Μια ήρεμη συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο μας και στους συγκατοίκους μας δεν είναι μόνο σημαντική για την σχέση που έχουμε με τον σκύλο μας, άλλα είναι κι ένας πολύ βασικός παράγοντας για την σωματική υγεία όλων μας.

Η δυσανεξία στην ισταμίνη συνδέεται άμεσα με αλλεργίες έχοντας τη ρίζα της σε ένα αδύναμο γαστρεντερικό σύστημα. Με μία ολιστική αντιμετώπιση και με υπομονή μπορεί το πρόβλημα υγείας να θεραπευτεί χαρίζοντας στον σκύλο μας (και σε εμάς) μια ζωή χωρίς δυσάρεστες ενοχλήσεις και ταλαιπωρίες.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα διαιτολόγιο για σκυλί που έχει αλλεργίες, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0