ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Ο εκτροφέας

Ο εκτροφέας

Η πρώτη συνάντηση με έναν εκτροφέα γίνεται συνήθως μετά από την απόφαση μας να αποκτήσουμε ένα σκύλο.

Πολλές φορές ο μελλοντικός ιδιοκτήτης έχει ήδη μία συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θέλει να είναι το μελλοντικό του σκυλί και ανάλογα έχει αποφασίσει για μία συγκεκριμένη ράτσα.

Ένας εκτροφέας, σε πρώτη φάση, θα απατήσει από το τηλέφωνο στις πιο βασικές σας ερωτήσεις. Σίγουρα όμως δεν θα κλείσει ή πουλήσει κάποιο κουτάβι, αλλά θα σας καλέσει να επισκεφτείτε το εκτροφείο.

Στην πρώτη σας συνάντηση μπορεί να μην έχουν γεννηθεί ακόμα τα κουτάβια. Ο εκτροφέας όμως θα σας ενημερώσει για τους γονείς των κουταβιών, τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ράτσας. Επίσης θα σας αναφέρει τους σκοπούς και τις φιλοδοξίες του. Για παράδειγμα, αν θέλει να έχει σκυλιά συντροφιάς, σκυλιά πρωταθλητές σε εκθέσεις ή σκυλιά εργασίας κτλ. Ακόμη θα σας εξηγήσει τι θα πρέπει να κάνετε ούτως ώστε να μπορέσει το κουτάβι να γίνει ο σκύλος που επιθυμείτε να έχετε. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση θα έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε αν ο τρόπος εκτροφής, η λειτουργία του εκτροφείου ή η φιλοσοφία του εκτροφέα ταιριάζουν με τα δικά σας κριτήρια. Από την άλλη πλευρά, θα μπορέσει και ο εκτροφέας να αποφασίσει αν μπορεί και θέλει να σας εμπιστευτεί ένα κουτάβι.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων μετά τη γέννα, ο εκτροφέας δεν θα σας επιτρέψει να επισκεφτείτε την μάνα με τα κουτάβια επειδή φροντίζει για μία ήρεμη κατάσταση θηλασμού. Μετά από αυτήν την περίοδο θα δεχθεί με χαρά την επίσκεψη σας και, κατά προτίμηση, όλης της οικογένειας σας, καθώς οι πολλοί επισκέπτες (γυναίκες, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι) έχουν θετικές επιρροές στην κοινωνικοποίηση των κουταβιών. Μία μάνα σκύλα, που έχει εμπιστοσύνη στον εκτροφέα, θα σας είναι πολύ φιλική και χωρίς καθόλου επιθετική συμπεριφορά εφόσον υπάρχει σεβασμός προς την ίδια και τα κουτάβια της. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, ο εκτροφέας θα σας προετοιμάσει και για τη σωστή μετάβαση του κουταβιού προς το σπίτι σας.

Ως μελλοντικός ιδιοκτήτης σκύλου, θα πρέπει να προβληματιστείτε στη περίπτωση που ο εκτροφέας δεν σας δείχνει τα σκυλιά του εκτροφείου και την μάνα των κουταβιών. Καλό θα είναι να παρατηρήσετε εάν τα σκυλιά του εκτροφείου είναι σωστά φροντισμένα και να ενημερωθείτε σχετικά με την καθημερινότητα τους. Δηλαδή αν υπάρχει αρκετός χώρος για τις δραστηριότητες τους, ένας ασφαλής και αξιοπρεπής χώρος για τη ξεκούραση τους και αν έχουν επαφή με την οικογένεια και το σπιτικό περιβάλλον του εκτροφέα. Η θεωρία ότι πρέπει να σκληραγωγούμε τα σκυλιά έχοντας τα ξεχωριστά μέσα σε μικρούς περιφραγμένους χώρους (kennel) είναι εδώ και πολλά χρόνια ξεπερασμένη και πλέον θεωρείται ότι είναι μη φυσιολογικό.

Ενας σωστός και έμπειρος εκτροφέας δεν κάνει οικονομία στη διατροφή και στο πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον για τα κουτάβια του. Φροντίζει όλοι οι χώροι του εκτροφείου να είναι καθαροί και έχει τακτοποιημένα τα κτηνιατρικά βιβλιάρια με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις των κουταβιών. Τα κουτάβια πρέπει να είναι δηλωμένα στον κυνολογικό όμιλο και να έχουν microchip. Τα σωστά μεγαλωμένα κουτάβια είναι μαθημένα να δέχονται τη σωματική φροντίδα και το ανθρώπινο άγγιγμα σε όλο τους το σώμα χωρίς να δείχνουν φόβο.

Τέλος, ο εκτροφέας θα πρέπει να έχει τόσα σκύλια που να μπορεί να έχει την δυνανοτητα για καθημερινή τακτική ενασχόληση μαζί τους.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0