ΥΓΕΙΑ
Posted in

Καρκινοπάθειες στον σκύλο

Καρκινοπάθειες στον σκύλο
Posted in

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε διατροφολογικά τον σκύλο μας;

Οι καρκινοπάθειες συχνά οδηγούν τον κηδεμόνα του σκύλου σε βαθιά απόγνωση, καθως ο καρκίνος είναι ένα πρόβλημα υγείας που συνδέεται άμεσα με την απώλεια της ζωής του σκύλου.

Η αύξηση της ασθένειας στον πολιτισμένο κόσμο έχει πολλαπλές αιτίες όπως για παράδειγμα είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος, το επίπεδο τοξίνων στα τρόφιμα, η παχυσαρκία, το άγχος κ.α.

Τα λεγάμενα καρκινοκύτταρα (εκβιασμένα κύτταρα) αναδύονται συνεχώς στον οργανισμό. Τα περισσότερα καρκινοκύτταρα αναπτύσσονται λόγω υπερβολικής οξύτητας και φλεγμονών στον οργανισμό. Ένα υγιές δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτά τα κύτταρα και να τα καταστρέψει.

Η αύξηση της ηλικίας, οι καταστάσεις υπερβολικού και παρατεταμένου άγχους, οι μακροχρόνιες διατροφικές ελλείψεις και οι υπερβολικές φαρμακευτικές αγωγές είναι οι βασικοί παράγοντες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου και κατά συνέπεια ο οργανισμός του γίνεται πιο ευάλωτος στις διάφορες καρκινοπάθειες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου;

Τα πρώτα συμπτώματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο σκύλο με καρκινοπάθεια είναι:

  • σβώλοι που αναπτύσσονται συνεχώς ή γρήγορα
  • απώλεια όρεξης
  • ξαφνική απώλεια βάρους
  • πληγές που δεν επουλώνονται
  • αιμορραγίες
  • κόπωση
  • δυσοσμία στο στόμα
  • δυσκαμψία και χωλότητα
  • δυσκολιά στην αναπνοή
  • προβλήματα με την αφόδευση ή την ούρηση

Πώς μπορούμε διατροφολογικά να βοηθήσουμε το σκυλί με διάγνωση καρκίνου;

Παράλληλα με μια κτηνιατρική αγωγή, η εφαρμογή μιας ειδικής δίαιτας παίζει μεγάλο ρόλο στην καταπολέμηση και την θεραπεία του καρκίνου.

Ένα διαιτολόγιο για καρκινοπάθειες έχει πάντα τους στόχους:

a) Της απομάκρυνσης και αποφυγής τοξικών και βλαβερών ουσίων
b) Της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου

Τα περισσότερα καρκινοκύτταρα προκύπτουν από υπερβολικές οξύτητες και φλεγμονές στον οργανισμό.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας πρακτικά;

Αλλαγή από τροφή του εμπορίου σε γεύμα με φρέσκα υλικά:

Η αλλαγή από την τροφή του εμπορίου (ξηρά τροφή, κονσέρβα) σε μαγειρευτά σπιτικά γεύματα δεν είναι μόνο η πιό αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, που παρατηρούμε σε πολλές περιπτώσεις των ασθενειών, αλλά είναι η μόνη λύση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υγείας με τον πιό στοχεμένο τρόπο.

Γεύματα χωρίς σιτηρά.

Τα καρκινοκύτταρα τρέφονται κυρίως από σιτηρά. Μια επιστημονική μελέτη παρατήρησε οτι το ποσοστό ύφεσης του καρκίνου στα σκυλιά που τρέφονται με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά ανερχόταν στα 90% ενώ σε σκυλιά με δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες ήταν 60% των σκυλιών. Ξέρουμε επίσης οτι η πέψη των απλών υδατανθράκων οδηγεί σε μια ισχυρή αύξηση της περιεκτικότητας της λακτόζης στο αίμα, η οποία προκαλλεί υπερτοξικότητα στον οργανισμό.

Αύξηση των Ω3 λιπαρών

Η απώλεια του βάρους είναι ένα σύμπτωμα που προκύπτει από την αδυναμία των καρκινοπαθών σκυλιών να μεταβολίσουν λιπαρά οξέα. Η τροφοδοσία σε μεγάλες ποσότητες Ω3 λιπαρών δεν βοηθάει μόνο να κρατήσουν το βάρος τους αλλά έχει αποδειχθεί οτι εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων και τις μεταστάσεις τους.

Πρωτεϊνες υψηλής ποιότητας

α. Οι όγκοι ανταγωνίζονται με τους ιστούς του σώματος για τα αμινοξέα των πρωτεϊνών, γεγονός που οδηγεί επίσης στην απώλεια βάρους στο καρκινοπαθή σκύλο.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να τρέφεται με υψηλής ποιότητας πρωτεϊνες ώστε να αφομοιώνει τη διατροφή με την λιγότερη δυνατή απώλεια ενέργειας προκειμένου να διατηρήσει τους μύες, τα οστά, τα όργανα και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του.

