ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η κοπροφαγία στα σκυλιά

Η κοπροφαγία στα σκυλιά
Posted in

Κοπροφαγία είναι όταν ο σκύλος καταναλώνει τα δικά του κόπρανα ή τα κόπρανα άλλων σκύλων ή γενικότερα άλλων ζώων.

Aπό τη φύση του ο σκύλος δεν ανήκει στα ζώα που έχουν ανάγκη να τρώνε κόπρανα. Υπάρχουν όμως πολλές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την μη φυσιολογική συμπεριφορά.

Η κοπροφαγία στα κουτάβια και στους έφηβους σκύλους

Πολύ συχνά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κοπροφαγίας στα κουτάβια και στους έφηβους σκύλους. Οι πιο σημαντικές αιτίες είναι οι εξής: πολύ αυστηρή εκπαίδευση σε θέματα καθαριότητας, μίμηση της μάνας σκύλας που, για λόγους καθαριότητας, τρώει τα κόπρανα των κουταβιών της ή ανεπαρκής διατροφή.

Η κοπροφαγία στο ενήλικο σκυλί

Σε ενήλικα σκυλιά, μπορούμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο της κοπροφαγίας κυρίως σε χώρους όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακατάλληλες. Για παράδειγμα όταν έχουμε μεγάλο αριθμό σκύλων σε ένα μικρό χώρο. Απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρουμε είναι η καθημερινή καθαριότητα και η διάθεση μεγάλων χώρων για άσκηση.

Μία άλλη περίπτωση είναι όταν υπάρχουν εντερικά προβλήματα και παθήσεις στο πάγκρεας τα οποία κάνουν τον σκύλο να νιώθει συνεχώς πείνα και αυτό μπορεί να έχει ως σύμπτωμα την κοπροφαγία σε συνδιασμό με μείωση βάρους. Τέτοιες παθήσεις μπορούν να εντοπιστούν με μία παρασιτολογική εξέταση κοπράνων και με μία ειδική εξέταση για την λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα με την αντίστοιχη κτηνιατρική θεραπεία, οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονται με επιτυχία με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν θέλετε να ελέγξετε τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0