Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που αντιμετωπίζω ως εκτροφέας από ανθρωπους που αποκτήσανε ένα θηλυκό σκυλί είναι η εξής: πρέπει να γίνεται στείρωση; Και αν ναι, πότε;
Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι εύκολη γιατί εξαρτάται απο πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ωοθηκυστερεκτομή επηρεάζει όλο το ορμονικό σύστημα της σκύλας καθώς σταματάει η παραγωγή των οιστρογόνων και άλλων ορμονών που ρυθμίζουν τον οιστρικό κύκλο.
Ο πιο αργός μεταβολισμός και η αυξημένη όρεξη είναι μόνο δύο από τις πολλές συνέπειες που προκύπτουν από μία στείρωση.
Σε σκύλες που έχουν βάρος πάνω απο 20 κιλά υπάρχει ο κίνδυνος, με την παύση της παραγωγής των οιστρογόνων, ο ουρηθρικός σφιγκτήρας να χαλαρώσει με αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων.
Σε μερικές άλλες περιπτώσεις, μετά τη στείρωση, τα επινεφρίδια αρχίζουν να παράγουν οιστρογόνα. Αυτό σημαίνει πως η σκύλα θα θέλει και πάλι να ζευγαρώσει και τα αρσενικά θα την κυνηγάνε.
Σε κουτάβια και έφηβες σκύλες που δεν εχουν περάσει ακομα τον πρώτο οίστρο, η στείρωση μπορεί να εμποδίσει να ολοκληρωθεί ομαλά η σωματική τους άναπτυξη κι επιπλέον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου, οι σκύλες που στειρώνονται πριν την ωρίμανση τους είναι πιο ανώριμες και κρατάνε αρκετές κουταβίσιες συμπεριφορές.
Η επέμβαση της στείρωσης γίνεται πολλές φορές με την λαπαροσκοπική τεχνική και είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στα κτηνιατρεία. Παρ’όλ’αυτά υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας: εκείνος της ολικής νάρκωσης, της μετεγχειρητικής αιμορραγίας και ο κίνδυνος της λοίμωξης.
Κατά την γνώμη μου, οι σωστοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να στειρώσουμε τη σκύλα μας είναι οι εξής: πρώτον, όταν κινδυνεύει κληρονομικά να εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή της μήτρας. Δεύτερον, όταν περνάει συνεχόμενες ψευδοκυήσεις με έντονα σωματικά συμπτώματα (παράγει γάλα και φουσκώνει) και συμπεριφοριστικά προβληματα (υπερβολική επιθετικότητα και κατάθλιψη κατά την περίοδο του μετα-οίστρου). Τρίτον, έαν ο ιδιοκτήτης της σκύλας υποφέρει από υπερβολικό άγχος κατά τη διάρκεια του οίστρου της σκύλας του λόγω των ενοχλήσεων απο τα αρσενικά και δεν μπορεί να βρει τρόπο αντιμετώπισης. Τέλος, η στείρωση είναι απαραίτητη στην περίπτωση της κλειστής πυομήτρας (μία λοίμωξη της μήτρας) που μπορεί να προκύψει μετά από τον οίστρο.
Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες