ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η κακοσμία στόματος του σκύλου. Ποιές είναι οι αιτίες;

Η κακοσμία στόματος του σκύλου. Ποιές είναι οι αιτίες;
Posted in

Τα σκυλιά μας χρησιμοποιούνε το στόμα τους για να τρώνε, να πίνουν, να μασήσουν πράγματα και να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, τόσο για τα ίδια τα σκυλιά όσο και για εμάς τους κηδεμόνες τους, να είναι υγιές το περιβάλλον του στόματός τους, τα δόντια τους και η αναπνοή τους.

Η κακή αναπνοή δεν είναι μόνο κάτι δυσάρεστο και αποθητικό αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα προβλήματος υγείας του σκύλου μας ή μια συνέπεια από μία ακατάλληλη διατροφή.

Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία του στόματος στον σκύλο;

Πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε από το είδος της κακοσμίας την αιτία του προβλήματος υγείας.

α. Μυρωδιά ζύμης

Όταν η αναπνοή του σκύλου έχει μια μυρωδιά ζύμης προέρχεται στις περισσότερες φορές από ένα πρόβλημα στο στομάχι, όπως:

μια φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου (γαστρίτιδα)
μια γαστρεντερική λοίμωξη

β. Πικρή, ξινή μυρωδιά

Η πικρή μυρωδιά στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην υπερβολική οξύτητα του στομαχιού.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική οξύτητα στο στομάχι είναι:

ακατάλληλη διατροφή
άγχος
φαγητό κακής ποιότητας
καούρα

γ. Μυρωδιά ψαριού
Οι μεγάλες ποσότητες ψαριού ή ψαράλευρου στην διατροφή ή οι λιχουδιές με ψάρι ή ψαράλευρο προκαλλούν στο σκύλο μας αναπνοή ψαρίλας.

δ. Μυρωδιά ούρων ή αμμωνίας
Όταν η αναπνοή του σκύλου μας μοιάζει με την μυρωδιά των ούρων ή της αμμωνίας θα ήταν καλό να ελέγξουμε την κατάσταση των νεφρών του με εξετάσεις αίματος και ούρων.

ε. Γλυκιά μυρωδιά. χημική μυρωδιά ή μυρωδιά ακετόνης
Όταν ο σκύλος μας καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες νερού και η αναπνοή του είναι γλυκιά ή μοιάζει με ακετόνη, ο σκύλος μας μπορεί να έχει διαβήτη ή μύκητες.

ζ. Πυώδης οσμή
Μια πυώδης οσμή η οποία μοιάζει με σάπια αυγά είναι σημάδι οτι υπάρχει μια φλεγμονή στο στόμα.

η. Μυρωδιά μέταλλου
Μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτή την μυρωδιά συχνά σε κουτάβια που αλλάζουν δόντια ή
σε ηλικιωμένα σκυλιά, στη περίπτωση των οποίων δείχνει οτι υπάρχει ένας τραυματισμός στο στόμα, αιμορραγία στα ούλα ή χαλαρά δόντια.

θ. Οσμή κοπράνων
Η οσμή κοπράνων είναι μια συνέπεια από κατανάλωση κοπράνων.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν παρατηρούμε κακοσμία στα σκυλιά μας;

 1. To πρώτο βήμα όταν παρατηρούμε μια ασυνήθιστη μυρωδιά στο στόμα του σκύλου είναι να ελέγξουμε προσεκτικά το στόμα του, τα ούλα, τον ουρανίσκο και να αφαιρέσουμε τυχόν υπολλείματα τροφής ή ξένα αντικείμενα.
 2. Στην συνέχεια ψάχνουμε για άλλες αιτίες με αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων και κοπράνων και κάνουμε έναν έλεγχο διατροφής ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αιτία του προβλήματος στοχευμένα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση του προβλήματος;

 1. Αλλαγή διατροφής
  Πολλές εμπορικές τροφές περιέχουν ζάχαρη, η οποία δηλώνεται ως συνθετική φρουκτόζη, σακχαρόζη, σακχαρίνη, τεχνητή παραγόμενη μαλτόζη, μελάσα, ασπαρτάμη, γλυκόζη από άμυλο πατάτας, από σίτο ή από καλαμπόκι. Τέτοιου είδους τροφές είναι ακατάλληλες για τα σκυλιά μας.