β. Αμινοξέα αργινίνη και γλουταμίνη: Η αργινίνη έχει αποδειχθεί οτι επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και η γλουταμίνη παράλληλα βοηθάει στις γαστρεντερικές διαταραχές που προκαλλούνται από αντικαρκινικά φάρμακα και χημοθεραπείες.

Το βοδινό κρέας, το κυνήγι, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι κρόκοι των αυγών, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι κολοκύθας είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη και γλουταμίνη.

Φολικό οξύ

Τα σκυλιά που πάσχουν από καρκίνους έχουν επίσης αυξημένη ανάγκη για φολικό οξύ, την οποία μπορούμε να καλύψουμε με την αύξηση της ποσότητας του συκωτιού στη διατροφή.

Βιταμίνη 17 (Αμυγδαλίνη ή Laetrille)

Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ένα ένζυμο που διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα των υγιών κυττάρων.

Αυτό το ένζυμο απελευθερώνεται από τα καρκινικά κύτταρα στο χώρο μεταξύ των κυττάρων. Εκεί η βιταμίνη 17 απελευθερώνει επίσης ένα δηλητήριο το οποίο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Προσοχή: Η δοσολογία της Β17 πρέπει να είναι πολύ μικρή στην αρχή και να αυξάνεται πολύ αργά λόγω της επιβάρυνσης του οργανισμού από το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, ειδικά στο συκώτι και στα νεφρά.

Ένζυμα

Τα ένζυμα είναι οργανικές ουσίες που λειτουργούν ώς βιοκαταλύτες και εμπλέκονται σε όλες τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού:

Ρυθμίζουν το μεταβολισμό
Επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις
Παίζουν βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα
Βοηθούν στη διάσπαση και απομάκρυνση των τοξίνων και των αποβλήτων που προέρχονται από την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων
Εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων

Η χορήγηση ειδικών ενζύμων βοηθάει στο μεταβολισμό απαραίτητων διατροφικών ουσιών.

Αντιοξειδωτικά

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται συχνά στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων και στις γενικές πληροφοριες στον κυτταρικό πυρήνα.

Συγκεκριμμένα, οι βιταμινες C, E, τα καροτονοειδή, καθώς και το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το συνένζυμο Q10 δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή των καρκινοπαθών σκυλιών.

Προσοχή: Όταν ο σκύλος λάβει μια χημοθεραπεία, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στη θεραπεία.

Φρούτα, λαχανικά, βότανα

Στα καρκινικά κύτταρα δεν αρέσουν διάφορα φρούτα, βότανα και λαχανικά, για αυτό το λόγο το ποσοστό τους πρέπει να είναι αυξημένο σε μια δίαιτα για καρκινοπαθή σκυλιά.

Όλα τα φυτά (φρούτα, λαχανικά και βότανα) περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και δευτερογενείς φυτικές ουσίες (πολυφαινόλες, φυτοοιστρογόνα, σουλφίδια, φλαβονοειδή, καροτονοειδή κ.α.). Μερικά όμως περιέχουν και αντικαρκινογόνες ουσίες.

α Τα κατάλληλα φρούτα για σκυλιά με καρκίνο είναι:
μήλα, βατόμουρα, μύρτιλα, cranberries και ρόδι

β Τα κατάλληλα λαχανικά για σκυλιά με καρκίνο είναι:
μπρόκολο, κουνουπίδι, άσπρα λάχανα, παστινάκι, σπανάκι

γ Τα κατάλληλα βότανα για σκυλιά με καρκίνο είναι:
γαϊδουράγκαθο, ουγκαρία, τζίντζερ, ρίζα πικραλίδας

MSM

Βάση έρευνων το MSM μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των όγκων, να μειώσει το πόνο και να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τοξικές ουσίες.

Προβιοτικές ίνες

Οι προβιοτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με το τρόπο ταϊσματος του σκύλου που πάσχει από καρκίνο;

α. Πολλά μικρά γεύματα: Πολλά σκυλιά που υποφέρουν από καρκίνο δεν μπορούν να μεταβολίσουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Ταϊζοντας πολλά μικρά γεύματα, βοηθάμε τον οργανισμό του σκύλου στον μεταβολισμό

β. Διατροφή σε μορφή κρέμας / σούπας: Η διατροφή σε μορφή κρέμας βοηθάει τον οργανισμό του σκύλου στη λειτουργία της πέψης.

γ. Ήρεμο περιβάλλον και σταθερό πρόγραμμα: Το  ήρεμο περιβάλλον δεν βοηθάει μόνο τον σκύλο να νιώσει ασφαλής, αλλά διευκολύνει και την πέψη του φαγητού λόγω του καλού σάλιου που παράγεται.

δ. Τέλος, εκτός από το κατάλληλο πρόγραμμα δίαιτας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του σκυλιού, είναι επίσης σημαντική η ψυχολογία του: Τακτικές μικρές βόλτες, μια χαλαρή, ηρεμή ατμόσφαιρα στο σπίτι και η σωστή συμπεριφορά μας είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία της θεραπείας κατά του καρκίνου του σκύλου.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0