ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Ανοιξιάτικη αποτοξίνωση του σκύλου με τη βοήθεια των θεραπευτικών μανιταριών

θεραπευτικά μανιτάρια

Η άνοιξη είναι η εποχή κατά την οποία ο οργανισμός του σκύλου μας ενεργοποιεί τη λειτουργία της αποτοξίνωσης.

Σε αυτή την περίοδο όλα τα όργανα του οργανισμού υπερλειτουργούν και ο σκύλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες ή αλλεργίες. Επίσης σε σκυλιά που έχουν ήδη προβλήματα υγείας, το πρόβλημα τους μπορεί να χειροτερέψει.

Γιατί είναι σημαντικό να ενισχύουμε τον οργανισμό του σκύλου μας σε αυτή την εποχή;

Ένα πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία μας είναι η συνεχής παροχή επιβλαβών ουσιών για την υγεία των σκύλων μας, όπως:

– συντηρητικές ουσίες που υπάρχουν σε ξηρές τροφές και κονσέρβες

– βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον (π.χ. καυσαέρια, φυτοφάρμακα)

Επιπλέον οι φαρμακευτικές χημικές ουσίες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό των σκυλιών μας.

Ακόμα η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων από βλαβερές για τον οργανισμό τοξίνες μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία διαφόρων οργάνων του σκύλου, όπως:

 • το συκώτι
 • το στομάχι
 • τα έντερα
 • τα νεφρά
 • το λεμφικό σύστημα
 • το δέρμα

Οι τοξικές ουσίες προκαλούν αυξημένη διαπερατότητα στα εντερικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα οι ουσίες να φτάνουν πιο εύκολα στο αίμα και επομένως στα όργανα.

Οι παθογόνες ουσίες εξαπλώνονται στον οργανισμό όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αποτοξινωθεί από αυτές επαρκώς, με συνέπεια να επιβαρύνεται η γενική ευεξία του σκύλου, πράγμα το οποίο εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως:

 • αυξημένη ανάγκη για ύπνο ή ξεκούραση
 • εξάντληση και μειωμένη απόδοση

Μακροχρόνια μπορεί η αυξημένη ύπαρξη παθογόνων ουσιών στον οργανισμό του σκύλου να οδηγήσει σε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θεραπευτικά μανιτάρια στη διαδικασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού;

Η αποτοξίνωση είναι μια πολύπλοκη επεξεργασία και οι βιοχημικές διαδικασίες γίνονται μόνο με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων που υπάρχουν στα περισσότερα κύτταρα του οργανισμού. Σε όλες τις φάσεις της αποτοξίνωσης δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, τις οποίες ο οργανισμός πρέπει να αναχαιτίζει ώστε να μην προκαλούν ζημιές στα κύτταρα και στο DNA.

Τα θεραπευτικά μανιτάρια έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τοξικές ουσίες ή ακόμα να τις μετατρέψουν σε λιγότερο τοξικές.

Παρόλο που τα θεραπευτικά μανιτάρια έχουν γενικά μια αποτοξινωτική δράση, υπάρχουν ορισμένα μανιτάρια που έχουν μια ειδική σύνθεση κι επιδρούν σε συγκεκριμένα όργανα:

 • Ήπαρ -> Reishi
 • Στομάχι / έντερο -> Hericium / Pleurotus
 • Λεμφικό σύστημα -> Polyporus
 • Νεφρά -> Cordyceps

α. Reishi (Ganoderma lucidum)

Οι αναγεννητική και αποτοξινωτική δράση του Reishi έχει πλέον αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες.

Το Reishi είναι καθαριστικό του αίματος και βοηθάει στην αποβολή των λιποδυαλυτών τοξίνων. Επίσης προωθεί, ενισχύει και προστατεύει το συκώτι που είναι το κεντρικό όργανο της αποτοξίνωσης. Τα τριτερπένια που περιέχει το θεραπευτικό μανιτάρι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Οι πρωτεογλυκάνες του Reishi υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και οι πολυσακχαρίτες του έχουν μια αντιβακτηριακή και αντιική δράση.

β. Hericium Erinaceus και Pleurotus ostreatus

Το Hericium και το Pleurotus υποστηρίζουν την ανάπτυξη του βλεννογόνου του στομαχιού και του εντέρου.

Ειδικά το Hericium επιδιορθώνει τον βλεννογόνο του στομαχιού και του εντέρου και τον αναδομεί, προστατεύοντας τον από τοξίνες, μικροοργανισμούς και μεταβολικά κατάλοιπα.

Οι τροφικές δυσανεξίες, μια ασθένεια που σπάνια διαγιγνώσκεται σωστά, είναι πολλές φορές η αιτία πολλών συμπτωμάτων, όπως:

– μετεωρισμοί

– φλεγμονές και ανάπτυξη μυκητών στο δέρμα

– υψηλή αρτιριακή πίεση

– υψηλός δείκτης χοληστερόλης

Μια θεραπεία με το Hericium και το Pleurotus σε συνδυασμό με μιά δίαιτα αποκλεισμού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προβλημάτων υγείας.

