ΥΓΕΙΑ
Posted in

Συστροφή στομαχιού στον σκύλο (Torsi Ventriculi)

Συστροφή στομαχιού στον σκύλο
Posted in

Πώς μπορώ να προφυλάξω τον σκύλο μου;

Η συστροφή στομαχιού στον σκύλο είναι μια επείγουσα κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Στα σκυλιά μας, το στομάχι δεν είναι σταθερά συνδεδεμένο με την κοιλιακή κοιλότητα, αλλά συγκρατείται στην προβλεπόμενη θέση από εύκαμπτους συνδέσμους. Σε περίπτωση συστροφή στομαχιού, το στομάχι γυρίζει γύρω από τον άξονά του, με συνέπεια να διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος και να εγκλωβίζονται τα νεύρα. Τα αέρια δεν μπορούν να διαφύγουν από το στομάχι και το σώμα του σκύλου δεν τροφοδοτείται πλέον με αρκετό οξυγόνο και αίμα.

Ποιές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μια συστροφή στομαχιού;

Παρ’όλο που μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν μπορεί να προσδιορίσει με σιγουριά τις αιτίες που προκαλούν μια συστροφή στομαχιού, υπάρχουν συμπεράσματα από παρόμοιες περιπτώσεις που μπορούμε να συνδυάσουμε με την πάθηση.

Φυλή

Μερικές φυλές όπως Boxer, Γερμανικό ποιμενικό, Rottweiler και άλλα μεγαλόσωμα σκυλιά παθαίνουν, με βάση τα στατιστικά δεδομένα, μια συστροφή στομαχιού

Λαιμαργία στο φαγητό

Σκυλιά που τρώνε πολύ λαίμαργα και καταπίνουν το φαγητό, παθαίνουν πιο συχνά συστροφή στομαχιού από σκυλιά που τρώνε αργά.

Μεγάλες ποσότητες τροφής

Σκυλιά που τρέφονται με μόνο 1 γεύμα την ημέρα είναι πιό ευάλωτα για το μοιριαίο γεγονος από σκυλιά που τρώνε 2-3 μικρά γεύματα την ημέρα.

Έντονη δραστηριότητα μετά το φαγητό

Σκυλιά που έχουν έντονες δραστηριότητες αμέσως μετά το φαγητό κινδυνεύουν παραπάνω από σκυλιά που χαλαρώνουν μετά το φαγητό.

Αδύναμες γαστρικές ταινίες σε ηλικιωμένα σκυλιά

Το ποσοστό των σκυλιών μεγάλης ηλικίας με διάγνωση συστροφής στομαχιού είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό νεαρών σκυλιών.

Αγχωτικές καταστάσεις

Σκυλιά που βιώνουν συνεχόμενες αγχωτικές καταστάσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν συστροφή στομαχιού από σκυλιά που ζούν σε ένα σταθερό, ήρεμο περιβάλλον.

Παρ’όλα αυτά είναι γεγονός οτι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται ένας συνδυασμός από  τις παραπάνω αιτιές για την εξέλιξη της συστροφής στομαχιού.

Πώς καταλαβαίνω οτι ο σκύλος μου έπαθε μια συστροφή;

Πρώτα συμπτώματα

Τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο σκύλο μας είναι:

 • μεγάλη ανησυχία
 • προσπάθεια να κάνει εμετό
 • Φουσκωμένη, σκληρή κοιλιά

Συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο

Σε προχωρημένο στάδιο ο σκύλος μας:

 • δυσκολεύεται να αναπνεύσει
 • οι βλέννογόνοι του έχουν πάρει ένα άσπρο προς γκρί χρώμα

Όταν παρατηρούμε τα πρώτα συμπτώματα, η μεταφορά του σκύλου μας στο κτηνιάτρο είναι απολύτως απαραίτητη για να σώσουμε τη ζωή του.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σκύλο μας από μια συστροφή στομαχιού;

Ακόμα και σε σκύλο που ανήκει στην ομάδα των σκυλιών που έχουν υψηλό κίνδυνο να πάθουν συστροφή στομαχιού, μπορούμε εμείς με διάφορους τρόπους να μειώσουμε τις πιθανότητες κατά πολύ:

 • 2-3 γεύματα την ημέρα

Μοιράζοντας την ημερήσια ποσότητα σε 2-3 γεύματα την ημέρα διευκολύνουμε το στομάχι του σκύλου μας στην λειτουργία του.

