ΥΓΕΙΑ
Posted in

Ο σκύλος και ο βήχας του κυνοκομείου

Ο βήχας του κυνοκομείου (Kennel cough)
Posted in

Οι αιτίες του Kennel cough, της λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας αλλιώς, μπορεί να είναι διάφοροι ιοί όπως οι canine parainfluenza type 2, canine herpesvirus type 1, canine adenovirus type 2, αλλά και διάφορα βακτήρια όπως το bordetella bronchiseptica. Αλλές αιτίες μπορεί να είναι ένα βρόμικο περιβάλλον, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία, έντονο στρες, υποσιτισμός, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και σκουλίκια του εντέρου.
Η αρρώστια μεταδίδεται μέσω του αέρα ή με το σάλιο μεταξύ των σκυλιών. Πολύ συχνά το Kennel cough μεταδίδεται σε μέρη όπου υπάρχουν πολλά σκυλιά όπως σε πάρκα για σκύλους, εκτροφεία, κτηνιατρεία, εκθέσεις σκυλιών, χώροι φιλοξενίας σκυλιών και άλλα. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται συνήθως απο σκυλιά που δεν έχουν έκδηλα συμπτώματα αλλα είναι απλά φορείς.

Συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα είναι ένας ξερός βήχας που μόνο ανα διαστήματα εκδηλώνεται, π.χ. στην ώρα της άσκησης ή στην βόλτα. Πολλοί ιδιοκτήτες νομίζουν ότι ο σκύλος τους έχει καταπιεί κάτι και προσπαθεί να κάνει εμετό. Η εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και απο το είδος του ιού. Σε μερικά σκυλιά το μοναδικό συμπτώμα είναι ο βήχας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η ασθένεια εξελίσσεται πιο βαριά με εμφάνιση φλεγμονών των αμυγδαλών, του φάρυγγα και της τραχείας. Σε μερικά σκυλιά μπορεί να παρατηρήσουμε βλέννα, δακρυσμένα μάτια και συνάχι. Σε σοβαρές περιπτώσεις το Kennel cough μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία. Ανάλλογα με το είδος της ίωσης και την πορεία της η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει απο λιγες ημέρες εώς μερικές εβδομάδες.

Θεραπεία

Σε αρκετές περιπτώσεις, ένα ήρεμο περιβάλλον, με μία επιπλέον φροντίδα και με ποιοτική διατροφή είναι αρκετά για να περάσει η ίωση. Στις βαριές περιπτώσεις όμως είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών προκειμένου να καταπολεμηθούν τα βακτήρια.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0