Το Hericium είναι επιπλέον το καλύτερο φάρμακο για την αναγέννηση και την ενίσχυση των νεφρών. Ενώ το Pleurotus, με την πρεβιοτική δράση του, βοηθάει στην αποτοξίνωση του πεπτικού συστήματος μειώνοντας την αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος, με αποτέλεσμα να εισέρχονται λιγότερες τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος.

γ. Polyporos Umbellatus

Το φαρμακευτικό μανιτάρι Polyporos Umbelatus έχει μια αποστραγγιστική δράση και υποστηρίζει το λεμφικό σύστημα.

Πολλές τοξίνες μεταφέρονται, μέσα από το λεμφικό σύστημα, από τους ιστούς του σώματος για να αποβληθούν μέσω του ήπατος και των νεφρών. Το λεμφικό σύστημα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην άμυνα του σώματος. Μια συμφόρηση στο λεμφικό σύστημα οδηγεί στην υπερφόρτωση του οργανισμού με τοξίνες, με συνέπεια το αυξημένο στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

δ. Cordyceps sinensis

Το φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps βοηθάει στην απέκκριση των υδατοδιαλυτών τοξίνων μέσω των νεφρών. Σε περίπτωση νεφρικής δυσλειτουργίας, το θεραπευτικό μανιτάρι βελτιώνει την κρεατίνη χωρίς να αυξάνει την απέκκριση κάλιου. Επίσης μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νεφρικών παθήσεων.

Απελευθερώνοντας ορμόνες από τον φλοιό των επινεφριδίων, προκαλείται η αυξημένη απελευθέρωση κορτιζόνης, η οποία εξουδετερώνει τα συμπτώματα του στρες.

Το Cordyceps ρυθμίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, των μακροφάγων και των φυσικών φονικών κυττάρων.

Τέλος, το μανιτάρι έχει μία θετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα και στην καρδιά.

Πώς λειτουργούν τα θεραπευτικά μανιτάρια στον οργανισμό του σκύλου;

Ο οργανισμός του σκύλου είναι συνεχώς απασχολημένος με τη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού, η οποία περιλαμβάνει:

– την απομάκρυνση παθογόνων ουσιών

– την εξισορρόπηση διάφορων εξωτερικών ερεθισμάτων (κρύο, ζέστη, τροφή κλπ)

– την επεξεργασία αισθητηριακών ερεθισμάτων

– την αντιμετώπιση συναισθημάτων

Όλα αυτά τα ερεθίσματα και οι πληροφορίες επεξεργάζονται μέσα από ρυθμιστικούς μηχανισμούς, όπως:

– το νευρικό σύστημα

– το ορμονικό σύστημα

Όταν υπάρχουν περισσότερες εντυπώσεις και ερεθίσματα από αυτά που μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός, τότε το σώμα του σκύλου βρίσκεται σε κατάσταση στρες λόγω της αδυναμίας του να προσαρμοστεί σε όλα αυτά τα ερεθίσματα που των επηρεάζουν.

Όταν όμως οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού του σκύλου είναι υπερφορτωμένοι, το ορμονικό και νευρικό σύστημα δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν τις πολύπλοκες διεργασίες του σώματος, με συνέπεια να παρουσιάσουν λειτουργικές διαταραχές, δηλαδή διάφορες ασθένειες.

Ρώσοι επιστήμονες και όχι μόνο έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχουν φυτά και μύκητες που βοηθούν τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του σώματος ώστε να μπορεί το σώμα του σκύλου να προσαρμοστεί καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Επομένως αυτά τα φυτά και οι μύκητες θεωρούνται πλέον προσαρμογόνα. Οπότε ξέρουμε σήμερα ότι τα θεραπευτικά μανιτάρια δεν έχουν μόνο μια διεγερτική ή μια κατευναστική δράση, αλλά επηρεάζουν ρυθμιστικά το ορμονικό σύστημα.

Γενικά στην περίοδο που ο οργανισμός του σκύλου βρίσκεται στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τα διάφορα όργανα που υπερλειτουργούν και να τα προστατεύσει από ασθένειες.

Πώς χρησιμοποιούμε τα θεραπευτικά μανιτάρια;

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε τα θεραπευτικά μανιτάρια είτε σε μορφή χαπιών είτε σε μορφή σκόνης.

Επίσης υπάρχουν εκχυλίσματα μανιταριών (συνήθως σε μορφή χαπιού) αλλά και ολόκληρα μανιτάρια (συνήθως σε μορφή σκόνης).

Για να υποστηρίξουμε τον οργανισμό κατά την περίοδο της αποτοξίνωσης χρησιμοποιούμε συνήθως ένα μείγμα 2-3 διαφορετικών μανιταριών σε μορφή σκόνης.

Η ημερήσια δοσολογία ανέρχεται σε 0.5 γρ. ανά 10kg σωματικού βάρους του σκύλου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι πρέπει η χορήγηση των μανιταριών να γίνεται μαζί με μια πηγή βιταμίνης C, όπως π.χ. Κυνόροδο ή Echinacea.

Χορηγούμε το μείγμα των μανιταριών ΠΑΝΤΑ μαζί με το φαγητό και ποτέ σε άδειο στομάχι.

Σε περίπτωση που ο σκύλος πάσχει από μια ασθένεια, προτείνουμε να συμβουλευτεί ο κηδεμόνας του έναν ειδικό κτηνίατρο ή έναν θεραπευτή σκύλων.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0