ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Τα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 στη διατροφή του σκύλου

Τι είναι τα Ωμέγα λιπαρά οξέα;

Γιατί τα Ωμέγα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό του σκύλου;

Ποια είναι τα λάδια που περιέχουν Ωμέγα λιπαρά οξέα;

Για τους σκύλους μας, τα λιπαρά οξέα δεν είναι μόνο ουσίες που τους προσφέρουν ενέργεια και τους προμηθεύουν θρεπτικές ουσίες αλλά είναι απαραίτητα επίσης για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E, K.

Υπάρχουν ορισμένα Ωμέγα λιπαρά οξέα  τα οποία ο οργανισμός του σκύλου δεν μπορεί να παράξει από μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνει μέσα από τη διατροφή του. Μια ανεπάρκεια Ω3 λιπαρών οξέων επηρεάζει την υγεία του σκύλου αρνητικά και εκδηλώνεται με:

– προβλήματα στο δέρμα και την τρίχα

– κνησμό

– αναιμία

– διαταραγμένη γενική κατάσταση

Ποια είναι τα σημαντικότερα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;

Α. Άλφα λινονελικό οξύ (ΑLA)

Ο οργανισμός του σκύλου χρειάζεται τo ΑLA για να σχηματίζεται το Εικοσιπεντανοϊκό Οξύ (EPA) και το Εικοσιδυαξανοϊκό Οξύ (DHA).

Επειδή τo ΑLA απαιτεί το ίδιο ένζυμό με το προφλεγμονώδες αραχιδονικό οξύ (ΑΑ) για να μετατραπεί σε EPA λειτουργεί έμμεσα ως αντιφλεγμονώδης ουσία.

Β. Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA)

Ο οργανισμός του σκύλου μπορεί να σχηματίζει το EPA από το ΑLA ή να το μεταβολίζει άμεσα από Ω3 λάδια τα οποία περιέχουν το EPA.

Γ. Εικοσιδυαξανοϊκό Οξύ (DHA)

Ο οργανισμός του σκύλου μας μπορεί να σχηματίζει το DHA από το EPA ή να το μεταβολίζει άμεσα από Ω3 λάδια που περιέχουν DHA.

Ο οργανισμός του σκύλου μας χρειάζεται τα Ω3 λιπαρά οξέα για:

– ρύθμιση της λιπιδικής ισορροπίας του αίματος

– ρύθμιση φλεγμονωδών διεργασιών

– ανθεκτικότητα στο στρες

– επούλωση των πληγών

– το ανοσοποιητικό σύστημα

– τα νευρικά κύτταρα, ειδικά του εγκέφαλου και του αμφιβληστροειδή

– τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού

– τη διαστολή αιμοφόρων αγγείων και για τη ροή του αίματος

– τα κύτταρα του δέρματος

– τη νευρολογική ισορροπία και για τα θετικά συναισθήματα

Ποιά είναι τα σημαντικότερα Ω6 λιπαρά οξέα για το σκύλο;

Α. Λινολεϊκό οξύ (LA)

Το λινολεϊκό οξύ είναι η αρχική ουσία για το γάμμα λινολικό οξύ (GLA), για το διομογαμμαλινολενικό Οξύ (DGLA) και το αραχινικό οξύ (AA).

Το λινολεϊκό οξύ είναι μία σημαντική ουσία για το δέρμα του σκύλου.

Β. Γάμμα λινολενικό οξύ (GLA)

Το γαμμαλινολενικό οξύ σχηματίζεται στο σώμα από το λινολεϊκό οξύ και είναι το αρχικό υλικό για το αντιφλεγμονώδες Διομογαμμαλινολενικό Οξύ (DGLA).

Γ. Διομογαμμαλινολενικό Οξύ (DGLA)

Ο οργανισμός του σκύλου μπορεί να συνθέσει το DGLA από το GLA. Το DGLA είναι ένα αρχικό υλικό για αντιφλεγμονώδεις διαβιβαστικές ουσίες και περιορίζει τις προφλεγμονώδεις ουσίες του αραχιδονικου οξέος (LA).

