ΥΓΕΙΑ
Posted in

Παγκρεατίτιδα στο σκύλο – μια από τις πιό συχνές παθήσεις στα σκυλιά μας

Παγκρεατίτιδα στο σκύλο
Posted in

Ξέρουμε οτι σχεδόν 1 στα 10 σκυλιά, κατά τη διάρκεια της ζωής του, παθαίνει μια παγκρεατίτιδα.

Οι λειτουργίες του παγκρέατος

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο το οποίο περιέχει 3 πολύ σημαντικά ένζυμα που χρειάζονται στη πέψη των διατροφικών ουσιών:

1. Η αμυλάση, η οποία χρησιμοποιείται για την πέψη των υδατανθράκων

2. Η πρωτεάση, η οποία διασπάει τις πρωτεϊνες

3. Η λιπάση, η οποία χρειάζεται για την πέψη του λίπους

Η αμυλάση, η πρωτεάση και η λιπάση διασπούν τα συστατικά της διατροφής σε μικροσκοπικά κομμάτια έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να τα απορροφήσει μέσω των εντέρων.

Όταν το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά λόγω μιας φλεγμονής ή ασθένειας (παγκρεατίτιδα), τα ένζυμα μειώνονται, με συνέπεια οτι οι διατροφικές ουσίες δεν διασπώνται σωστά και το έντερο δεν είναι σε θέση να μεταφέρει τις ουσίες από την τροφή στο αίμα. Η τροφή σε αυτή την περίπτωση περνάει από τα έντερα αχώνευτη, προκαλλώντας αέρια, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Επομένως, μακροχρόνια θα δημιουργηθεί μια ανεπάρκεια από σημαντικές ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που χρειάζεται ο οργανισμός για την σωστή λειτουργία του.

Εκτός από την πέψη πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων, το πάγκρεας:

 • Εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ
 • Ρυθμίζει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και σχηματίζει την ινουλίνη
 • Ελέγχει το αίσθημα της πείνας

Ποιές είναι οι αιτίες οι οποίες μπορούν να προκαλλέσουν μια παγκρεατίτιδα στο σκύλο;

 • Ακατάλληλη διατροφή, π.χ. πολλά λιπαρά, πολλά σιτηρά
 • Παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις φαρμάκων (συχνά με φάρμακα για την επιληψία)
 • Ως αποτέλεσμα του διαβήτη, της νόσου του Cushing ή ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς
 • Προδιάθεση φυλής (για παράδειγμα, οι πυγμάχοι, τα Cavalier King Charles ή τα Cocker Spaniel, τα κολιέ και τα μικρά τεριέ επηρεάζονται συχνά)
 • Παχυσαρκία / αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα
 • Τραύμα (π.χ. μετά από ατύχημα)
 • Ως αποτέλεσμα φλεγμονής του ήπατος ή των εντέρων

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα μιας παγκρεατίτιδας;

 • Έμετος ή/και διάρροια
 • Ελλειψη όρεξης
 • Κοιλιακός πόνος, τον οποίο εκδηλώνει ο σκύλος μας με τη στάση προσευχής ή με καμπυλότητα της πλάτης του
 • Ξαφνική ασυνήθιστη θέση ύπνου
 • Ταχύτερη εξάντληση, ατονία
 • Απώλεια βάρους
 • Κιτρίνισμα δέρματος / βλεννογόνου
 • Πυρετός (σε οξεία φλεγμονή)

Τι πρέπει να κάνουμε όταν παρουσιάσει ο σκύλος μας έναν συνδυασμό από τα παραπάνω συμπτώματα;

Οι πλήρεις εξετάσεις αίματος και στη συνέχεια οι ειδικές εξετάσεις του παγκρέατος μάς ενημερώνουν για την κατάσταση του παγκρέατος και για την λειτουργία του.

Σε ορισμένες συνθήκες ο κτηνίατορς θα προτείνει μια βιοψία του παγκρέατος κατά την οποία λαμβάνει δείγματα ιστού υπό αναισθησία.

Στην συνέχεια ο σκύλος μας θα λάβει μια θεραπεία για την καταπολέμηση της παγκρεατίτιδας, στην οποία η ειδική δίαιτα παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο στόχος της δίαιτας για παγκρεατίτιδα είναι:

1. Η προστασία των οργάνων

2. Η υποστήριξη της αναγέννησης του παγκρέατος

3. Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Ποιά είναι τα κυριότερα στοιχεία μιας δίαιτας παγκρεατίτιδας;

1. Πρωτεϊνες: το πάγκρεας είναι υπεύθυνο για την πέψη των πρωτεϊνών. Για να ανακουφιστεί από αυτή τη λειτουργία, η περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες στη διατροφή πρέπει να μειωθεί δραστικά και να χορηγούνται μόνο οι πιό εύπεπτες πρωτεϊνες, όπως π.χ. άπαχο μυικό κρέας, ψάρι χαμηλό σε λιπαρά, cottage cheese κ.α. Επίσης η ποσότητα των εντόσθιων στη διατροφή πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο απαραίτητο επίπεδο και τα κόκκαλα ή το κοκκάλευρο να αφαιρείται τελείως από την διατροφή.