 • Ειδικό πιάτο

Όταν ο σκύλος μας τρώει πολύ γρήγορα μπορούμε να προσθέσουμε εμπόδια μέσα στο πιάτο του ή να προμηθευτούμε ένα ειδικό πιάτο από ένα petshop. Το ειδικό πιάτο εμποδίζει το σκύλο μας να καταπίνει μεγάλες ποσότητες τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα.

 • Χαλάρωση μετά και πρίν το φαγητό

Μια μικρή χαλαρή βόλτα μετά το φαγητό βοηθάει την πέψη ενώ η έντονη άσκση μέσα ή έξω από το σπίτι επιβαρύνει τον οργανισμό και πρέπει να το αποφεύγουμε για 2 ώρες μετά το φαγητό.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε μετά από μια μεγάλη βόλτα ή έντονη άσκηση ή υπερβολικό αγχος για 1/2 – 1 ώρα (μέχρι χαλαρώσει ο σκύλος μας) για να προσφέρουμε το φαγητό του σε ένα ήρεμο μέρος.

 • Σταθερές ώρες φαγητού

Οι σταθερές ώρες του φαγητού προσφέρουν στον σκύλο μας ασφάλεια και βηθάνε τον οργανισμό του να ετοιμάζεται σωστά για την λειτουργία της πέψης και τον μεταβολισμό των τροφίμων.

 • Αποφυγή ενοχλήσεων στην ώρα του φαγητού

“Εκπαιδευτικά κόλπα” όπως να δείχνουμε στα σκυλιά μας ποιός είναι ο αρχηγός, παίρνοντας το φαγητό του κατά τη διάρκεια του γεύματος, ή βάζοντας το χέρι μέσα στο πιάτο του όταν τρώει, είναι μια αγχωτική κατάσταση για τον σκύλο που στην καλύτερη περίπτωση τον αναγκάζει να καταπίνει το φαγητό του πιό γρήγορα.

Επίσης δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε άλλα κατοικίδια ή στα παιδιά μας να πειράζουν τον σκύλο κατά τη διάρκεια του γεύματος του.

Τι πρέπει να προσέχουμε αφού ο σκύλος μας έχει πάθει μια συστροφή στομαχιού;

Όταν ο σκύλος μας επιβιώσει από μία συστροφή του στομαχιού του, όλος ο οργανισμός του χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο διάστημα (περίπου 1 μήνα) μέχρι να μπορέσει να λειτουργήσει πάλι σωστά.

Σε αυτό το διάστημα είναι σημαντικό να τον βοηθήσουμε ώστε να μπορέσει να συνέλθει πλήρως και να αποφύγουμε επίσης μακρόχρονες βλάβες στον οργανισμό του.

 • Ταϊζουμε πολλά μικρά γεύματα
 • Ταϊζουμε αποκλειστικά φρέσκα τρόφιμα
 • Τηρούμε αυστηρά μέτρα καθαριότητας (πλύσιμο του πιάτου μετά το φαγητό, άλλαγμα του νερού μερικές φορές την ημέρα)
 • Αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν πολύ ασβέστιο
 • Διατηρούμε τα τρόφιμα του φαγητού στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
 • Ταϊζουμε τρόφιμα που ο οργανισμός μπορεί να επεξεργαστεί και να μεταβολίζει εύκολα
 • Αποφεύγουμε εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις σε μορφή χαπιών

Τέλος

Η συστροφή στομαχιού είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που απαιτεί άμεση επέμβαση. Όταν έχουμε ένα σκυλί με προδιάθεση για συστροφή στομαχιού είναι ευθύνη μας να παίρνουμε τα  απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τη ζωή του σκύλου μας. Σε περίπτωση που ο σκύλος μας έχει ήδη περάσει  την τρομακτική εμπειρία, είμαστε υπεύθυνοι να προσφέρουμε στον σκύλο μας όλες τις απαραίτητες βοήθειες ώστε να μπορεί να απολαμβάνει μια ζωή χωρίς την επανάληψη του επικίνδυνου γεγονότος.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Εάν χρειάζεστε ένα διατροφολόγιο για υγιές ενήλικο σκυλί, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0