Τον Ιούλιο του 2018, η Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμακων προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες σκύλων και τους επαγγελματίες του χώρου σχετικά με αναφορές για καρδιακή νόσο, συγκεκριμένα για τη διεσταλμένη μυοκαρδιοπάθεια, σε σκύλους που τρώνε δίαιτες χωρίς σιτηρά. Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν, αρακά, φακιές σπόρους όσπριων ή και πατάτες.
Τι είναι η διεσταλμένη μυοκαρδιοπάθεια (DCM);
Είναι μία ασθένεια του καρδιακού μυός. Δηλαδή όταν μεγαλώνουν οι θάλαμοι της καρδιάς, οι μύες γίνονται λεπτότεροι και πιο αδύναμοι με συνέπεια να γίνεται πιο δύσκολο για την καρδιά να τροφοδοτεί τον οργανισμό με αίμα και οξυγόνο.
Ποιές είναι οι αιτίες της DCM;
Πρώτον, μπορεί να προκύπτει γενετικά. Οι φυλές στις οποίες συνήθως παρατηρείται η DCM είναι οι μεγαλόσωμες φυλές όπως για παράδειγμα τα μπόξερ, τα ντόμπερμαν και οι μεγάλοι δανοί. Δεύτερον, μπορεί να σχετίζεται με την ανεπάρκεια ταυρίνης. Η ταυρίνη είναι αμινοξύ που παράγεται από τον οργανισμό των σκυλιών. Πριν από δύο χρόνια, ο Δρ Stern παρατήρησε μία αύξηση περιστατικών διεσταλμένης μυοκαρδιοπάθειας σε σκυλιά ράτσας golden retriever τα οποία ακολουθούσαν μία δίαιτα χωρίς σιτηρά και ήταν επίσης ανεπαρκή σε ταυρίνη. Διαπίστωσε λοιπόν πως αυτά τα σκυλιά ανταποκίθηκαν ευνοϊκά στη θεραπεία όταν πρόσθεσε συμπληρώματα ταυρίνης. Τρίτον, η DCM μπορεί να σχετίζεται με μία διατροφή χωρίς σιτηρά. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιά είναι ακριβώς η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ανάπτυξης της DCM, αλλα υπάρχει η υποψία ότι πρόκειται για έναν τρόπο δίαιτας που είναι τοξικός για την καρδιά.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση των τροφών χωρίς σιτηρά. Οι τροφές αυτές απαιτούν από τους παραγωγούς τους να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στη διατροφολογία, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν ένα καλά ισορροπημένο γεύμα στο κατοικίδιο ζώο μας. Είναι πιθανό τέτοιες τροφές να περιέχουν συστατικά με διαφορετική πεπτικότητα με αποτέλεσμα να κάνουν άλλα συστατικά να είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμα, δηλαδή να απορροφούνται από τον οργανισμό πιο δύσκολα. Χωρίς τη σωστή έρευνα, μπορεί να προκύψουν σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες που επηρεάζουν σημαντικά τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου μας.
Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες
Εάν χρειάζεστε ένα διατροφολόγιο για υγιές ενήλικο σκυλί, πατήστε εδώ.