ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Brain Food για σκυλιά

Brain Food

Για το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να ταΐσουμε τα σκυλιά μας είναι θέμα έντονων συζητήσεων ανάμεσα στους ιδιοκτήτες σκύλων, τους κτηνιάτρους και τους διατροφολόγους.
Αυτό που είναι καλό να ξέρουμε, ανεξάρτητα από τί μορφή τροφής προτιμάει ο κάθε άνθρωπος για το σκύλο του, είναι από ποια συστατικά αποτελείται η τροφή.

Οι νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που επηρεάζουν την συμπεριφορά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την σύνθεση των υλικών της τροφής, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ωμό ή μαγειρευτό.

Πολλές πρωτεϊνες – καλή τροφή

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων θεωρούν ότι οι πρωτεΐνες είναι το κριτήριο μιας καλή ποιότητας τροφής, αλλά ισχύει πράγματι αυτό;

Πρωτεϊνη

Η πρωτεΐνη υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος και επομένως αποτελεί ζωτικό συστατικό των τροφίμων. Κουτάβια στην ανάπτυξη και εργατικά σκυλιά έχουν αυξημένη ανάγκη από πρωτεΐνες για να διατηρήσουν τον οργανισμό τους.

Επίσης διάφορες ασθένειες, περίοδοι ανάκαμψης, εγκυμοσύνη και θηλασμός αυξάνουν την ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης στη διατροφή. Μεγάλο ρόλο στην διατροφή παίζει όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της πρωτεΐνης.

Όταν η διατροφή του σκύλου έχει έλλειψη από υδατάνθρακες και λιπαρά, η πρωτεΐνη δεν χρησιμοποιείται από τον οργανισμό αποκλειστικά για τη δημιουργία των κυττάρων, αλλά και ως άμεση πηγή ενέργειας.

Το μικρότερο συστατικό των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Συνολικά είναι γνωστά 22 αμινοξέα, από το οποία ο οργανισμός μπορεί να παράγει από μόνος του 11. Τα υπόλοιπα, τα λεγόμενα απαραίτητα αμινοξέα, δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τον ίδιο τον σκύλο αλλά πρέπει να τα παρέχουμε με το φαγητό.

Εκτός από την σύνθεση πρωτεϊνών μέσα στην τροφή, μπορεί να επηρεαστεί η συμπεριφορά του σκύλου και από την περιεκτικότητα πρωτεΐνης στο φαγητό.

Ο Roger Mugford απέδειξε ότι η μείωση του συνολικού περιεχόμενου πρωτεΐνης από 18% στο 15% οδηγεί σε λιγότερο επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά, ενώ η αύξηση πρωτεΐνης αυξάνει τη δραστηριότητα και την επιθετικότητα. Στη μελέτη του Mugford διαπιστώθηκε ότι ειδικά στην επιθετική φύλαξη χώρων, η μείωση των επιπέδων πρωτεΐνης βοηθάει στην βελτίωση της συμπεριφοράς.

Είναι ακατανόητο ότι οι τροφές που περιέχουν και υδατάνθρακες θεωρούνται κακής ποιότητας και ακατάλληλες ενώ οι τροφές με ψηλές ποσότητες πρωτεϊνών ανήκουν όλες στη κατηγορία High Quality και SuperPremium.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα σκυλιά, σε αντίθεση με τους λύκους, είναι ικανά να μεταβολίσουν τους υδατάνθρακες. Τρία ένζυμα που χρειάζονται για την διάσπαση και την μετατροπή του αμύλου εμφανίζονται στο σκύλο σε μεγαλύτερες ποσότητες από το λύκο και έχουν πολύ μεγαλύτερη δραστικότητα.

