ΥΓΕΙΑ
Posted in

Αποτοξίνωση του οργανισμού στον σκύλο

Posted in

Γιατί η τακτική αποτοξίνωση του οργανισμού του σκύλου μου είναι σημαντική για την υγεία του;

Τα σκυλιά μας, όπως και εμείς οι άνθρωποι, έρχονται καθημερινά σε επαφή με τοξικές ουσίες τις οποίες ο οργανισμός τους προσπαθεί να αποβάλλει με τη βοήθεια των οργάνων του.

Ποιες ουσίες επιβαρύνουν τον οργανισμό του σκύλου;

1. Τοξίνες από τη διαδικασία του μεταβολισμού

Ο οργανισμός του σκύλου μας παράγει κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού διάφορες τοξίνες οι οποίες φιλτράρονται από τα νεφρά και το συκώτι και αποβάλλονται με τα ούρα και τα κόπρανα.

2. Φάρμακα

Οι χημικές φαρμακευτικές ουσίες συχνά είναι απαραίτητες για να θεραπεύσουμε μια ασθένεια, ωστόσο επιβαρύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, των νεφρών και του συκωτιού.

3. Αιωρούμενα σωματίδια

Ιδιαιτέρως σκυλιά που ζουν και πάνε βόλτα μέσα στην πόλη αναπνέουν σε καθημερινή βάση τις βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες που βγαίνουν από την εξάτμιση των οχημάτων.

4. Φυτοφάρμακα

Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στα χωράφια τους και πολλοί δήμοι τα χρησιμοποιούν για να φροντίζουν τους δημόσιους χώρους. Τα σκυλιά, που τους αρέσει να μασάνε τα χορτάρια, καταναλώνουν δυστυχώς και αυτές τις βλαβερές ουσίες.

5. Συντηρητικά στις τροφές του εμπορίου

Οι ουσίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές σκυλοτροφών για να συντηρούνται τα προϊόντα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα επιβαρύνουν το συκώτι και τα νεφρά των σκύλων μας σε καθημερινή βάση.

6. Εμβόλια, αποπαρασιτικές ουσίες, περιλαίμια, Spot On

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ασθενειών στον σκύλο μας δεν επηρεάζουν μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα του αλλά επίσης επιβαρύνουν τη λειτουργία των οργάνων του.

Με ποια συμπτώματα δείχνει ο σκύλος μας ότι τοξικές ουσίες έχουν συγκεντρωθεί στον οργανισμό του και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία του;

Όταν τα όργανα του σκύλου τα οποία συμμετέχουν στην αποβολή των βλαβερών ουσιών υπολειτουργούν, ο σκύλος μας το εκδηλώνει μέσα από διάφορα συμπτώματα πριν αρρωστήσει. Τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι τα εξής:

– αλλεργίες

– φτωχό τρίχωμα

– έκζεμα

– κακή αναπνοή

– επαναλαμβανόμενες διάρροιες

– συνεχείς ιώσεις

– κατάθλιψη

– ανορεξία

Ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να αρρωστήσει ο σκύλος μας από:

– μειωμένη λειτουργία του συκωτιού

– παγκρεατίτιδα

– φλεγμονές στο πρωκτό

– νεφρική ανεπάρκεια

– προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα

– καρκίνο

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό του σκύλου μας στη διαδικασία της αποτοξίνωσης;

1. Διατροφή

Η διατροφή που ακολουθεί ο σκύλος μας είναι η βάση για την καλή λειτουργία των οργάνων. Μια ισορροπημένη διατροφή από φρέσκα υλικά χωρίς συντηρητικές ουσίες που καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του δεν υποστηρίζει μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά βοηθάει το συκώτι και τα νεφρά στην λειτουργία τους.

2. Νερό

Η επαρκής κατανάλωση νερού έχει μεγάλη σημασία για την φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Πολλά σκυλιά που τρέφονται με ξηρά τροφή δεν μπορούν να αισθανθούν την πραγματική ανάγκη του οργανισμού για υγρά που απαιτείται για την καλή λειτουργία του.

3. Μείωση του άγχος

Το άγχος δεν επιβαρύνει μόνο την ποιότητα της καθημερινότητας του σκύλου μας αλλά επίσης επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο του μεταβολισμού.

Σταθερές ώρες ταΐσματος σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς ενοχλήσεις είναι κάτι απαραίτητο για την καλή πέψη του σκύλου μας.

4. Στοχευμένη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.

Είναι γεγονός ότι τα φάρμακα, τα εμβόλια και οι χημικές ουσίες αποπαρασίτωσης είναι σημαντικά όπλα για να προστατέψουμε και να θεραπεύσουμε τα σκυλιά μας από διάφορες ασθένειες. Όμως η συχνή χρήση τους επιβαρύνει το γαστρεντερικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά, οπότε είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιούμε μόνο εάν είναι απαραίτητα αναζητώντας παράλληλα και εναλλακτικές λύσεις πιο φιλικές για τον οργανισμό.

5. Τακτική αποτοξίνωση με φυσικές ουσίες

Ειδικά στην εποχή που αλλάζουν τα σκυλιά μας το τρίχωμα τους είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τον οργανισμό τους με διάφορα βότανα που βοηθούν στη διαδικασία της αποτοξίνωσης.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πιάτο του τετράποδου φίλου μας με υγιεινές και χρήσιμες ουσίες της φύσης προσθέτοντας στο φαγητό του:

– Πικραλίδα για το συκώτι και τα νεφρά

– Τσουκνίδα για τα νεφρά

– Γαϊδουράγκαθο για το συκώτι

– Χρυσόβεργα για τα νεφρά

– Ζεόλιθους για το έντερο

Θεραπευτικό μανιτάρι Hericium για το συκώτι

– Θεραπευτικό μανιτάρι Coprinus για τα νεφρά


Σήμερα τα σκυλιά μας ζουν κατά μέσο όρο παραπάνω από τους προγόνους τους. Όμως ο αριθμός των σκυλιών που υποφέρει από διάφορες ασθένειες έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Εμείς οι κηδεμόνες σκύλων μπορούμε να βοηθήσουμε τον τετράποδο φίλο μας όχι μόνο να φτάσει σε μια μεγάλη ηλικία αλλά και να περάσει μια ζωή χωρίς να παρουσιάσει βαριά προβλήματα υγείας που μειώνουν την ποιότητα της ζωής.

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0