ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Χλωρέλλα (Chlorella pyrenoidosa) – μια χρήσιμη άλγη για τα σκυλιά μας

Χλωρέλλα (Chlorella pyrenoidosa): μια μικρή άλγη με μεγάλα οφέλη για την υγεία των σκυλιών μας.

Η Χλωρέλλα (Chlorella pyrenoidosa) είναι μια πράσινη μικροσκοπική άλγη του γλυκού νερού που  θεωρείται πως είναι ένα από τα πιό υγιεινά φυτά για την υγεία των σκυλιών μας.

Τι είναι η χλωρέλλα

Η χλωρέλλα είναι ένα από τα παλιότερα φυτά στο πλανήτη μας. Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι το μικροσκοπικό φύκι υπάρχει εδώ στη γή μας δύο δισεκατομμύρια χρόνια.

Το πράσινο μικροφύκι με διάμετρο μόλις 0.01 χιλιοστά που πολλαπλασιάζεται με κυτταρική διαίρεση είναι ένα γένος φυκιών (με 24 γνωστά υποειδή) το οποίο ζει σε γλυκά νερά και ποτάμια.

Τι περιέχει η χλωρέλλα

1 Πρωτεϊνες

Η χλωρέλλα περιέχει φυτικές πρωτεϊνες που περιλαμβάνουν 8 απαραίτητα για τον οργανισμό του σκύλου αμινοξέα. Παρόλα αυτά η ποσότητα από λισινήνη, μεθειονίνες και κυστεϊνη είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεϊνες που βρίσκονται στο γάλα, στο κρέας και στα αυγά.

2 Βιταμίνες και μέταλλα

Η χλωρέλλα είναι πλούσια σε βιταμίνες από την ομάδα Β και περιέχει επίσης:

  • Ασβέστιο: είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια.
  • Καλιό: είναι σημαντικό για τα νεφρά, τους μύες και την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Μαγνήσιο: έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό.
  • Σίδηρο: είναι απαραίτητο για το οξυγόνο στο αίμα.
  • Ψευδάργυρο: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σημαντικός για το δέρμα και το τρίχωμα.
  • Σελήνιο: καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες.
  • Φώσφορο: είναι σημαντικο για τα κύτταρα, τα οστά και τα δόντια.

3 Χλωροφύλλη

Η Χλωροφύλλη, που δίνει στη χλωρέλλα το πράσινο χρώμα, μοιάζει με την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού και έχει την δυνατότητα να αποροφάει το διοξείδιο του άνθρακα και να παράγει οξυγόνο.

4 DNA και RNA: Τα φύκια χλωρέλλας περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) και DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) που έχουν βρεθεί ποτέ  σε φυσικούς οργανισμούς.

Σε τι βοηθάει η χλωρέλλα στα σκυλιά μας;

Αποτοξίνωση: Η χλωρέλλα δεσμέυει βλαβερές ουσίες και βαριά μέταλλα που υπάρχουν στον οργανισμό και τα αποβάλλει μες τα κόπρανα. Μετά από φαρμακευτικές θεραπείες και μετά από χορήγηση προϊόντων για την καταπολέμηση παρασίτων, τα φύκια καθαρίζουν τον οργανισμό και το συκώτι από βλαβερές ουσίες που περιέχουν τα προϊόντα αυτά.

Προστασία του οργανισμού: Η χλωρέλλα προστατεύει τον οργανισμό απο ελεύθερες ρίζες, ειδικά για σκυλιά που πάνε τη βόλτα τους σε περιοχές με πολλή κίνηση και καυσαέριο από αυτοκίνητα ή σε περιοχές με καλλιέργειες. Μια αποτοξίνωση του οργανισμού κατα διαστήματα είναι απαραίτητη για την συντήρηση της υγείας τους.

Υποστήριξη της λειτουργίας του συκωτιού: Η χλωρέλλα βοηθάει με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες το συκώτι στην λειτουργία του να καθαρίζει τον οργανισμό από τοξικές ουσίες.

Σε τι μορφή μπορώ να δώσω στο σκύλο μου χλωρέλλα;

Η χλωρέλλα για σκυλιά υπάρχει σε μορφή σκόνης, την οποία μπορούμε να προσθέσουμε απευθείας στο φαγητό.

Η ημερήσια δοσολογία ανέρχεται σε 1 – 1.5γρ. ανά 10kg σωματικό βάρος του σκύλου.

Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την χλωρέλλα για μια θεραπεία αποτοξίνωσης (μετά από χρήση αντιβιοτικών, μετά από αποπαρασίτωση, και άλλες φαρμακευτικές θεραπείες) η ημερήσια δοσολογία ανέρχεται σε 2γρ. (1 κουτάλι του γλυκού) για 10kg σωματικού βάρους, την οποία χορηγούμε σε δύο δόσεις την ημέρα για 4 με 6 εβδομάδες.

Αντίθετα με άλλα φύκια, δεν υπάρχει υπερδοσολογία χλωρέλλας, όμως σε πολύ ευαίσθητα σκυλιά, μία μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει διάρροιες.

Προσοχή: Ξεκινάμε την αποτοξίνωση με χλωρέλλα πάντα με πολύ μικρή δοσολογία που την αυξάνουμε σταδιακά και στο τέλος της θεραπείας μειώνουμε την δοσολογία επίσης σταδιακά.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Στο e-shop του Biodog μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από φυσικά συμπληρώματα διατροφής και υγιεινές λιχουδιές για τον σκύλο σας.

Εάν θέλετε να ελέγξετε τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0