ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Τα σκυλιά μας και η τηλεόραση

Τα σκυλιά μας και η τηλεόραση

Αρέσει στα σκυλιά μας να βλέπουν τηλεόραση;


Οι άνθρωποι θεωρούμε πως οτιδήποτε αρέσει σε εμάς θα πρέπει λογικά να αρέσει και στους σκύλους μας. Έτσι λοιπόν, μεταξύ άλλων, φτιάξαμε και ένα τηλεοπτικό κανάλι το οποίο απευθύνεται ειδικά στους τετράποδους φίλους μας.

Το DogTV έχει δημιουργηθεί με βάση επιστημονικές έρευνες απο επαγγελματίες των ΜΜΕ και σε μία συνεργασία μεταξύ των Amazon fire TV, Chromecast (Google) και Apple-TV.

Οι επιστήμονες κάνανε έρευνες με τη βοήθεια του eye-tracking (τεχνολογία με χρήση ειδικού ανιχνευτή που καταγράφει τις κινήσεις του ματιού) και ανακαλύψανε ότι πράγματι τα σκυλιά προτιμούν να βλέπουν στην τηλεόραση συγκεκριμένες εικόνες και σκηνές. Διαπιστώσανε επίσης ότι στα σκυλιά αρέσει να βλέπουν άλλα σκυλιά και, ακόμα περισσότερο, τους αρέσει να τα ακούνε. Οι ήχοι που προτιμούν είναι γαυγίσματα και ουρλιαχτά σκύλων, ανθρώπινες φωνές επιβράβευσης και τα χαρακτηριστικά σφυρίγματα των σκύλο-παιχνιδιών.

Με ποιόν τρόπο βλέπουν τα σκυλιά μας τηλεόραση;

Ενώ σε εμάς, μας αρέσει να ξαπλώνουμε αναπαυτικά στον καναπέ και με ένα σνακ να παρακολουθούμε τηλεόραση, τα σκυλιά μας προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση με έναν διαδραστικό τρόπο: πλησιάζουν την τηλεόραση και προσπαθούν να μυρίσουν, γυρίζουν πίσω σε εμάς, παρακολουθούν τις αντιδράσεις μας και μερικές φορές απαντούν στα γαυγίσματα που ακούγονται από την τηλεόραση. Επίσης στα σκυλιά θα τους άρεσε πολύ αν μπορούσανε να κάνουν ζάπινγκ ή αλλιώς αν ήταν δυνατόν να έχουν μπροστά τους τρεις διαφορετικές τηλεοράσεις που να παίζουν διαφορετικά προγράμματα ταυτοχρόνως.

Επιπλέον τα σκυλιά βλέπουν με διαφορετικό τρόπο από εμάς τις εικόνες της τηλεόρασης. Η όραση των σκύλων διαφέρει από εκείνη του ανθρώπου καθώς οι σκύλοι έχουν διχρωματική όραση που σημαίνει πως βλέπουν στις αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου. Το DogTV το έλαβε υπόψιν του και χρησιμοποιεί κυρίως αυτά τα δύο χρώματα. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στις γρήγορες κινήσεις και στις αλλαγές των λεπτομερειών, κάτι που υποστηρίζεται από την νέα τεχνολογία των τηλεοράσεών μας, την HDTV.

Τι συναισθήματα έχει ο σκύλος όταν βλέπει τηλεόραση;

Μετά από τον πρώτο ήχο ή την πρώτη εικόνα που θα του τραβήξει την προσοχή, ο σκύλος θα προσπαθήσει να καταλάβει και τη δική μας αντίδραση. Δηλαδή είναι σημαντικό το γεγονός πως οι σκύλοι δεν παρακολουθούν μόνο την τηλεόραση, αλλά παρακολουθούν επίσης και τις δικές μας αντιδράσεις οι οποίες επηρεάζουν τις δικές τους. Πολλές φορές μάλιστα παρακολουθούν περισσότερο εμάς παρά την τηλεόραση. Με άλλα λόγια, η αντίδρασή μας είναι αυτό που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του σκύλου για αυτό που δείχνει η τηλεόραση.

Πως θα έπρεπε να είναι η ιδανική τηλεόραση για σκύλους;

Καταρχάς η ιδανική τηλεόραση για σκύλους θα ήταν μία τηλεόραση που τα σκυλιά θα παρακολουθούσαν χωρίς να χρειάζονται εμάς. Θα έδειχνε σκύλους που τρέχουν, παίζουν και βγάζουν διάφορους ήχους και σκηνές που προβάλλονται σε αποχρώσεις μπλέ και κίτρινου. Οι σκηνές επίσης θα έπρεπε να αλλάζουν το πολύ κάθε τρία δευτερόλεπτα, καθώς αυτό είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να εστιάσει την προσοχή του σε ένα σημείο ένας σκύλος. Αλλά και πάλι, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν αρκετό για να πλησιάσει το ιδανικό, καθώς λείπει το θεμελιώδες στοιχείο: η μυρωδιά.

Ενώ για τον άνθρωπο η σημαντικότερη αίσθηση είναι εκείνη της όρασης, για τον σκύλο η σημαντικότερη αίσθηση είναι η όσφρηση. Ο σκύλος, πάνω απ΄όλα, θέλει να μυρίζει και, κατά προτίμηση, θέλει να μυρίζει τα οπίσθια ενός άλλου σκύλου.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0