ΥΓΕΙΑ
Posted in

Το ερώτημα της στείρωσης των θηλυκών σκυλιών

Το ερώτημα της στείρωσης
Posted in

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που αντιμετωπίζω ως εκτροφέας από ανθρωπους που αποκτήσανε ένα θηλυκό σκυλί είναι η εξής: πρέπει να γίνεται στείρωση; Και αν ναι, πότε;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι εύκολη γιατί εξαρτάται απο πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ωοθηκυστερεκτομή επηρεάζει όλο το ορμονικό σύστημα της σκύλας καθώς σταματάει η παραγωγή των οιστρογόνων και άλλων ορμονών που ρυθμίζουν τον οιστρικό κύκλο.

Ο πιο αργός μεταβολισμός και η αυξημένη όρεξη είναι μόνο δύο από τις πολλές συνέπειες που προκύπτουν από μία στείρωση.

Σε σκύλες που έχουν βάρος πάνω απο 20 κιλά υπάρχει ο κίνδυνος, με την παύση της παραγωγής των οιστρογόνων, ο ουρηθρικός σφιγκτήρας να χαλαρώσει με αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων.

Σε μερικές άλλες περιπτώσεις, μετά τη στείρωση, τα επινεφρίδια αρχίζουν να παράγουν οιστρογόνα. Αυτό σημαίνει πως η σκύλα θα θέλει και πάλι να ζευγαρώσει και τα αρσενικά θα την κυνηγάνε.

Σε κουτάβια και έφηβες σκύλες που δεν εχουν περάσει ακομα τον πρώτο οίστρο, η στείρωση μπορεί να εμποδίσει να ολοκληρωθεί ομαλά η σωματική τους άναπτυξη κι επιπλέον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου, οι σκύλες που στειρώνονται πριν την ωρίμανση τους είναι πιο ανώριμες και κρατάνε αρκετές κουταβίσιες συμπεριφορές.

Η επέμβαση της στείρωσης γίνεται πολλές φορές με την λαπαροσκοπική τεχνική και είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στα κτηνιατρεία. Παρ’όλ’αυτά υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας: εκείνος της ολικής νάρκωσης, της μετεγχειρητικής αιμορραγίας και ο κίνδυνος της λοίμωξης.

Κατά την γνώμη μου, οι σωστοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να στειρώσουμε τη σκύλα μας είναι οι εξής: πρώτον, όταν κινδυνεύει κληρονομικά να εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή της μήτρας. Δεύτερον, όταν περνάει συνεχόμενες ψευδοκυήσεις με έντονα σωματικά συμπτώματα (παράγει γάλα και φουσκώνει) και συμπεριφοριστικά προβληματα (υπερβολική επιθετικότητα και κατάθλιψη κατά την περίοδο του μετα-οίστρου). Τρίτον, έαν ο ιδιοκτήτης της σκύλας υποφέρει από υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια του οίστρου της σκύλας του λόγω των ενοχλήσεων απο τα αρσενικά και δεν μπορεί να βρει τρόπο αντιμετώπισης. Τέλος, η στείρωση είναι απαραίτητη στην περίπτωση της κλειστής πυομήτρας (μία λοίμωξη της μήτρας) που μπορεί να προκύψει μετά από τον οίστρο.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε μια εξειδικευμένη πληροφόρηση σχετικά με τον οίστρο και την στείρωση του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0