ΥΓΕΙΑ

Ψυχοφάρμακα για σκυλιά

Ψυχοφάρμακα για σκυλιά

Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η κατανάλωση ηρεμιστικών και ψυχοφαρμάκων αυξάνεται συνεχώς, όχι μόνο σε εμάς τους ανθρώπους αλλά και στα κατοικίδιά μας.
Ηρεμιστικά και ψυχοφάρμακα

Παλιότερα οι ιδιοκτήτες σκύλων αναζητούσαν ηρεμιστικά και ψυχοφάρμακα κυρίως κατά την περίοδο πριν το Πάσχα, ενώ σήμερα όλο και περισσότεροι και όλο και πιο συχνά ψάχνουν στο Ιντερνετ και ζητάνε από τους κτηνίατρους Sedativa (μία ομάδα ηρεμιστικών) και άλλα αγχολυτικά χάπια καθώς τα σκυλιά τους υποφέρουν από άγχος, φόβο αποχωρισμού και διάφορες άλλες φοβίες.

Πως λειτουργούν τα ψυχοφάρμακα;

Πρόκειται ουσιαστικά για μία συγκεκριμένη ουσία, την Acepromazine, η οποία μειώνει την κινητικότητα του σκύλου αλλά δεν επηρεάζει την ακοή του και αυτό έχει σαν συνέπεια να συνεχίζεται η απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης που είναι υπεύθυνες για το άγχος. Αυτές λοιπόν οι ορμόνες του άγχους φτάνουν μέχρι το αίμα και την καρδιά η οποία αρχίζει να χτυπά όλο και πιο γρήγορα. Παράλληλα η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται στο δέρμα και στα όργανα και αυξάνεται στο μυικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός του σκύλου βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου ετοιμάζεται για φυγή ή άμυνα, αλλά λόγω των νευροληπτικών η δυνατότητα για φυγή ή άμυνα έχει γίνει αδύνατη. Με λίγα λόγια, ο σκύλος φαίνεται ήρεμος παρόλο που αυξάνεται ο φόβος του. Στη πραγματικότητα ο σκύλος είναι εγκλωβισμένος εξαιτίας του φαρμάκου, έχει την ανάγκη της φυγής χωρίς όμως να μπορεί να φύγει. Πρόκειται για μία τραγική εμπειρία η οποία αποτυπώνεται στη μνήμη του.

Εναλλακτικά προϊόντα

Για ήπιες μορφές φοβιών και πανικού, υπάρχουν ουσίες όπως το Pheromon-περιλάιμιο και το Pheromon- ταμπλέτες. Τα σκυλιά γνωρίζουν τη φερομόνη από την περίοδο του θηλασμού, είναι η ορμόνη που παράγει η σκύλα όταν θηλάζει και για αυτό συνδέεται πάντα με ένα αίσθημα ασφάλειας. Επίσης χρησιμοποιείται συχνα το προϊόν Zylkene που είναι ένα συμπληρωματικό διατροφής που περιέχει την Alpha Casozepin που είναι μία πρωτεϊνη από το γάλα. Ακόμη συστήνεται το αγχολυτικό φυτικής προέλευσης Pro Quiet στο οποίο δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες όπως ζαλάδες, αδιαφορία και μείωση στην κινητικότητα.

Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης;

Οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ στη μείωση του άγχους του σκύλου τους. Ένας συνδιασμός προπόνησης, ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, με τακτικές βόλτες στη φύση, αρκετό ύπνο και μία σωστή διατροφή μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής του σκύλου μας. Για πράδειγμα μία σωστή δίαιτα μπορεί να προσφέρει πολλά καθώς σήμερα γνωρίζουμε πως μία έλλειψη σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσει σε υπερκινητικότητα, αυξημένη επιθετικότητα, μαθησιακές διαταραχές και παρορμητικότητα.
Η σεροτονίνη σχηματίζεται μέσα σε μία διατροφή πλούσια σε τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο ανταγωνίζεται άλλα αμινοξέα όπως είναι η τιροζίνη η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της τρυπτοφάνης. Επίσης καλό είναι να μειώσουμε τις πρωτεϊνες και να αυξήσουμε τους υδατάνθρακες προσθέτοντας στην καθημερινή διατροφή καστανόριζο, μπανάνα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, καρότο, αρακά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β6. Μία τέτοια διατροφή είναι σωστή για σκυλιά με προβλήματα άγχους και φοβιών.
Παράλληλα μπορούμε να κάνουμε διάφορες ασκήσεις συμπεριφοράς: ελεγχόμενες ασκήσεις στις οποίες ο σκύλος έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες καινούριες καταστάσεις και προκλήσεις και οι οποίες έχουν πάντα ένα ευχάριστο τέλος ούτως ώστε να καταγράφονται στις θετικές του εμπειρίες. Τέτοιου είδους ασκήσεις γίνονται ένα πολύ σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους του σκύλου μας.


Ποιές είναι οι κύριες αιτίες για αγχώδεις διαταραχές;

Χαοτικό και θορυβώδες περιβάλλον, ψυχολογικά ανισόρροποι ιδιοκτήτες με απρόβλεπτες συμπεριφορές, φτωχή και μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη ύπνου και χαλάρωσης, έλλειψη ερεθισμάτων και σωστής κοινωνικοποίησης. Αλλες αιτίες μπορούμε να εντοπίσουμε σε γενετικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα πρότυπα φυλής που δίνουν προτεραιότητα στην εμφάνιση και όχι στη σωματική και ψυχική ισορροπία του σκύλου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες στις οποίες ένα κουτάβι γεννιέται, καθώς και ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο το κουτάβι αποχωρίζεται τη μάνα και τα αδέρφια του. Ακόμη πολλές διαταραχές άγχους προκαλούνται από μία ανισορροπία στον εγκεφαλικό μεταβολισμό όπου σημαντικό ρόλο παίζουν οι νευροδιαβιβαστές οι οποίοι εξασφαλίζουν τη μεταφορά πληροφοριών στον εγκέφαλο. Σήμερα η επιστήμη ερευνά τη συνεργασία μεταξύ νευροδιαβιβαστών και ορμονικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμπέρασμα

Τα ψυχοφάρμακα για τα σκυλιά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και να χορηγούνται αποκλειστικά απο κτηνίατρο που έχει εμπειρία σε συμπεριφοριστικά ζητήματα. Οι κτηνίατροι, βάσει της σημερινής επιστημονικής γνώσης, μπορούν να συνταγογραφήσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα εξής φάρμακα: Diazepam και Alprazolam, αλλά σε καμία περίπτωση όμως το Acepromazin το οποίο χρησιμοποιούσαν πολύ στο παρελθόν.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0