2. Λιπαρά: το πάγκρεας ειναι επίσης υπεύθυνο για την πέψη του λίπους. Για αυτό τον λόγο η παγκρεατική δίαιτα πρέπει πάντα να έχει μειωμένη ποσότητα λίπους και συγκεκριμένα να περιέχει αποκλειστικά ζωικά λίπη και ποτέ φυτικά έλαια. Υπάρχουν ειδικές κάψουλες λαδιού σολομού με βιταμίνη Ε που είναι ιδανικές για σκυλιά που υποφέρουν από παγκρεατίτιδα. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι κρίλ ή άλλα ιχθυέλαια ή φυσικά ζωικά λίπη από βόειο κρέας και λίπος από πουλερικά.

3. Υδατάνθρακες: οι εύπεπτοι υδατάνθρακες και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν ένα μέρος της διατροφής, προσφέροντας στον σκύλο επιπλέον ενέργεια και αυξάνοντας την περιεκτικότητα του γεύματος σε φυτικές ίνες (όσο περισσότερες ακατέργαστες ίνες υπάρχουν στην διατροφή τόσο πιό αργά γίνεται η πέψη.)

Οι κατάλληλες πηγές υδατανθράκων σε δίαιτα παγκρεατίτιδας είναι η πατάτα, ο χυλός ρυζιού, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ και το κεχρί, τα οποία προσφέρουμε σε μορφή πουρέ. Επίσης δεν πρέπει να λείπουν τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία προσφέρουμε επίσης σε μορφή πουρέ.

4. Φυσικά συμπληρώματα: υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα τα οποία βοηθούν τον σκύλο με παγκρεατίτιδα υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας διάφορα συμπτώματα (όπως ανορεξία και εμετό) και διευκολύνοντας την διεργασία της πέψης.

Πικραλίδα

Η πικραλίδα αποσυμφορεί το συκώτι, βοηθάει στην αποτοξίνωση, είναι αντιφλεγμονώδης και εχει διεγερτική δράση.

Οι πικρές ουσίες της πικραλίδας, ιδιαίτερα η ταραξίνη και η χολίνη, έχουν θετική επίδραση στο συκώτι, τη χολική κύστη, το στομάχι και το πάγκρεας.

Slippery Elm Bark

Το Slippery Elm Bark έχει αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση και είναι πολύ θρεπτικό συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει:

 • στην ναυτία
 • στη υπεροξύτητα του στομαχιού
 • και λειτουργεί αντιεμετικά

Λόγω της αδυναμίας του παγκρέατος να παράγει αρκετό παγκρεατικό χυμό κατά τη διάρκεια της παγκρεατίτιδας, το Slippery Elm Bark είναι ένα ιδιαίτερα χρησιμο συμπλήρωμα.

Σπιρουλίνα

Η Σπιρουλίνα περιέχει πολλά σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος.

Βιταμίνη Κ1

Ο οργανισμός ενός υγιούς σκύλου έχει τη δυνατότητα να παράγει τη Βιταμίνη Κ1. Σε διάφορες ασθένειες, ο οργανισμός χάνει αυτή τη δυνατότητα. Η Βιταμίνη Κ1 έχει πολλαπλές λειτουργίες, μεταξύ άλλων βοηθάει τη δραστηριότητα των ενζύμων και υποστηρίζει τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών.

Παγκρεατικά ένζυμα

Τα ειδικά παγκρεατικά ένζυμα για σκυλιά με παγκρεατίτιδα διευκολύνουν το πάγκρεας στη πέψη των διατροφικών ουσιών και βοηθάνε με αυτό το τρόπο στην ανάρρωσή του.

Ουνκάρια Τομεντόσα και προβιοτικά

Το Ουνκάρια Τομεντόσα υποστηρίζει τα ένζυμα ενώ τα προβιοτικά ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου, βοηθώντας με αυτό το τρόπο στην καταπολέμηση της παγκρεατίτιδας.

Τι άλλο πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν ο σκύλος μας υποφέρει από παγκρεατίτιδα

Πολλά μικρά γεύματα

Για να βοηθήσουμε την πέψη, υποστηρίζοντας το γαστρεντερικό σύστημα, είναι απαραίτητο να ταϊζουμε πολλά και μικρά γεύματα.

Μείωση του βάρους

Η παχυσαρκία είναι μια από τις πιό συχνες αιτίες παγκρεατίτιδας. Η μείωση του σωματικού βάρους   προστατεύει τον σκύλο από τις επαναλαμβανόμενες παγκρεατίτιδες.

Άγχος

Κάθε ασθένεια και φλεγμονή σημαίνει άγχος και πόνο για τα σκυλιά μας. Ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς επιπλέον στρεσογόνες καταστάσεις και ένα ήρεμο μέρος όπου να μπορεί ο σκύλος μας να απομονώνεται είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την ανάρρωση του σκύλου μας.

Τακτικός έλεγχος αίματος και κοπράνων

Ο τακτικός έλεγχος μέσα από αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις κοπράνων σε συνδυασμό με την γενική εικόνα του σκύλου μας (ζωηράδα, ποιότητα τριχώματος, όρεξη) μας ενημερώνει για την εξέλιξη της παγκρεατίτιδας ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε στοχεμένα την θεραπεία και τη δίαιτά του. Παρόλο που η παγκρεατίτιδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορούμε εμείς με τη σωστή αντιμετώπιση να βοηθήσουμε το σκύλο μας, ώστε να συνέλθει πλήρως από αυτό το πρόβλημα υγείας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0