ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η παραμορφωτική σπονδύλωση στα σκυλιά – η ύπουλη ασθένεια

παραμορφωτική σπονδύλωση στα σκυλιά
Posted in

Ποιές είναι οι αιτίες, ποιά είναι τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας;

Η ασθένεια με τον ιατρικό όρο spondilosis deformans περιγράφει την οστεοποίηση της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να συσχετιστεί με μια αυξημένη φθορά του σκελετού. Παρόλο που όλα τα σκυλιά μπορούν να πάθουν σπονδύλωση, είναι γεγονός οτι τα μεγαλόσωμα σκυλιά και ειδικά τα Boxer είναι πιό ευάλωτα στην ασθένεια.

Πώς αναπτύσσεται η παραμορφωτική σπονδύλωση στο σκύλο;

Η σπονδυλική στήλη ενός σκύλου αποτελείται μεταξύ άλλων από τους σπόνδυλους, οι οποίοι έχουν διάφορες οστικές διεργασίες. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων ως μαλακοί ρυθμιστές που εμποδίζουν τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους οταν ο σκύλος κινείται. Αυτό το σύστημα κρατάει την σπονδυλική στήλη εύκαμπτη και επιτρέπει κινήσεις σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Μέσα στην σπονδυλική στήλη τρέχει ο νωτιαίος μυελός προστατευμένος από μύες, οστά και δέρμα.
Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν νεύρα που βγαίνουν από το νωτιαίο μυελό, τα οποία επιτρέπουν τον εγκέφαλο να ελέγχει όργανα, μύες και άλλες λειτουργίες του σώματος.

Εξαιτίας μακροχρόνιων καταπονήσεων ή μικροσκοπικών ραγισμάτων στην σπονδυλική στήλη, οι σπόνδυλοι αναπτύσσωνται αργά ο ένας προς τους άλλους και τρίβονται μεταξύ τους όταν ο σκύλος είναι εν κινήση, με αποτέλεσμα ο σκύλος αισθάνεται πόνο.
Μόλις οι σπόνδυλοι ενώθουν τελικά, ο πόνος σταματάει αλλά η σπονδυλική στήλη χάνει την κινητικότητα της σε αυτή την περιοχή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η οστεοποίηση μπορεί να επηρρεάσει τα νεύρα τα οποία βγαίνουν από το νωτιαίο μυελό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια, παράλυση, χωλύτητα και έντονο πόνο στο σκύλο.

Μια συνέπεια της ακινησίας της εντελώς οστεοποιημένης σπυνδύλωσης σε σκύλους είναι η σπονδυλοαρθρίτιδα. Οι μικρές αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων διασφαλίζουν την κίνηση των σπονδυλικών σωμάτων χωρίς να τρίβονται μεταξύ τους.

Με την παραμόρφωση των σπονδυλικών σωμάτων οι αρθρώσεις εκφυλίζονται με αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλλεί πόνους.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σπονδύλωσης;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η σπονδύλωση εξελίσσεται σχεδόν χωρίς συμπτώματα. Όμως στα περισσότερα σκυλιά η παραμορφωτική σπονδύλωση εκδηλώνεται με σαφή συμπτώματα όπως:

• πόνος στην περιοχή της πλάτης
• ευαίσθητες αντιδράσεις κατά την αφή στην περιοχή της πλάτης
• αποφυγή ορισμένων κινήσεων
• δυσκολία στο να σηκωθεί και να ξαπλώσει
• ασυνήθιστος τρόπος βαδίσματος
• κόπωση, απώλεια όρεξης (λόγω του πόνου)
• σε αρσενικά σκυλιά: μερικές φορές αδυναμία να σηκώσουν το πόδι τους για μαρκάρισμα

Πώς μπορώ να βοηθήσω το σκύλο μου που παρουσιάζει συμπτώματα σπονδύλωσης;

Ένα πολύ χαρακτηριστικό της σπονδύλωσης είναι οι περιόδοι όπου εμφανίζονται συμπτώματα πόνου, ακινησίας, ανορεξίας. Παρόλο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλλιξη της σπονδύλωσης, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εξασφαλίσουμε μία ευτυχισμένη ζωή στον σκύλο μας που έχει διαγνωσθεί με σπονδύλωση.

