ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Πιπερόριζα – πως μπορεί να βοηθήσει τα σκυλιά μας;

Πιπερόριζα

H ασπιρίνη της φύσης: Η πιπερόριζα, το τζίντζερ (Zingiber officinale) Είναι το τζίντζερ κατάλληλο για τα σκυλιά μας;

Η πιπερόριζα έγινε πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και την βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, σε διάφορα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά για σκυλιά.

Τι είναι η πιπερόριζα;

Η προέλευση της είναι από την Νοτιοανατολική Ασία και παραδοσιακά χρησιμοποιείται όχι μόνο ως μπαχαρικό της Ασιατικής κουζίνας, αλλά και ως φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας και της Ινδίας (TCM). Στην Ευρώπη οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίζας είναι γνωστές από το μεσαίωνα. Σήμερα η ιατρική επιστήμη έχει αποδείξει μέσα από έρευνες οτι η πιπερίριζα περιέχει πάνω από 20 φαρμακολογικές επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία. Ξέρουμε επίσης οτι οι ουσίες που περιέχει το τζίντζερ βοηθούν και τα σκυλιά μας σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Σε τι προβλήματα υγείας όμως μπορεί να βοηθήσει το τζίντζερ στα σκυλιά μας;

Η ρίζα του τζίντζερ έχει ένα αρκετά μεγάλο φάσμα δράσεων όπως:

• είναι αντιφλεγμονώδης
• είναι αντιική
• είναι αντικαρκινική
• βοηθάει στην υψηλή πίεση αίματος
• προάγει την κυκλοφορία του αίματος
• βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο
• ανοίγει την όρεξη
• βοηθάει στο φούσκωμα και στην ανακούφιση από τη ναυτία
• βοηθάει στην πέψη
• βοηθάει στη διάσπαση των τοξινών

1 Ναυτία και εμετός

Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί οτι καταπολεμά την ναυτία, τον εμετό και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ώς φάρμακο για την καταπολέμηση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει σκυλιά που υποφέρουν από ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια της βόλτας με το αυτοκίνητο.

Προσοχή!
Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ρίζα όταν ο σκύλος μας υποφέρει από εμετούς λόγω της κατανάλωσης βλαβερών ή τοξικών ουσιών.

2 Υποστηρίζει την πέψη

Το τζίντζερ έχει την δυνατότητα να επηρρεάζει θετικά την μυική δραστηριότητα των τοιχωμάτων του στομαχιού.
Παράλληλα διεγείρει την εντερική κίνηση και την παραγωγή γαστρικών και χολικών υγρών, τα οποία βοηθάνε στην πέψη των λιπαρών και στην αναστολή βλαβερών βακτηρίων.

3 Αναστολή βλαβερών ουσιών

Οι έρευνες έχουν δείξει οτι οι τρείς ουσίες που περιέχουν το τζίντζερ (τζίντζερόλη, shogaol και παραδόλη) μπορούν να αναστείλουν ουσίες που δημιουργούν φλεγμονές. Οι φλεγμονές στον οργανισμό είναι η αιτία για πολλές ασθένειες όπως αρθρίτιδα, άσθμα και αλλεργίες. Η κινεόλη, που επίσης περιέχει η ρίζα από το τζίντζερ, βοηθάει τα σκυλιά που έχουν προβλήματα στο αναπνευστικό π.χ. βροχίτιδα.

4 Βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου

Το τζίντζερ έχει τη δυνατότητα να αναστείλει την κυκλοοξυγενάση, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του πόνου και των φλεγμονών.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το τζίντζερ ως συμπλήρωμα διατροφής;

Το τζίντζερ περιέχει Β-Βιταμίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη C.

1 Για την γενική υποστήριξη της πέψης μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 φορές την εβδομάδα είτε μια μύτη του μαχαιριού σκόνη τζίντζερ στο φαγητό ή να κόβουμε 1-2 λεπτές φέτες που στη συνέχεια περνάμε από τον τρίφτη και αναμιγνύουμε με το υπόλοιπο γεύμα.

2 Για θεραπευτικούς λόγους προσθέτουμε 1 μύτη σκόνης τζίντζερ ανά 10kg σωματικού βάρους την ημέρα για 3-4 εβδομάδες στο φαγητό του σκύλου μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με το τζίντζερ ως συμπλήρωμα διατροφής;

Το τζίντζερ, λόγω των ουσιών που περιέχει, μπορεί σε διάφορες ασθένειες και αδυναμίες να μεγαλώσει το πρόβλημα.

1 Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το τζίντζερ σε σκυλιά που υποφέρουν από υπεροξύτητα του στομαχιού.

2 Λόγω της αραιωτικής δράσης στο αίμα, το τζίντζερ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πριν μια επέμβαση ή σε σκυλιά που έχουν πρόβλημα με τη πήξη του αίματος.

3 Δεν πρέπει να προσφέρουμε τζίντζερ σε σκύλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τέλος: πράγματι ισχύει οτι μπορούμε να προσθέτουμε το τζίντζερ στο φαγητό των σκυλιών μας είτε για γενική υποστήριξη ή ως βοήθημα σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά το τζίντζερ δεν είναι κατάλληλο συμπλήρωμα για μόνιμη καθημερινή χρήση και σε περίπτωση που το χρησιμοποιήσουμε για θεραπευτικούς λόγους, είναι καλό να συμβουλευτούμε πριν την χορήγηση έναν ειδικό.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0