Τρυπτοφάνη – το δομικό υλικό για την ορμόνη ευτυχίας

Όχι μόνο η ποσότητα της πρωτεΐνης επηρεάζει τη συμπεριφορά του σκύλου, αλλά και η σύνθεση της πρωτεΐνης. Αντικείμενο πολλών ερευνών είναι το απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξύ Τρυπτοφάνη, η οποία είναι το βασικό δομικό στοιχείο για την Σεροτονίνη (ορμόνη της ευτυχίας). Η ύπαρξη της Σεροτονίνης στον οργανισμό οδηγεί τα σκυλιά σε πιο ισορροπημένη συμπεριφορά και πιο θετική διάθεση. Επίσης μειώνει την παρορμητικότητα και την επιθετικότητα και είναι ένας σημαντικός ορμονικός ανταγωνιστής για τις ορμόνες του άγχους. Επιπλέον είναι γνωστό ότι η έλλειψη της ορμόνης Σεροτονίνη οδηγεί σε κατάθλιψη και αυξημένη επιθετική συμπεριφορά.

Με τη διατροφή μπορούμε να ελέγξουμε μέσω από τα επίπεδο Τρυπτοφάνης, την ύπαρξη της ορμόνης Σεροτονίνη. Η Τρυπτοφάνη δεν μπορεί να παρασκευαστεί από το σώμα αλλά πρέπει να παρέχεται μέσα στην διατροφή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σημασία δεν έχει το απόλυτο ποσοστό Τρυπτοφάνης αλλά το πόσο ψηλή είναι η περιεκτικότητά της σε σύγκριση με όλα τα άλλα αμινοξέα.
Με την αύξηση της περιεκτικότητας των πρωτεϊνών στη διατροφή, υπάρχει ψηλότερη περιεκτικότητα στην Τρυπτοφάνη. Δεν μπορεί όμως να επηρεάσει θετικά την συμπεριφορά γιατί αυτόματα αυξάνονται και όλα τα άλλα αμινοξέα.

Ειδικές μελέτες (Dena Poli 2000) έχουν ανακαλύψει ότι μια μείωση των πρωτεϊνών σε συνδυασμό με μια αύξηση της Τρυπτοφάνης έφερε θετικά αποτελέσματα σε σκυλιά που έχουν επιθετική συμπεριφορά στην φύλαξη χώρου. Διαφορετικά ήταν τα αποτελέσματα σχετικά με την επιθετικότητα λόγω αυτοάμυνας. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση της Τρυπτοφάνης σε μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, ή η μείωση της πρωτεΐνης γενικά, έφερε βελτίωση της συμπεριφοράς του σκύλου.

Ξέρουμε ότι η Τρυπτοφάνη έχει ορισμένες προϋποθέσεις για να μπορέσει να μετατραπεί στη ορμόνη Σεροτονίνη. Σημαντικό είναι να υπάρχουν και υδατάνθρακες μέσα στην διατροφή, πράγμα που πετυχαίνουμε αυτόματα με την μείωση της πυκνότητας των πρωτεϊνών. Επίσης και η καλύτερη φροντίδα με το αμινοξύ Τρυπτοφάνη είναι άχρηστη εάν δεν υπάρχει και η κατάλληλη ποσότητα φολλικού οξέος, της βιταμίνης Β6 και του μαγνησίου. Στην τροφή το πιο πλούσιο σε Τρυπτοφάνη κρέας είναι το αρνί.

Καλαμπόκι στην σκυλοτροφή;

Ξανά και ξανά έχουμε ακούσει ότι το καλαμπόκι είναι βλαβερό για τα σκυλιά μας, αλλά είναι τα καλαμπόκι πράγματι τόσο βλαβερό; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και ΌΧΙ! Το καλαμπόκι έχει δύο χρήσιμες ιδιότητες που παίζουν ρόλο στη συμπεριφορά του σκυλιού.

Πρώτον, έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα Τρυπτοφάνης, το οποίο προκαλεί στη συνέχεια χαμηλό επίπεδο Σεροτονίνη. Για φοβικά σκυλιά και τα σκυλιά που υποφέρουν από άγχος, η ύπαρξη της Σεροτονίνης, η οποία λειτουργεί σαν αντίπαλος της ορμόνης Κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) είναι πολύ σημαντική, οπότε το καλαμπόκι μέσα στη διατροφή μπορεί εντείνει το πρόβλημά του.

