ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η φροντίδα των δοντιών και της στοματικής υγείας του σκύλου μου

Η φροντίδα των δοντιών και της στοματικής υγείας του σκύλου μου
Posted in

Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε για τη στοματική υγεία του σκύλου μας;

Πώς φροντίζουμε σωστά τα δόντια του σκύλου μας;

Τα σκυλιά μας έχουν μία ιδιαίτερη οδοντοστοιχία που χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την επεξεργασία της τροφής.

Με παρόμοιο τρόπο με τον άνθρωπο, τα κουτάβια αποκτούν τα πρώτα τους νεογιλά δόντια τα οποία είναι 28. Στην ηλικία των 3 μηνών αρχίζουν να αλλάζουν δόντια. Όταν φτάσουν στην ηλικία των 6 μηνών έχουν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και έχουν πλέον αποκτήσει τη μόνιμη οδοντοστοιχία τους η οποία αποτελείται από:

12 κοπτήρες

4 κυνόδοντες

16 γομφίους

10 προγόμφιους

Τα δόντια του σκύλου κλείνουν όπως ένα ψαλίδι και είναι φτιαγμένα να κόβουν κομμάτια από κρέας και κόκαλα. Λόγω του ιδιαίτερου σχήμα τους όμως ο σκύλος δεν μπορεί να μασάει καλά τη τροφή και για αυτόν τον λόγο έχει τη δυνατότητα να καταπίνει αρκετά μεγάλα κομμάτια κρέατος ή μεγάλες ποσότητες τροφής αμάσητα. Επίσης, αντίθετα με τον άνθρωπο,  στο στόμα του σκύλου δεν ενεργοποιείται το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο, και η διαδικασία της πέψης ξεκινάει στο στομάχι.

Είναι ένα δυσάρεστο γεγονός ότι στην εποχή μας τα περισσότερα σκυλιά παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα στα δόντια τους.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα στα δόντια του σκύλου;

1. Πλάκα και πέτρα στα δόντια

Η πλάκα πάνω στα δόντια προκαλείται από υπολείμματα φαγητού. Με την τακτική περιποίηση των δοντιών μπορούμε να αφαιρούμε εύκολα το μαλακό άσπρο στρώμα. Όταν όμως η πλάκα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια αναμειγνύεται με το σάλιο και με διάφορα βακτήρια με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σκληρό στρώμα, η πέτρα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με ειδικά εργαλεία στο κτηνίατρο.

2. Φλεγμονές στα ούλα

Οι φλεγμονές στα ούλα προκαλούνται συνήθως από μικροαντικείμενα ( π.χ. ξυλάκια, χαλίκια) που προκαλούν μικροτραυματισμούς και στη συνέχεια φλεγμονές. Σε αυτά τα σημεία τα ούλα φαίνονται κόκκινα και μπορεί να παρουσιαστούν φουσκώματα. Τα σκυλιά που υποφέρουν από μια φλεγμονή στο στόμα δυσκολεύονται στο μάσημα και σε σπάνιες περιπτώσεις ανεβάζουν πυρετό. Οι φλεγμονές στα ούλα αντιμετωπίζονται συνήθως με τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων ή και βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

3. Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από μία φλεγμονή που δεν έχει αντιμετωπισθεί σωστά: η φλεγμονή υποχωρεί και εκθέτει τον αυχένα του δοντιού. Με αυτό τον τρόπο τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσουν στη συνέχεια στην βλάβη διαφόρων οργάνων του σώματος. Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η αφαίρεση του δοντιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα όταν ο σκύλος έχει πρόβλημα με τα δόντια του;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο σκύλος μας όταν τα δόντια ή τα ούλα του έχουν πρόβλημα εξαρτώνται από το είδος και τη βαρύτητα του προβλήματος. Ο τακτικός έλεγχος του στόματος είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ο μόνος τρόπος να προλάβουμε μια σοβαρή ασθένεια στο αρχικό στάδιο. Σε προχωρημένο στάδιο, ο σκύλος:

– έχει περίσσιο σάλιο

– παρουσιάζει αιμορραγία από τα ούλα

– υποφέρει από φαγούρα στο στόμα

– δείχνει άρνηση για φαγητό

– βγάζει μια δυσάρεστη οσμή από το στόμα

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάμε να φροντίζουμε τα δόντια του σκύλου μας;

Παρόλο που τα κουτάβια αλλάζουν τα δόντια τους μεταξύ 3-6 μηνών, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να φροντίζουμε τη στοματική τους υγεία από την ηλικία των 2 μηνών για τους εξής λόγους:

– τα κουτάβια συνήθως έχουν την τάση να μασάνε διάφορα υλικά και να παθαίνουν συχνά μικροτραυματισμούς στα ούλα.

– όταν ο σκύλος μαθαίνει από μικρή ηλικία να δέχεται τη φροντίδα μας στο στόμα του δεν αντιδρά σε μεγαλύτερη ηλικία.

– η υγεία των νεογιλών δοντιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των μόνιμων δοντιών που ακολουθούν.

