ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Τι οφέλη έχει το χουμικό οξύ για το έντερο των σκυλιών μας;

Το χουμικό οξύ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική λόγω των οφελών που έχει στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων τους.

Τι είναι το χουμικό οξύ;

Το χουμικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που προκύπτει από την αποσύνθεση φυτικού υλικού. Στα κύρια συστατικά του χουμικού οξέος περιλαμβάνονται:

– τα φουλβικά οξέα, που αποτελούν μια συγκεκριμένη ομάδα χουμικών οξέων, είναι γνωστά για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα φουλβικά οξέα βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ρίζων και στη μείωση του οξειδωτικού στρες του αίματος.

– Μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, τα οποία παίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του σώματος.

Επίσης το χουμικό οξύ περιέχει μια ποικιλία από οργανικές ενώσεις όπως αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες που ενισχύουν τη θετική επίδραση του στον οργανισμό.

Πώς λειτουργεί το χουμικό οξύ στα έντερα του σκύλου;

Ένας υγιής εντερικός φραγμός προστατεύει τον οργανισμό του σκύλου από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Η ζονουλίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθάει στον έλεγχο των κυτταρικών συνδέσεων του εντερικού τοιχώματος και ρυθμίζει τη ροή των θρεπτικών συστατικών, παίζει έναν βασικό ρόλο στην προστασία του εντέρου.

Στη περίπτωση που ο εντερικός φραγμός λειτουργεί σωστά, τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να απορροφηθούν αποτελεσματικά ενώ οι επιβλαβείς ουσίες και οι τοξίνες εμποδίζονται να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ενώ ένας διαταραγμένος εντερικός φραγμός (leaky gut) μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές, αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, δυσανεξίες και άλλα προβλήματα υγείας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το χουμικό οξύ μπορεί να επηρεάσει θετικά τον σχηματισμό της ζονουλίνης, η οποία οδηγεί στη μείωση της διαπερατότητας του εντερικού τοιχώματος.

Ποια είναι τα οφέλη της θετικής επίδρασης του χουμικού οξέος στη ζονουλίνη για την υγεία του σκύλου;

α. Προστασία από φλεγμονές

Ένας διαταραγμένος εντερικός φραγμός μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Βοηθώντας να διατηρηθεί υγιές το εντερικό φράγμα, το χουμικό οξύ μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία φλεγμονής και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχετικών ασθενειών.

β. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Ένας υγιής εντερικός φραγμός παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας τη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής. Το χουμικό οξύ μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού εναντίον ιώσεων και βλαβερών ουσιών.

γ. Ενίσχυση της υγιούς εντερικής χλωρίδας

Το χουμικό οξύ βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας των εντερικών βακτηρίων και περιορίζει την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων δημιουργώντας ένα ειδικό περιβάλλον στην εντερική χλωρίδα.

Η θεραπεία ζονουλίνης με το χουμικό οξύ είναι μια φυσική μέθοδος για τη μείωση της διαπερατότητας του εντερικού τοιχώματος που μπορεί να προφυλάξει και να θεραπεύσει τα σκυλιά μας από πολλές ασθένειες που οφείλονται σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως αλλεργίες, δυσανεξίες, αυτοάνοσα νοσήματα και διάφορες άλλες αρρώστιες που προκύπτουν από ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Εάν έχετε ένα σκύλο που υποφέρει από διατροφικές δυσανεξίες και χρειάζεστε ένα διαιτολόγιο, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0