1 Έλεγχος βάρους

Η παχυσαρκία και το περίσσιο βάρος επιβαρύνουν την σπονδυλική στήλη επιπλέον. Σε υπέρβαρα σκυλιά με διάγνωση σπονδύλωσης, η αλλαγή της διατροφής μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ασθένειας.

2 Συμπληρώματα διατροφής

Παρόλο που τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειας, μπορούν όμως να βοηθήσουν στην αρθρίτιδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι μια συνέπεια της σπονδύλωσης.

Απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για σκυλιά με σπονδύλωση είναι:

Ω3 λάδια
πράσινα μύδια
αρπαγόφυτο
κυνόροδο

3 Ορθοπαιδικά κρεβάτια

Ένα ορθοπαιδικό κρεβάτι ανακουφίζει την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις και στα οστά της σπονδυλικής στήλης του σκύλου.

4 Θερμοκρασία

Ξέρουμε από τους ανθρώπους οτι η ζεστασιά βοηθάει σε προβλήματα στη πλάτη. Ειδικά τον χειμώνα, τα συμπτώματα που προκαλλούνται από μια σπονδύλωση είναι πιό έντονα.

Οπότε είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πλάτη του σκύλου με έναν ειδικό πολτό στις μέρες που κάνει πολύ κρύο.

Επίσης είναι σημαντικό να βρούμε ένα ζεστό μέρος στο σπίτι μας, το οποίο βρίσκεται μακριά από παράθυρα και πόρτες για το σκύλο μας που πάσχει από σπονδύλωση.

5 Άσκηση και προπόνηση

Οι τακτικές κινήσεις, όπως το περπάτημα σε ευθεία γραμμή ή το κολύμπι, είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για την ενίσχυση του μυικού συστήματος.

Για σκυλιά που τους αρέσουν τα παιχνίδια ή οι “δουλειές” στον εξωτερικό χώρο είναι σημαντικό να φροντίσουμε να έχουν διάφορες ασχολίες όπως το main trail ή οι εργασίες “έρευνας” οι οποίες θα συντηρούν την καλή τους ψυχολογία.

Πρέπει να αποφεύγουμε οπωσδήποτε απότομες κινήσεις που συνήθως γίνονται σε παιχνίδια με μπάλες και έντονα παιχνίδια με άλλα σκυλιά.

6 Βοηθήματα στην κατοικία

Ιδιαίτερη πρόκληση για σκυλιά με σπονδύλωση είναι οι σκάλες.

Μια ειδική ζώνη μέσης ή ένα ειδικό βοήθημα περπατήματος για την πίσω περιοχή του σκύλου μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη δυσκολία σε περίπτωση που υπάρχουν σκάλες μέσα στη κατοικία.

Όταν ο σκύλος έχει συνηθίσει να ξεκουράζεται πάνω σε υψωμένα μέρη (κρεβάτια, καναπέδες), μια μικρή σκάλα ή ράμπα θα τον βοηθήσει να απολαμβάνει το αγαπημένο μέρος της ξεκούρασής του.

7 Φυσιοθεραπείες, καθοδηγούμενες κινήσεις

Οι Φυσιοθεραπείες και οι ειδικές καθοδηγούμενες κινήσεις βοηθούν το σκύλο μας στην χαλάρωση του πιεσμένου μυικού συστήματος του και τον ανακουφίζουν από την ένταση του πόνου.

8 Φαρμακευτική αγωγή και επέμβαση

Σε περίπτωση που η ασθένεια επηρεάζει τα νεύρα που βγαίνουν από το νωτιαίο μυελό, με συνέπεια ο σκύλος να παθαίνει ακράτεια, παράλυση, χωλότητα και να υποφέρει από έντονο πόνο, είναι απαραίτητο να γίνει διάγνωση από έναν ειδικό νευρολόγο/κτηνίατρο και να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα με ειδικά παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, με μιά επέμβαση.

Παρόλο που η διάγνωση σπονδύλωσης ειναι πολύ τρομακτική για εμάς τους κηδεμόνες, πρέπει να έχουμε υπόψη μας οτι η σπονδύλωση δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ασθένεια που προκαλλεί το θάνατο του σκυλιού μας. Με την σωστή αντιμετώπιση, μπορούμε να προσφέρουμε στο σκυλί μας για πολλά χρόνια μια ευτυχισμένη, ποιοτική ζωή.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0