ΑΝΑΤΡΟΦΗ

ΣΚΥΛΙΑ – ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΣΚΥΛΙΑ - ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Πολλές φορές η φράση “δεν πάει καλά, πρέπει να του το κόψω” συνδέεται με το συναίσθημα απογοήτευσης και απελπισίας.

Όποιος γνωρίζει τα σκυλιά καλά, ξέρει οτι δεν υπάρχει ”το μαχαίρι” για να του ”κόψουμε” μια ακατανόητη συμπεριφορά. Ειδικά στην εφηβεία, όταν οι ορμόνες κάνουν ”πάρτι”, πολλές φορές η υπομονή του ιδιοκτήτη κινδυνεύει να εξαντληθεί. Σε αυτή την ηλικία, το “δεν πάει καλά” εκφράζει την συναισθηματική κατάσταση του νεαρού σκύλου μας: δείχνει κουρασμένος, σε υπερένταση, ενθουσιασμένος και μη συνεργάσιμος.

Το σκεπτικό οτι θα βελτιωθεί η κατάσταση με υπερβολική άσκηση, δηλαδή να τον εξαντλήσουμε με σωματική άσκηση ώστε να μη έχει ενέργεια για ανεπιθύμητες συμπεριφορές, δεν είναι σωστό, αντιθέτως: θα αυξήσει με κάθε ευκαιρία την ένταση των ακατανόητων συμπεριφορών.

Ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς πολλά ερεθίσματα, μια σταθερή καθημερινότητα, απασχόληση του με έξυπνα παιχνίδια και λιγότερες επαφές με άλλα σκυλιά αλλά μεγάλες ήρεμες βόλτες είναι η συνταγή που κάνει καλό στο σκύλο μας σε αυτήν την περίοδο.


Αν δεν γίνεις εσύ ο αρχηγός της αγέλης σου, θα γίνει ο σκύλος σου!

Η παραπάνω εσφαλμένη άποψη αναπαράγεται πολύ συχνά σήμερα – και μάλιστα, εις βάρος του σκύλου – και είναι προϊόν μιας σειράς παρερμηνεύσεων, παρεξηγήσεων και λάθος πεποιθήσεων. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πρώτον ότι ο σκύλος αντιλαμβάνεται την ηγεσία και γενικότερα την ιεραρχία με διαφορετικό τρόπο απ’ότι ο άνθρωπος και δεύτερον ότι ο σκύλος θέλει να έχει έναν αρχηγό.

Όταν ο σκύλος τραβάει το λουρί, πηδάει πάνω στους ανθρώπους, ξαπλώνει πάνω στον καναπέ ή στο κρεβάτι μας, δεν σημαίνει ότι θέλει να κυριαρχήσει. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να εμφανίζονται από υπερένταση, άγχος, ενθουσιασμό ή, πολύ απλά, επειδή ο σκύλος μας απολαμβάνει τα αναπαυτικά μαξιλάρια του καναπέ. Από την πλευρά του σκύλου, καμία απο αυτές τις συμπεριφορές δεν είναι λάθος.

Το λάθος είναι ότι ίσως εμείς δεν του επιτρέψαμε να καταλάβει ποιές συμπεριφορές είναι οι επιθυμητές και δεν του μάθαμε τους σωστούς κανόνες όταν και όπως έπρεπε.

Οι περίφημες δε “κυριαρχικές ενέργειες” όπως, για παράδειγμα, με τη βία να ξαπλώνουμε ανάσκελα τον σκύλο ή να τον τραβάμε από το σβέρκο προκειμένου να του επιβληθούμε, είναι λανθασμένες πρακτικές που έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του σκύλου προς τον άνθρωπό του και να πληγωθεί η αυτοπεποίθηση του, καθώς δεν καταλαβαίνει τι θέλουμε από εκείνον και αυτό του δημιουργεί ανασφάλεια.


Τα σκυλιά που γαβγίζουν, δεν δαγκώνουν

Με αυτή τη φράση προσπαθούμε να πάρουμε το φόβο από ανθρώπους που φοβούνται τα σκυλιά.

Το γάβγισμα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που πάντα εκδηλώνει κάτι. Μπορεί να είναι ενθουσιασμός, φόβος, προειδοποίηση ότι θα επιτεθεί και πολλά άλλα. Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και το επίπεδο κλιμάκωσης, με βάση τη συνολική στάση του σκύλου. Εάν η προβληματική κατάσταση του σκύλου δεν αποκλιμακωθεί, τότε ο σκύλος χάνει τον έλεγχο του εαυτού του και θα δαγκώσει.


Τα σκυλιά χρειάζονται και λίγη σκληρότητα στην εκπαίδευση τους

Η βία ξεκινά εκεί που σταματάει η γνώση.

Μορφές βίας υπάρχουν πολλές: ο πνίχτης, το ηλεκτροσόκ, ένα αντικείμενο που κάνει δυνατό θόρυβο, και πολλά άλλα. Με αυτούς τους τρόπους πράγματι μπορούμε να σταματήσουμε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Αλλά με τι κόστος; Η συμπεριφορά του σκύλου πράγματι μπορεί να αλλάξει με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με τη πρόκληση του συναισθήματος του φόβου. Η αιτία που προκάλεσε το συναίσθημα και οδήγησε στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά παραμένει.

Με την τιμωρία όμως αυξάνουμε την ανασφάλεια του σκύλου και χάνουμε την εμπιστοσύνη του. Σκυλιά που λειτουργούν με βάση το φόβο κάποια στιγμή χάνουν την δυνατότητα της φυσιολογικής επικοινωνίας με τον άνθρωπο και με άλλα σκυλιά. Στη χειρότερη περίπτωση (ανάλογα με το ταμπεραμέντο και τη φυλή του), θα εξελιχτεί σε ”κινητή βόμβα”. Τότε θα δαγκώνει ”χωρίς λόγο”.

Κανένα σκυλί οποιασδήποτε φυλής δεν χρειάζεται βία στην εκπαίδευση. Τα σκυλιά χρειάζονται μια ξεκάθαρη στάση από εμάς, χρόνο και σταθερότητα.

Πάντα είναι καλύτερη η πρόληψη των προβλημάτων από τη τιμωρία για ένα πρόβλημα. Η δικαιοσύνη, η κατανόηση, οι γνώσεις και η υπομονή είναι τα πιό αποτελεσματικά μέσα για μια επιτυχημένη εκπαίδευση.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες


Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0