ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η καούρα στον σκύλο

καουρα στον σκύλο
Posted in

Η καούρα στον σκύλο: ποιές είναι οι αιτίες και πώς μπορώ να βοηθήσω το σκύλο μου;

Οι οξείες καούρες δεν υπάρχουν μόνο στον άνθρωπο αλλά και τα σκυλιά μας μπορεί να υποφέρουν είτε από σποραδικά είτε από χρόνια συμπτωματα καούρας.

Τι μπορεί να προκαλλέσει μια καούρα στο σκύλο;

Μέσω του οισοφάγου μεταφέρεται η τροφή από το στόμα στο στομάχι, το οποίο παράγει γαστρικό υγρό. που είναι τόσο οξύ που μπορεί να διαλύσει ακόμα και κόκκαλα.

Ο οισοφάγος και το στομάχι χωρίζονται από έναν σφιγκτήρα, ο οποίος προστατεύει τον οισοφάγο από το γαστρικό όξυ. Όταν αυτός ο σφιγκτήρας είναι χαλαρός ή ερεθισμένος λόγω  γαστρεντερίτιδας, συχνού εμετού, βήχα ή άλλων αιτιών, το οξύ υγρό του στομαχιού φτάνει στον οισοφάγο και προκαλλεί την δυσάρεστη καούρα στο σκύλο μας.

Οι πιό συχνές αιτίες που μπορούν να προκαλλέσουν καούρα στα σκυλιά μας ειναι:

 • Λάθος διατροφή
 • Άγχος
 • Διατροφικές αλλεργίες
 • Υπερευαισθησίες σε διατροφικές ουσίες
 • Λαιμαργία σε συνδυασμό με άγχος και άσκηση μετά το φαγητό
 • Διάφορες ασθένειες

Πώς μπορούμε να διαγνώσουμε την καούρα στα σκυλιά μας;

Δυστυχώς δεν μπορεί να διαγνωστεί η καούρα με κλινικές εξετάσεις. Ακόμα και περαιτέρω εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν οτι ο σκύλος μας πάσχει από καούρα.

Η διάγνωση της καούρας βασίζεται αποκλειστικά σε συμπτώματα που μας δείχνει ο σκύλος μας. Τα συμπτώματα είναι:

 • Λόξιγκας
 • Εντονο γλύψιμο στη μύτη και στα πόδια
 • Μανιώδης κατανάλωση χόρτου
 • Σιελόρροια
 • Ρέψιμο

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το σκύλο μας όταν υποφέρει από καούρα;

Την καούρα του σκύλου μας πρέπει πάντα να την αντιλαμβανόμαστε ως σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω του πόνου και του στρές που προκαλλεί στο σκύλο μας. Σε οξείες περιπτώσεις ο σκύλος μας χρειάζεται άμεσα βοήθεια που τον ελευθερώνει από τα συμπτώματα.

Όταν υποφέρει ο σκύλος μας συχνά από καούρες μια έρευνα για την αιτία και την κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητη για την υγεία του σκύλου μας.

1 Οι συμβατικοί ιατρικοί αναστολείς οξέος («προστασία στομάχου», παντοπραζόλη, ομεπραζόλη ή ρανιτιδίνη) οδηγούν πάντα σε υπερπαραγωγή ορμονών ιστών (γαστρίνη). Βραχυπρόθεσμα λειτουργούν πολύ καλά και ανακουφίζουν τον σκύλο. Μακροπρόθεσμα, εμποδίζουν την πέψη των θρεπτικών ουσιών, μπορούν να προκαλέσουν βακτηριακή υπερανάπτυξη στο λεπτό έντερο και ακόμη να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες είναι κατάλληλες για την άμεση αντιμετώπιση της καούρας, αλλά δεν συστήνωνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2 Τo Slippery Elm Bark έχει βλεννογόνο και αντιφλεγμονώδη δράση. Το φυσικό προϊόν λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά σε περίπτωση καούρας, πρέπει όμως να χορηγείται 1 ώρα πριν ή 1 ώρα μετά από το τάισμα ή την χορήγηση φαρμάκων. Μακροπρόθεσμα, η θεραπεία της καούρας πρέπει να στοχεύει στην αιτία, παίρνοντας και άλλες ανάλογες δράσεις.

3 Το γιαούρτι: ηρεμεί το στομάχι και βοηθάει σε περίπτωση καούρας.

4 Φρυγανιές ή παξιμάδια: οι φρυγανιές και τα παξιμάδια λειτουργούν εναντίον της υπεροξύτητας του γαστρικού οξέος.

5 Βότανα: Υπάρχουν διάφορα βότανα που καταπραϋνουν τα συμπτώματα της καούρας.

 • Χαμομήλι: Το χαμομήλι έχει ηρεμηστική δράση στους μύες του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθάει να ρυθμίζεται η παραγωγή του γαστρικού οξέος. Επίσης έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία βελτιώνει την ερεθισμένη κατάσταση του βλεννογόνου του στομαχιού και του σφιγκτήρα.
 • Τζίντζερ: Το τζίντζερ έχει μια ηρεμηστική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης δυναμώνει τους μύες του στομαχιού.
 • Κύμινο: Το κύμινο λειτουργεί αντισπασμωδικά, βοηθάει και στο τυμπανισμό και υποστηρίζει τον μεταβολισμό.
 • Ρίζα αλθαία: η ρίζα αλθαία περιέχει βλεννογόνες ουσίες οι οποίες ηρεμούν και προστατεύουν τον βλεννογόνο του στομαχιού.
 • Σκόνη αγκινάρας: Η σκόνη από αγκινάρα βοηθάει στην καλύτερη πέψη, υποστηρίζει την χολή και το συκώτι και είναι ένα χρήσιμο λαχανικό όταν ο σκύλος μας υποφέρει από μακροχρόνια καούρα, ειδικά σε περίπτωση που η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της Τριατίτιδας.

6 Διατροφή: Ιδιαίτερη σημασία στην θεραπεία της καούρας έχει η διατροφή. Σε σκυλιά που υποφέρουν συχνά από καούρα, ένα ειδικό διατροφολόγιο είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της αιτίας της καούρας.  Η ειδική δίαιτα πρέπει να περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες, να είναι φτωχό σε λιπαρά και εύκολο στον μεταβολισμό. Κατάλληλα τρόφιμα είναι κρέας χωρίς λίπος, cottage cheese, λαχανικά σε μορφή πουρέ.

7 Γεύμα: Για ελάφρυνση της λειτουργίας του στομαχιού είναι ιδανικό να προσφέρουμε 4-5 μικρά γεύματα.

Προσοχή: Δεν πρέπει να προσφέρουμε ανθρώπινα φάρμακα για την καούρα. Επίσης η μέντα που σε άλλες περιπτώσεις προβλήματος στομαχιού είναι ένα πολύ κατάλληλο βότανο στη περίπτωση της καούρας χειροτερεύει το πρόβλημα.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0