Τι εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των δοντιών;

1. Οδοντόβουρτσα:

Οι συμβατικές οδοντόβουρτσες για σκύλους που κυκλοφορούν στην αγορά μοιάζουν με τις δικές μας οδοντόβουρτσες και τις χρησιμοποιούμε πάντα μαζί με ειδικές οδοντόκρεμες. Πολλά σκυλιά τα οποία δεν έχουν συνηθίσει αυτό το εργαλείο αντιδρούν με άγχος και άρνηση, σφίγγουν τα δόντια τους ή αποχωρούν από τον χώρο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προχωρούμε σε εναλλακτικές λύσεις.

2. Δαχτυλήθρες από σιλικόνη

Χρησιμοποιούμε τις δαχτυλήθρες από σιλικόνη σε συνδυασμό με μία ειδική για τα σκυλιά οδοντόκρεμα. Στα σκυλιά που έχουν μάθει από κουτάβια να δέχονται το χέρι μας στο στόμα τους συνήθως τους αρέσει το μασάζ με τη δαχτυλήθρα σιλικόνης.

3. Δαχτυλήθρες από μικροΐνες

Αντίθετα με τις δαχτυλήθρες σιλικόνης, όταν χρησιμοποιούμε μία δαχτυλήθρα από μικροΐνες δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε συγχρόνως οδοντόκρεμα. Και στη περίπτωση αυτή είναι καλό να ξεκινάμε τη χρήση αυτού του εργαλείου από μικρή ηλικία ώστε να μη προκαλεί άγχος στο σκύλο.

Όταν ο σκύλος δεν δέχεται την περιποίηση των δοντιών με εργαλεία και αντιδράει με άγχος και φόβο θα πρέπει να προχωράμε σε εναλλακτικές μεθόδους:

4. Ειδικά κόκαλα

Τα ειδικά κόκαλα για τη φροντίδα των δοντιών καλύπτουν την ανάγκη του σκύλου για μάσημα. Το μάσημα προκαλεί παραγωγή σάλιου το οποίο βοηθάει στην απομάκρυνση υπολειμμάτων φαγητού από τα δόντια και συγχρόνως ηρεμεί τον σκύλο. Αυτός ο τρόπος καθαρισμού του στόματος αρέσει στα περισσότερα σκυλιά.

5. Ειδικά ξύλα

Τα ειδικά ξύλα είναι ο πιο φυσικός τρόπος για τα σκυλιά να καθαρίσουν τα δόντια τους. Σε σκυλιά που είναι λαίμαργα και έχουν την τάση να καταπίνουν μεγάλα κομμάτια από φυσικό κόκκαλο μασήματος, τα ειδικά ξύλα είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για τη φυσιολογική φροντίδα των δοντιών.

6. Ειδικό spray για το καθάρισμα των δοντιών

Τα ειδικά spray που υπάρχουν στην αγορά είναι μία λύση για σκυλιά που δεν δέχονται καμία άλλη φροντίδα για τα δόντια τους. Τα spray για την στοματική φροντίδα του σκύλου εξυπηρετούν περισσότερο τη βελτίωση της οσμής του στόματος και λιγότερο την αφαίρεση των υπολειμμάτων φαγητού από τα δόντια.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για την στοματική υγεία του σκύλου μας;

Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στον σκύλο μας, αμέσως μετά το φαγητό, καθαρό νερό σε ένα δοχείο το οποίο έχουμε καθαρίσει από υπολείμματα προηγούμενου γεύματος. Επίσης σημαντική για την υγεία των δοντιών είναι και η διατροφή η οποία πρέπει να είναι ελεύθερη από ζάχαρη. Μπορούμε όμως να εμπλουτίσουμε το γεύμα του σκύλου με λίγη αποξηραμένη ή φρέσκια μέντα, δυόσμο ή να προσθέσουμε πάστα κουρκουμά. Οι ουσίες που περιέχουν αυτά τα βότανα δεν φροντίζουν μόνο για μία ευχάριστη αναπνοή αλλά περιέχουν και χρήσιμες ουσίες για τον σκύλο μας.

Αντί για τις έτοιμες λιχουδιές από το εμπόριο που σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν σιτηρά και ζάχαρη, μπορούμε να προσφέρουμε στον σκύλο μας ωμό καρότο, μήλο ή παξιμάδια χωρίς ζάχαρη τα οποία καθαρίζουν με φυσικό τρόπο την πλάκα από τα δόντια.

Σε σκυλιά που έχουν υπέργναθισμό ή υπογναθισμό, ο τακτικός έλεγχος και η αφαίρεση της πέτρας από τα δόντια πρέπει να είναι μέρος της φροντίδας για την στοματική υγεία τους.

Τέλος, η φροντίδα της στοματικής υγείας του σκύλου προστατεύει τον σκύλο από πόνους και σοβαρές ασθένειες, γλιτώνει εμάς από στεναχώρια και έξοδα και πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης σωματικής του φροντίδας. 

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0