ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Ο σκύλος μου κάνει θεραπεία με κορτιζόνη, πώς μπορώ να μειώσω τις παρενέργειες;

Ο σκύλος μου κάνει θεραπεία με κορτιζόνη, πώς μπορώ να μειώσω τις παρενέργειες;

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις παρενέργειες;

Γνωρίζουμε ότι η κορτιζόνη είναι μία ουσία η οποία μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να θεραπεύσει φλεγμονές, να ανακουφίσει από πόνους και να σώσει ζωές. Παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η μακρόχρονη χορήγηση της και η υπερδοσολογία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στα σκυλιά μας.

Τι είναι η κορτιζόνη;

Η κορτιζόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό στον φλοιό των επινεφριδίων και είναι ο πρόδρομος της ενεργής κορτιζόλης.

Ωστόσο, τα φάρμακα με γλυκοκορτικοειδή ονομάζονται στη καθομιλουμένη ως κορτιζόνη, το οποίο δεν είναι απολύτως σωστό. Τα φάρμακα κορτιζόνης δεν περιέχουν ούτε κορτιζόνη ούτε κορτιζόλη, αλλά πρόκειται για συνθετικές μορφές κορτιζόλης που διαφέρουν ελαφρώς στην δομή σε σχέση με τη φυσική κορτιζόλη. Η επίδραση της συνθετικής κορτιζόλης είναι όμως σχεδόν παρόμοια με τη φυσική κορτιζόλη.

Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες, δηλαδή φροντίζει τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια σε στρεσογόνες καταστάσεις εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα στον σκύλο να απομακρύνεται από την επικίνδυνη για τον εαυτό του κατάσταση ή να αντιμετωπίζει την κατάσταση πολεμώντας.

Η κορτιζόλη έχει επίσης σοβαρές επιρροές σε σχεδόν όλα τα όργανα, όπως:

– στα οστά

– στους μύες

– στα μάτια

– στο αίμα

– στο κυκλοφορικό σύστημα

– στο ανοσοποιητικό σύστημα

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό του σκύλου μας όταν ακολουθεί μία θεραπεία με κορτιζόνη;

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων φοβούνται δικαίως για την γενική υγεία του σκύλου τους όταν πρέπει να ακολουθήσει μία θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόλη). Παρ’όλ’αυτά υπάρχουν καταστάσεις υγείας στις οποίες η κορτιζόνη είναι σωτήρια για τον σκύλο, ανακουφίζοντας τον από έντονα συμπτώματα.

Η σοβαρότητα των παρενεργειών της κορτιζόνης εξαρτάται κυρίως από τη διάρκεια και τη δοσολογία που χορηγούμε το φάρμακο στον σκύλο μας. Δηλαδή όσο πιο σύντομη είναι η θεραπεία και όσο μικρότερη είναι η δόση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Επίσης ένας σκύλος με αδύναμο οργανισμό είναι πιο ευαίσθητος στις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η θεραπεία με κορτιζόνη σε σχέση με έναν σκύλο με ένα δυνατό οργανισμό.

Η λίστα από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η κορτιζόνη είναι μεγάλη. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

– γαστρεντερικά προβλήματα

– αύξηση βάρους

– κατακράτηση υγρού στον οργανισμό

– αϋπνία

– ανοσοανεπάρκεια

– έκζεμα

– σύνδρομο cushing

– Addison

Για να μειώσουμε ή να αποφύγουμε τις παρενέργειες στον σκύλο μας σε μια θεραπεία με κορτιζόνη μπορούμε να λάβουμε διάφορα μέτρα:

α Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται συχνά για αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς μπορεί να επιβραδύνει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν εκείνο είναι υπερδραστήριο.

Σε περίπτωση όμως που χρησιμοποιούμε την κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 2 εβδομάδες) το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να πέσει σε τέτοιο βαθμό που η αρχική ασθένεια να μην είναι πλέον αισθητή, αλλά όμως το ανοσοποιητικό να είναι πολύ αδύναμο για να προστατεύσει τον οργανισμό από διάφορους ιούς και λοιμώξεις.

Οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτό το διάστημα να προστατεύσουμε τον οργανισμό του σκύλου από λοιμώξεις και μολύνσεις μέσα από:

– τη διατροφή του

Στο διάστημα της θεραπείας με κορτιζόνη είναι σημαντικό να ταϊζουμε τον σκύλο μας μια τροφή η οποία να περιέχει όλες τις ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Η πρόσθεση ινών στη τροφή μειώνει την αυξημένη όρεξη που νιώθει ο σκύλος μας κατά διάρκεια της θεραπείας χωρίς να επιβαρύνει τη διατροφή με επιπλέον θερμίδες.

Επίσης σημαντικό είναι να φροντίσουμε για την επαρκή ποσότητα βιταμίνης Κ και βιταμινών C, είτε μέσα από τρόφιμα είτε χορηγώντας συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνες C και Κ.

β την άσκηση

Η άσκηση δεν βοηθάει τον σκύλο μας μόνο να διατηρήσει υγιές το μυικό σύστημα του κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά υποστηρίζει επίσης τον μεταβολισμό και την συντήρηση του βάρους του.

Ειδικά σε σκυλιά που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις κορτιζόνης, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η διάθεση τους. Σε αυτή την περίπτωση η άσκηση βοηθάει στη γενική ισορροπία τους ώστε να μην υποφέρουν από υπερκινητικότητα και αϋπνία.

γ εξετάσεις αίματος

Ειδικά σε μια μακρόχρονη ή μόνιμη θεραπεία με κορτιζόνη, είναι σημαντικό να ελέγχουμε μέσα από εξετάσεις αίματος τη γενική κατάσταση υγείας του σκύλου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά από μια θεραπεία με κορτιζόνη;

Παρόλο που η κορτιζόνη δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό αλλά αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε 4 εβδομάδες, μια γενική θεραπεία αποτοξίνωσης ενισχύει και ενεργοποιεί τις ικανότητας αποτοξίνωσης και αναγέννησης του ίδιου του σώματος του σκύλου.

Είναι δεδομένο οτι η κορτιζόνη μπορεί να βλάψει τους βλεννογόνους στο γαστρεντερικό σωλήνα, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις στο Leaky-Gut-Syndrome.

Σε αυτή την περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία να βοηθήσουμε με ειδικά συμπληρώματα διατροφής στην αναγέννηση των βλεννογόνων ώστε να μην αποκτήσει ο σκύλος μας μια δυσανεξία τροφίμων ή την ασθένεια IBD (Inflammatory Bower Disease)

Όλοι ξέρουμε ότι η κορτιζόνη μπορεί να ανακουφίσει τα σκυλιά μας γρήγορα από πόνους και συμπτώματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητα τους. Θα πρέπει όμως να λάβουμε κάποια μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά από το τέλος της ούτως ώστε να αποφύγουμε παρενέργειες και αλλά προβλήματα υγείας και ο σκύλος μας να απολαμβάνει μία ήρεμη και ευτυχισμένη καθημερινότητα.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0