ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Λίγο φώς στον κόσμο της ξηράς τροφής για σκύλους

Ποιά είναι η καλύτερη ξηρά τροφή;

Ποιά είναι η καλύτερη ξηρά τροφή;

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς για το ποιά μπορεί να είναι η καλύτερη τροφή για το σκύλο του. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι τρέφουν τα σκυλιά τους με την έτοιμη σκυλοτροφή, την ξηρά τροφή.

Αλλά πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή;

Δυστυχώς σίγουρα δεν γίνεται με την πρώτη ματιά. Μια υψηλή τιμή, για παράδειγμα, δεν σημαίνει οτι έχετε μια καλής ποιότητας τροφή μπροστά σας.

Αντιθέτως όμως, είναι σχεδόν σίγουρο οτι μια πολύ φθηνή τροφή είναι κακής ποιότητας, δηλαδή αποτελείται από μια σύνθεση φθηνών συστατικών.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες τροφές. Η πρώτη πηγή για να μάθουμε πιό πολλές λεπτομέρειες για μια ξηρά τροφή είναι το website της εταιρείας.

Το πόσο σοβαρή είναι μια εταιρεία καταλαβαίνουμε από τον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων τους:

Οι πληροφορίες για κάθε προϊόν, τα συστατικά που περιέχει, τα ποσοστά και η ποιότητα του κάθε συστατικού και ο συντελεστής πεπτικότητας είναι απαραίτητες πληροφορίες.

Αλλά τι πρέπει να περιέχει μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή και τι όχι;

Οι επιστήμονες διατροφολογίας για τα σκυλιά έχουν αποδείξει οτι ο οργανισμός του σκύλου, κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης από τον άνθρωπο, έχει αποκτήσει πιό πολλά ένζυμα πού έχουν την δυνατότητα του μεταβολισμού των αμύλων.

Παρ’όλα αυτά συνεχίζουν οι συζητήσεις για το εάν ο σκύλος ανήκει στην ομάδα των σαρκοφάγων ή την ομάδα των παμφάγων. Αυτό που ξέρουμε είναι οτι το κύριο συστατικό μιας καλής ποιότητας τροφής πρέπει να είναι το κρέας.

Ξέρουμε επίσης ότι μια τροφή που αποτελείται αποκλειστικά από κρέας δεν είναι πλήρης, δηλαδή δεν περιέχει όλες τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός του σκύλου. Δεν ξέρουμε όμως ποιο σκυλί μεταβολίζει ποιό είδος σιτηρά χωρίς πρόβλημα.

Ένας σίγουρος δείκτης καλής λειτουργίας του γαστροεντερικού συστήματος είναι η ποσότητα των περιττωμάτων: Φουσκώματα και μεγάλες ποσότητες μαλακών κοπράνων είναι μια ένδειξη έλλειψης του οργανισμού στο μεταβολισμό των συστατικών μίας τροφής.

Πώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες που διαβάζουμε πάνω από μία συσκευασία ξηρών τροφών; Οι κατασκευαστές ζωοτροφών είναι υποχρεωμένοι βάσει του νόμου να αναγράφουν τα στοιχεία της ζωοτροφής αναλυτικά στη συσκευασία.

Οι ποσότητες Ακατέργαστες πρωτεΐνες: τουλάχιστον 18% (συνήθως 20 -26%)
Ακατέργαστο λίπος: τουλάχιστον 5% (συνήθως 6-17%)
Ακατέργαστη τέφρα: λιγότερο από 10% (συνήθως 4,7-8,7
Ακατέργαστες ίνες: τουλάχιστον 1% (συνήθως 2-4%)

Ασβέστιο: 0,8 – 1,2g
Φώσφορο: 0,6 – 0,9g
Νάτριο: 0,4 – 0,9g
Βιταμίνη A: 850 – 1700 IU
Βιταμίνη D: 85 – 170 IU
Βιταμίνη E: 8mg

Θεωρητικά, η ακόρεστη πρωτεΐνη μπορεί να προέρχεται από ένα παλιό λάστιχο και το λίπος από χρησιμοποιημένο λάδι. Ακόμα και πρωτεΐνες από ζωικές πηγές μπορεί να είναι μυικό κρέας, συνδετικός ιστός, οπλές, φτερά και τρίχες, και ανάλογα γίνεται ο μεταβολισμός από τον οργανισμό.

Μια πολύ ψήλη περιεκτικότητα σε τέφρα εκδηλώνει συνήθως οτι έχουν επεξεργαστεί πολλούς ιστούς ή πρωτεΐνες από φτερά, τα οποία δεν βοηθάνε στην μεταβολισμό.

Οι αναλυτικές τιμές σε σχεδόν όλες τις τροφές που υπάρχουν στην αγορά βρίσκονται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, επομένως είναι δύσκολο να τα χρησιμοποιήσουμε ως το μοναδικό κριτήριο μίας τροφής.

Άλλο ένα κριτήριο για να ξεχωρίσουμε μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή είναι η σειρά από τις πρώτες ύλες που περιέχει η τροφή. Οι ουσίες πάντα αναφέρονται ξεκινώντας με τη μεγαλύτερη ποσότητα και πάνε μέχρι τη μικρότερη ποσότητα.

