ΥΓΕΙΑ
Posted in

Διατροφικά προβλήματα

Διατροφικά προβλήματα
Posted in

Διατροφικά προβλήματα: πρόκειται για μία τροφική αλλεργία ή μήπως για δυσανεξία;

Τα σκυλιά μας μπορούνε ανα πάσα στιγμή να εμφανίσουν κάποια αλλεργία ή διατροφική δυσανεξία. Τα διατροφικά προβλήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στην τροφική δυσανεξία, στην οποία ο οργανισμός έχει έλλειψη από διάφορα ένζημα που έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν συστατικά των τροφών (π.χ. δυσανεξία στη γλακτόζη) και στην αλλεργία όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράει σε ορισμένα συστατικά της τροφής.

Τα συμπτώματα της διατροφικής δυσανεξίας φαίνονται πολλές φορές μέσω της άρνησης του σκύλου για φαγητό. Τυπικά συμπτώματα είναι επίσης η δυσκοιλιότητα, τα φουσκώματα, οι διάρροιες και οι συνεχόμενοι εμετοί.

Σε περίπτωση αλλεργίας, τα τυπικά συμπτώματα είναι φαγούρες στην κοιλιακή περιοχή, στα πόδια, στη μουσούδα και στα αυτιά. Αρκετές φορές μπορεί να εμφανισθεί φλεγμονή στα αυτιά.

Ξέρουμε σήμερα ότι μερικές ράτσες είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες να εμφανίσουν αλλεργίες και δυσανεξίες. Επίσης ξέρουμε ότι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ένα διατροφικό πρόβλημα μπορεί να είναι φάρμακα, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κάποιας αρρώστιας, συνεχές άγχος και αντιπαρασιτικές θεραπείες.

Καθώς ο οργανισμός του σκύλου μπορεί να αντιδράσει σε όλες τις ουσίες που περιέχει μία διατροφή, οι πιθανότητες να εμφανίσει ένα διατροφικό πρόβλημα αυξάνονται όταν το φαγητό του περιέχει πολλές διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών και τεχνητά συμπληρώματα όπως συντηρητικά και ενισχυτικά γευσης.

Για να κάνουμε μία διάγνωση για μία αλλεργία ή δυσανεξία πρέπει να αποκλείσουμε άλλες αρρώστιες με τα ίδια συμπτώματα, όπως για παράδειγμα δερματίτιδα.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0