Δ. Αραχιδονικό οξύ (ΑΑ)

Ο οργανισμός του σκύλου μπορεί να παράγει το ΑΑ από την DGLA. Το Αραχιδονικό οξύ (ΑΑ) είναι μια αρχική ουσία για άλλες προφλεγμονώδεις ουσίες και για διαφορετικές διαβιβαστικές ουσίες.

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα ως θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για:

– τη συστολή αιμοφόρων αγγείων

– την πήξη του αίματος

– τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης προς τα πάνω

– την ισορροπία της χοληστερόλης

– το ισοζύγιο του οξυγόνου

– τις διαδικασίες ανάπτυξης

– την νευρική αγωγιμότητα

– την ρύθμιση της έκκρισης γαστρικού οξέος

Παρόλο που τα Ω6 λιπαρά οξέα έχουν την φήμη των “κακών λιπαρών οξέων” είναι ωστόσο απαραίτητες ουσίες για πολλούς φυσικούς μηχανισμούς στον οργανισμό.

Γιατί πρέπει να προσφέρουμε στα σκυλιά μας κυρίως Ω3 λιπαρά οξέα;

Οι πρόγονοι των σκύλων μας λαμβάνανε, τρώγοντας τα θηράματα τους, μια ισορροπημένη αναλογία Ωμέγα 3 – Ωμέγα 6 λιπαρών οξέων. Το κρέας άγριων θηραμάτων περιέχει τα λιπαρά οξέα σε αναλογία 3 (Ωμέγα 6) προς 1 (Ωμέγα 3). Στη σημερινή συμβατική διατροφή του σκύλου καθώς και στο κρέας B.A.R.F. οι αναλογίες είναι διαφορετικές και ανέρχονται στα περίπου 13 (Ωμέγα 6) προς 1 (Ωμέγα 3) ενώ η αναλογία μεταξύ Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 5:1. Η ανισορροπία μεταξύ Ω6 και Ω3 μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, π.χ. Φλεγμονές.

Πώς μπορούμε να ισορροπήσουμε την αναλογία ανάμεσα Ω6 και Ω3 λιπαρών οξέων;

Τα ποιοτικά έλαια είναι μια καλή επιλογή για την ενίσχυση των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Τα λάδια που περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα Ω3 λιπαρών οξέων είναι το ιχθυέλαιο και τα λάδια από φύκια. Επίσης υπάρχουν και φυτικά έλαια που περιέχουν Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε κατάλληλη αναλογία.

Ποια είναι τα λάδια που μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό του σκύλου μας;

1. Λάδι άγριου σολομού / ιχθυέλαιο

Το λάδι άγριου σολομού και το ιχθυέλαιο είναι δικαίως πολύ δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής για σκύλους. Το ιχθυέλαιο περιλαμβάνει λάδι σολομού από άγριο σολομό ή σολομό από εκτροφείο και λάδια από διάφορα είδη ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλες και άλλα). Τα  ιχθυέλαια είναι πολύ πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) που δεν χρειάζεται να μετατραπούν περαιτέρω στο σώμα του σκύλου, αλλά ο οργανισμός του σκύλου μπορεί να το χρησιμοποιεί απευθείας. Η μυρωδιά και η γεύση του ιχθυελαίου είναι δημοφιλής σε πολλούς σκύλους – αν και εμείς οι άνθρωποι μπορεί να μην βρίσκουμε το ιχθυέλαιο τόσο νόστιμο.

2. Λινέλαιο

Το λάδι από τον λιναρόσπορο περιέχει πολλά πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το Άλφα-λινολενικό οξύ (ΑLA).

Η αναλογία των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων προς τα Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι 4:1.

Το λινέλαιο περιέχει επίσης άφθονη βιταμίνη Ε η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικά για σκυλιά με ευαίσθητο δέρμα το λινέλαιο είναι ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση τους.

