ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Λάδι από μαύρο κύμινο: ένας μαύρος χρυσός (Nigella Sativa)

Το λάδι μαύρου κύμινου είναι κατάλληλο για τον σκύλο μου;
Σε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να βοηθήσει;

Το μαύρο κύμινο (Nigella Sativa), το οποίο δεν έχει καμία συγγένεια με το κύμινο που γνωρίζουμε από την κουζίνα μας, είναι δημοφιλές στην Ανατολή ώς φάρμακο για ανθρώπους και ζώα εδώ και περίπου 2000 χρόνια.

Τι κάνει το μαύρο κύμινο τόσο ξεχωριστό;

α. Αιθέρια έλαια

Το μαύρο σπορέλαιο αποτελείται από περίπου 11% αιθέρια έλαια εκ των οποίων τα περισσότερα περιέχουν την ουσία θυμοκινόνη. Η θυμοκινόνη ανακουφίζει τον οργανισμό ή ακόμα αναστέλλει πλήρως  τα συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες. Επίσης βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

β. Σαπωνίνη μελανθίνη

Ένα άλλο βασικό συστατικό του λαδιού μαύρου κύμινου είναι η σαπωνίνη μελανθίνη, μια ουσία η οποία ανακουφίζει από τον βήχα και μειώνει την φλεγμονή σε περίπτωση βρογχίτιδας.

γ. Ακόρεστα λιπαρά οξέα

Το μαύρο σπορέλαιο περιέχει επίσης εώς και 60% ακόρεστα λιπαρά οξέα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι γάμμα λινολενικό οξύ (GLA). Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη σταθερή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου μας.

δ. Πρωτεϊνες και αμινοξέα

Τα αμινοξέα που περιέχει το μαύρο κύμινο είναι τα εξής:

– αργινίνη

– ασπαραγίνη

– γλυκίνη

– φαινυλολανίνη

– σερίνη

– τυροσίνη

– βαλίνη

Είναι πολύ σημαντικά για τη σύνθεση των ορμονών και των ενζύμων και χρειάζονται επίσης για την ανάπτυξη των μυών και την ανανέωση και την προστασία των κυττάρων. Ακόμη τα αμινοξέα βοηθούνε το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

ε. Βιταμίνες και μέταλλα

Το λάδι μαύρου κύμινου περιέχει:

– την προβιταμίνη Α η οποία είναι χρήσιμη μεταξύ άλλων για την τρίχα και τα κύτταρα

– Β βιταμίνες που ελέγχουν τις λειτουργίες των νεύρων και του εγκεφάλου και χρειάζονται για το σχηματισμό του αίματος

– βιταμίνη C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Ε

– βιταμίνη Ε που ρυθμίζει μεταξύ άλλων την πήξη του αίματος

– Μαγνήσιο το οποίο χρειάζεται για την σταθεροποίηση του ενεργειακού μεταβολισμού και για τις λειτουργίες των νεφρών και την μυών

– Σελήνιο που έχει αποτοξινωτική δράση

Για ποια προβλήματα υγείας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι μαύρου κύμινου στα σκυλιά;

1. Αλλεργίες

Το λάδι μαύρου κύμινου βοηθάει στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης των ισταμίνων οι οποίες ευθύνονται για συμπτώματα από αλλεργίες όπως φαγούρα, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας κ.α.

2. Επιληψία

Το δραστικό συστατικό θυμοκινόνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κρίσεων και να ρίξει την ένταση τους σε σκυλιά που πάσχουν από επιληψία.

3. Αρθρίτιδα

Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες του μαύρου κύμινου μπορούν να μειώσουν την ένταση του πόνου και τις φλεγμονές σε σκυλιά πού πάσχουν από αρθρίτιδα.

4. Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι προσταγλανδίνες που περιέχει το λάδι υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και το κάνουν λιγότερο ευάλωτο σε αλλεργίες και σε πολλές άλλες ασθένειες.

5. Προστασία από εξωσωματικά παράσιτα.

Τα αιθέρια έλαια, κυρίως η θυμοκινόνη, κρατάνε τα τσιμπούρια και άλλα εξωσωματικά παράσιτα μακριά από τους τετράποδους φίλους μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά του λαδιού από μαύρο κύμινο;

Το λάδι που αγοράζουμε πρέπει να έχει κατασκευασθεί με τη μέθοδο ψυχρής έκθλιψης και να είναι αφιλτράριστο. Το λάδι δεν πρέπει να έχει αναμιχθεί με άλλα φθηνότερα λάδια.

Σε ποια σκυλιά δεν πρέπει να χορηγούμε το λάδι;

Λόγω των τερπενίων που περιέχει το λάδι μαύρο κύμινου δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε σκυλιά με προβλήματα στο συκώτι και σε έγκυες σκύλες.

Πώς χρησιμοποιούμε το λάδι στο σκύλο μας;

Εσωτερική χρήση:

Όταν δίνουμε το λάδι μαύρου κύμινου για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος ή για βοήθεια σε προβλήματα υγείας μπορούμε να το προσθέτουμε απευθείας στο φαγητό του σκύλου μας ή να το προσφέρουμε με μία λιχουδιά.

Η σωστή δοσολογία για το σκύλο είναι

1mg ανά 10kg σωματικού βάρους, δηλαδή:

– 1-2 σταγόνες για μικρόσωμα σκυλιά

– 3-5 σταγόνες για μεσαία σκυλιά

– 6-8 σταγόνες για μεγαλόσωμα σκυλιά

Προσοχή! Πάντα ξεκινάμε με μικρή δοσολογία την οποία αυξάνουμε σταδιακά και πρέπει να αποφεύγουμε την υπερδοσολογία.

Εξωτερική χρήση:

Όταν χρησιμοποιούμε το λάδι για την πρόληψη των εξωσωματικών παρασίτων, προσθέτουμε 4-5 σταγόνες στο πίσω μέρος του λαιμού του σκύλου μας. Για την φροντίδα του δέρματος και της τρίχας, μπορούμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες του λαδιού στην βούρτσα πριν το χτένισμα.

Τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική χρήση του μαύρου κύμινου μπορεί, όπως είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την ανατολική ιατρική, να βοηθήσει τα σκυλιά μας προληπτικά αλλά και θεραπευτικά σε διάφορα προβλήματα υγείας και συγχρόνως να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0