Η έλλειψη ή η υπερδοσολογία απαραίτητων ουσιών στη διατροφή προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας στο σκύλο μας, τα οποία εκδηλώνονται και με την κακοσμία.

Με μια πλήρη και κατάλληλη για τις ανάγκες του σκύλου διατροφή, η μυρωδιά του στοματός του σκύλου μπορεί να βελτιωθεί πλήρως.

 1. Στην περίπτωση που η κακοσμία είναι συνέπεια κοπροφαγίας είναι σημαντικό να προβληματιστούμε για τις αιτίες της κοπροφαγίας. Να ελέγξουμε δηλαδή τη διατροφή για τυχόν ελλείψεις ουσιών και συγχρόνως να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της βόλτας, αποφεύγοντας έντονες αντιδράσεις σχετικά με την κοπροφαγία του σκύλου μας και κάνοντας τις βόλτες μας πιο χαλαρές και ενδιαφέρουσες.
 2. Στην περίπτωση που η κακοσμία οφείλεται στην αλλαγή δοντιών (κουτάβια) ή σε φλεγμονές, οι κομπρέσες από χαμομήλι οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση φέρνουν ανακούφηση στην ενόχληση του σκύλου και βελτιώνουν το πρόβλημα που υπάρχει.
 3. Όταν η κακοσμία προέρχεται από την υπερβολική οξύτητα του στομαχιού, μπορούμε να διαλύσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και να το προσθέσουμε στο φαγητό του σκύλου μας.

Ποιά βότανα και άλλες φυσικές ουσίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την αναπνοή του σκύλου μας;

 1. Μαγιά μπύρας
  Η μαγιά μπύρας βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, σε ηπατικές παθήσεις, σε δερματικά προβλήματα, σε προβλήματα λοιμώξεων από μύκητες και κατά συνέπεια στην αναπνοή του σκύλου μας.
 2. Λάδι καρύδας
  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι καρύδας με την αντιβακτηριακή του δράση για πρόληψη αλλά και για βελτίωση της κακοσμίας στόματος στο σκύλο μας.
 3. Βότανα
  Τα βότανα που περιέχουν την ουσία χλωροφύλλη, όπως είναι ο βασιλικός, ο μαϊντανός και η μέντα, δεν εμπλουτίζουν μόνο το γεύμα των σκυλιών μας αλλά βελτιώνουν επίσης την αναπνοή τους.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία του στόματος του σκύλου μας;

 1. Σκληρές ουσίες
  Ένα καρότο και ένα ολόκληρο παξιμάδι δεν είναι μόνο ένα υγιεινό σνάκ για τα σκυλιά μας αλλά επιπλέον βοηθάει στο καθάρισμα των δοντιών τους.
 2. Ειδικά ξύλα μάσησης
  Τα ειδικά ξύλα μάσησης εξυπηρετούν μια φυσική ανάγκη του σκύλου μας, προσφέροντας μια χαλαρωτική απασχόληση, καθαρίζοντας συγχρόνως υπολείμματα φαγητού που υπάρχουν στο στόμα.
 3. Βούρτσισμα των δοντιών
  Ειδικά σε σκυλιά με προβληματική οδοντοστοιχεία και ορθογναθικά προβλήματα, για να αποφεύγουμε προβλήματα στα δόντια και τα ούλα του σκύλου, είναι απαραίτητο το τακτικό βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα ή δακτυλήθρα σε συνδυασμό με ειδική οδοντόκρεμα. Επίσης αντί της οδοντόκρεμας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πάστα λαδιού καρύδας με baking powder.
 4. Τακτικό καθάρισμα και αλλαγή των παιχνιδιών του σκύλου μας
  Ειδικά στα πλαστικά και στα λούτρινα παιχνίδια του σκύλου μας μαζεύονται βακτήρια και μικρόβια από το περιβάλλον και υπολείμματα φαγητού, τα οποία μπορούν να προκαλλέσουν φλεγμονές στο στόμα.

Με την σωστή φροντίδα και τον τακτικό έλεγχο του στόματος του σκύλου μπορούμε να αποφύγουμε το δυσάρεστο φαινόμενο της κακοσμίας. Αλλα θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν ότι η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0