Αλλά το καλαμπόκι έχει και μια άλλη ιδιότητα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε: περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο ρυθμίζει την ταχύτητα του σχηματισμού των ορμονών Κατεχολαμίνων. Οι Κατεχολαμίνες παράγονται στο μυελό των επινεφριδίων και περιλαμβάνουν την ορμόνη της διαφυγής (Αδρεναλίνη), την ορμόνη της μάχης (επινεφρίνη) και την ορμόνη της ανταμοιβής(Ντοπαμίνη).

Το ένζυμο που υπάρχει στο καλαμπόκι επιβραδύνει τον σχηματισμό των Κατεχολαμίνων με το αποτέλεσμα μια πιό ήρεμη συμπεριφορά. Σε σκυλιά που έχουν τάση υπερκινητικότητας ή σε σκυλιά με κρωτοφοβία. Σε σκυλιά που είναι γενικά ασταθή πρέπει να εξασφαλισθεί συγχρόνως η επαρκής ποιότητα της Τρυπτοφάνης.

Φαινυλαλανίνη

Και μέσω του αμινοξέους Φαινυλαλανίνη, η οποία είναι η βασική ουσία της Katecholaminis, μπορούμε να επηρεάσουμε την συμπεριφορά του σκύλου μας. Όσο πιό πολλή Φαινυλαλανίνη υπάρχει στον οργανισμό, τόσο πιο πολλές Κατεχολαμίνες σχηματίζονται. Για αυτό το λόγο δεν είναι κατάλληλη η υπερδοσολογία Φαινυλαλανίνης σε σκυλιά που έχουν τάση υπερκινητικότητας. Οι πηγές Φαινυλαλανίνης είναι το κρέας από μοσχάρι, το συκώτι και το κρέας από κυνήγι.

Μαγνήσιο

Η παραγωγή της κορτιζόλης επίσης επηρεάζεται από το μαγνήσιο (το αλάτι της ηρεμίας). Η επαρκής ποσότητα του μεταλλοστοιχείου στον οργανισμό μπορεί να εξουδετερώσει την αύξηση της ορμόνης κορτιζόλη και να μειώσει την μετάδοση του στρες, μες στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Στο εγκέφαλο οι κατεχολαμίνες, οι οποίες ελευθερώνονται υπό συνθήκες άγχους, μειώνουν την περιεκτικότητα του μαγνησίου μέσα στα κύτταρα.

Συγχρόνως υπάρχει και μία απώλεια λόγω της αυξημένης απέκκρισης στην ουρολογική λειτουργία. Γενικά υπάρχει υψηλότερη απαίτηση μαγνησίου σε κατάσταση άγχους. Σε ένα σκυλί που βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, πρέπει να εξασφαλισθεί η παροχή μαγνησίου.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β αποδίδονται επίσης σε επιδράσεις που επηρεάζουν την συμπεριφορά. Μία Αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι με συμπλήρωση της βιταμίνης Β, συγκεκριμένα, με βιταμίνη Β12, και το φολλικό οξύ, το άγχος, η κατάθλιψη, η ανικανότητα (λόγω άγχους) και η τάση φοβίας μειώνεται, ενώ η νευρική ανθεκτικότητα και η δυνατότητα συγκέντρωσης αυξάνεται.

Η χρονική έλλειψη των Βιταμινών Β μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, κατάθλιψη, και κρίσεις πανικού. Μια καλή πηγή φολλικού οξέως και βιταμινών Β12 είναι η μαγιά της μπύρας. Η μαγιά της μπύρας περιέχει και μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που βοηθάνε στη μείωση του άγχους.

θεραπεία συμπεριφοράς μέσω της διατροφής;

Αυτή η μικρή διαδρομή μέσα στον κόσμο των διαιτητικών συστατικών και της επίδρασής τους στη συμπεριφορά δείχνει τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής και της συμπεριφοράς. Όμως μόνο με την αλλαγή τροφής δεν θα λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα συμπεριφοράς, μπορεί όμως να ανοιχτεί η πόρτα για καλύτερη επικοινωνία με σκυλιά που υποφέρουν από θέματα συμπεριφοράς, και στη συνέχεια μια πιό αποτελεσματική εκπαίδευση.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0