3. Λάδι κάνναβης

Το λάδι κάνναβης φτιάχνεται από τους σπόρους του φυτού κάνναβης που αντίθετα με άλλα μέρη του φυτού δεν έχουν μεθυστικές ιδιότητες. Το λάδι κάνναβης περιέχει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ακόρεστων λιπαρών οξέων και η ιδανική αναλογία μεταξύ Ωμέγα 6 προς Ωμέγα 3 είναι 3:1.

Οι πολλές θρεπτικές ουσίες κάνουν το λάδι ένα πράγματι υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής για τα σκυλιά μας.

4. Λάδι μποράγιο

Το μποράγιο περιέχει το περισσότερο γάμμα λινολενικό οξύ από όλα τα έλαια. Για σκυλιά με πρόβλημα στο δέρμα, τάση για κνησμό και φλεγμονές, το λάδι μποράγιο είναι ένα πραγματικό δώρο στης φύσης.

5. Κραμβέλαιο

Το κραμβέλαιο έχει υψηλή αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων και σωστή αναλογία Ωμέγα 6 – Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Το κραμβέλαιο όμως υποβάλλεται συχνά σε χημική επεξεργασία και είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης η οποία δεν περιέχει υποπροϊόντα λίπους αλλά πολύτιμες βιταμίνες και καροτονοειδή.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν προμηθευόμαστε λάδια για τα σκυλιά μας;

α. Τρόπος παραγωγής

Τα λάδια που αγοράζουμε πρέπει να έχουν κατασκευάσει με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης ώστε να διατηρούνται τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες.

β. Έλεγχος του προϊόντος από τον κατασκευαστή

Κάθε σοβαρός προμηθευτής θα ελέγχει τα λάδια για βαριά μέταλλα και βλαβερούς μικροοργανισμούς σε ειδικά εργαστήρια και θα δημοσιεύει τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του. Επίσης πρέπει να δημοσιεύει τα συστατικά, τον τρόπο κατασκευής και την προέλευση των πρώτων υλών του.

γ. Συσκευασία

Ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι το λάδι που αγοράζουμε είναι ποιοτικό είναι η συσκευασία η οποία είναι ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι.

Τι πρέπει να προσέχουμε στη χρήση των λαδιών;

Αποθήκευση: Ο χώρος που αποθηκεύουμε τα λάδια για το σκύλο μας πρέπει να είναι δροσερός και σκοτεινός. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας πρέπει να καταναλώνουμε τα λάδια μέσα σε 6-8 εβδομάδες,  άρα είναι προτιμότερο, ειδικά για ιδιοκτήτες μικρόσωμων φυλών, να προμηθεύονται τα λάδια σε μικρές συσκευασίες. Όσο περισσότερα ακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχει ένα λάδι, τόσο πιο γρήγορα αλλοιώνεται

Χρήση: Δεν πρέπει να ζεσταίνουμε ποτέ το λάδι που καταναλώνει ο σκύλος μας αλλά να το προσθέτουμε απευθείας από το μπουκάλι στην τροφή.

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το σκύλο μου;

Επειδή κάθε λάδι έχει το δικό του ατομικό προφίλ είναι καλό να χρησιμοποιούμε διάφορα λάδια τα οποία να τα αλλάζουμε μεταξύ τους.

Ποια είναι η σωστή ημερήσια δοσολογία λαδιού για τα υγιή σκυλιά;

Μικρόσωμα σκυλιά μέχρι 10kg σωματικού βάρους: 1/2 – 1 κουτάλι γλυκού / ημέρα

Μεσαία σκυλιά από 10kg-25kg: 1 1/2 – 2 κουτάλια γλυκού / ημέρα

Μεγαλόσωμα σκυλιά: 25kg-40kg σωματικού βάρος: 2-3 κουτάλια σούπας / ημέρα

Τέλος: Η έλλειψη των Ωμέγα λιπαρών οξέων και η ανισορροπία μεταξύ  Ω3 προς Ω6 λιπαρών οξέων επηρρεάζει αρνητικά την υγεία του σκύλου. Τα ποιοτικά έλαια είναι ένα υγιεινός τρόπος να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή για τον σκύλο μας και δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο του.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0