Όμως δυστυχώς υπάρχουν πολλά κόλπα που μπερδεύουν τον ιδιοκτήτη σκύλου. Π.χ. μπορεί να γράφει μια ετικέτα: φρέσκο κοτόπουλο, κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι… αυτό δεν ακούγεται άσχημο αλλά είναι πολύ πιθανό το ποσοστό του φρέσκου κοτόπουλου να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό του κάθε δημητριακού, δηλαδή: 11% φρέσκο κοτόπουλο, 10% κριθάρι, 10% καλαμπόκι, 10% σιτάρι… το οποίο σημαίνει οτι έχουμε μπροστά μας μια τροφή φτωχή σε κρέας (11%) και πλούσια σε υδατάνθρακες (30%).

Και άλλο ένα παράδειγμα, μια τροφή φαίνεται με το πρώτο μάτι φτωχή: καλαμπόκι, αλεύρι από κρέας αρνιού, αλεύρι από κρέας πουλερικών, λίπος πουλερικών, λίπος βοδιών, αλεύρι από ψάρι.

Σε αυτή τη τροφή μπορεί να είναι μεγάλο το ποσοστό του καλαμποκιού, αλλά περιέχει και μια ποικιλία από κρέατα από τα οποία το κάθε ένα έχει το πλεονέκτημά του. Επίσης αναφέρει ο παραγωγός οτι τα 84% των πρωτεϊνών είναι ζωικής προέλευσης, η πεπτικότητα είναι 90% και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι 42%. Όλα αυτά είναι πολύ καλές τιμές για μια σχετικά φθηνή τροφή.

Κρέας και ζωικά υποπροϊόντα

Για τις ζωοτροφές που παράγονται μέσα στην ΕΕ, ο νόμος για τα τρόφιμα καθορίζεται από την ονομασία των κρεάτων που υπάρχουν μέσα σε μια τροφή. Διακρίνονται σε κρέας και υποπροϊόντα κρέατος.

Κρέας είναι το κρέας από τη μυική μάζα, είτε αναφέρεται σε μορφή αλευριού είτε σαν φρέσκο κρέας. Υποπροϊόντα κρέατος (Κ3) αποτελούνται από τα απόβλητα σφαγής και παραπροϊόντα σφαγείων, υπολείμματα τροφών που δεν είναι κατάλληλα για την ανθρώπινη κατανάλωση και προϊόντα που δεν έχουν ζήτηση στη αγορά των ανθρώπινων τροφίμων (γλώσσα, πατσά κ.τ.λ.

Γενικά είναι καλό να αποφεύγουμε τροφές που αναφέρουν ζωικές πηγές χωρίς την ονομασία του κρέατος (π.χ. κοτόπουλο, αρνί).

Η καλή ξηροτροφή περιέχει αλεύρι από κρέας και κατά προτίμηση με την ονομασία του είδος κρέατος, π.χ. αλεύρι από κρέας κοτόπουλου.

Όταν διαβάσουμε οτι η τροφή περιέχει 20% φρέσκο κρέας, πρέπει να σκεφτούμε οτι με την επεξεργασία του κρέατος, και αυτό το κρέας γίνεται αλεύρι και χάνει το 60% των υγρών που περιέχει (20% φρέσκο κρέας αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10% αλεύρι από κρέας).

Επίσης είναι καλό να αποφύγουμε προϊόντα που αναφέρουν οτι περιέχουν φυτικά υποπροϊόντα χωρίς ακριβή περιγραφή. Συνήθως αποτελούνται από φτηνά φυτικά υλικά όπως πριονίδια και φλούδες από φιστίκια. Οι φυτικές ίνες που χρειάζεται ο σκύλος για τη πέψη του πρέπει να προέρχονται από δημητριακά και λαχανικά.

Βιταμίνες και άλλα πρόσθετα

Σε σχεδόν όλες τις έτοιμες τροφές βρίσκονται επιπλέον τεχνητές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι φυσικές βιταμίνες που περιέχουν οι πρώτες ύλες καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διαδικασία της παραγωγής.

Η σωστή ποσότητα της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α και της βιταμίνης D προκαλούν ξανά και ξανά συζητήσεις. Αυτές οι βιταμίνες, σε περίπτωση υπερδοσολογίας, αποθηκεύονται στο ήπαρ και τα νεφρά.

Πόση τροφή χρειάζεται ο σκύλος μου;

Να έχουμε υπόψη μας οτι οι συστημένες δοσολογίες που αναφέρονται στη συσκευασία είναι μια μέση τιμή. Κάθε σκύλος, ανάλογα με την δραστηριότητα του, το ταμπεραμέντο του και το μεταβολισμό του, έχει τη δική του δοσολογία τροφής.

Ο σκύλος σας βρίσκεται σε ιδανικό βάρος όταν μπορούμε να πιάνουμε τα πλευρά του χωρίς να φαίνονται τα κόκαλα.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν θέλετε να ελέγξετε τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0