ΥΓΕΙΑ
Posted in

Ο σκύλος μου έβγαλε ένα λίπωμα

Ο σκύλος μου έβγαλε ένα λίπωμα
Posted in

Ποια είναι η αιτία; Τι πρέπει να κάνω; Πώς μπορώ να τον προφυλάξω στο μέλλον;

Τα λιπώματα που παρατηρούμε στα σκυλιά μας είναι τις περισσότερες φορές καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από λιπώδη ιστό. Τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα του σκύλου και το μέγεθος τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά εώς αρκετά εκατοστά. Τα λιπώματα αναπτύσσονται αργά και συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση.

Τι πρέπει να κάνω όταν παρατηρώ ένα λίπωμα στον σκύλο μου;

Όταν παρατηρούμε ένα μαλακό ογκίδιο κάτω από το δέρμα του σκύλου μας είναι πάντα καλό να εξακριβώνουμε, μέσα από διαγνωστικές διαδικασίες στο κτηνίατρο, αν είναι καλόηθες. Παρόλο που τα περισσότερα λιπώματα δεν προκαλούν πόνο η ενοχλήσεις στον σκύλο μας, υπάρχουν περιπτώσεις που το ογκίδιο βρίσκεται σε σημείο όπου περιορίζει την κίνηση ή πιέζει κάποιο όργανο του σκύλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αφαίρεση του λιπώματος μπορεί να είναι αναγκαία.

Ποιες είναι οι αιτίες για τη δημιουργία των λιπωμάτων στον σκύλο;

Είναι γεγονός ότι μερικά σκυλιά έχουν μία τάση να εμφανίζουν λιπώματα. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα την ακριβή αιτία, υπάρχει η υποψία ότι ο τρόπος του μεταβολισμού των λιπαρών ουσιών στο συκώτι ευθύνεται για τη δημιουργία λιπωμάτων σε διάφορα σημεία του σώματος του σκύλου.

Ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες σκύλων για την παρουσία λιπωμάτων είναι:

  • Παχύσαρκα σκυλιά
  • Ηλικιωμένα σκυλιά
  • Συγκεκριμένες φυλές όπως Labrador Retriever, Schnauzer

Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά για να αποφύγουμε την εμφάνιση λιπωμάτων στον σκύλο μας;

Η καλύτερη πρόληψη για να αποφύγουμε την εμφάνιση λιπωμάτων στον σκύλο μας είναι να ενισχύσουμε τη λειτουργία του συκωτιού να μεταβολίζει τα λιπαρά και να αποτοξινώνει τον οργανισμό από βλαβερές ουσίες.

Για την υποστήριξη του συκωτιού μπορούμε να εντάξουμε στο φαγητό του σκύλου μας τα εξής:

α. Αγκινάρα:

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πικρές της ουσίες, όπως η κυναρίνη, προκαλούν σχηματισμό οξέων στο στομάχι, ενώ τα φλαβονοειδή αυξάνουν την παραγωγή των χολικών ουσιών.

β. Αγκινάρα Ιερουσαλήμ:

Οι ουσίες που περιέχει η αγκινάρα Ιερουσαλήμ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

γ. Μυριόφυλλο:

Το μυριόφυλλο, ένα βότανο γνωστό για τα πολλά οφέλη του στον οργανισμό, βοηθάει και στην ενδυνάμωση του συκωτιού. Ειδικότερα, μια τακτική χορήγηση του βοτάνου αυτού μπορεί να βοηθήσει σκυλιά με προβλήματα στον μεταβολισμό.

δ. Πικραλίδα:

Η πικραλίδα βοηθάει στον περιορισμό της ανάπτυξης των λιπωμάτων και δεν υποστηρίζει μόνο τη λειτουργία του συκωτιού αλλά και τη ροή των χολικών υγρών.

ε. Γαϊδουράγκαθο:

Το γαϊδουράγκαθο, το οποίο θεωρείται ως το κατεξοχήν βότανο για το συκώτι, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην αναγέννηση και στον σχηματισμό νέων ηπατικών κυττάρων.

στ. Μέντα και μάραθο:

Στα περισσότερα σκυλιά αρέσουν η μέντα και το μάραθο, δύο βότανα που μπορούμε να προσθέτουμε όλον τον χρόνο στο πιάτο του σκύλου μας βοηθώντας τον οργανισμό του στη διαδικασία του μεταβολισμού.

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε όταν ο σκύλος μας έχει την τάση να εμφανίζει λιπώματα;

α. Συντήρηση του ιδανικού βάρους του σκύλου:

Είναι γεγονός ότι τα υπέρβαρα σκυλιά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν λιπώματα. Οπότε είναι σημαντικό να συντηρούμε το ιδανικό βάρος του σκύλου μας μέσα από μια ισορροπημένη για την ηλικία του διατροφή.

β. Άσκηση:

Η καθημερινή άσκηση βοηθάει στη γενική κατάσταση υγείας του σκύλου και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον σωστό μεταβολισμό των διατροφικών ουσιών και επομένως για την πρόληψη κατά των λιπωμάτων.

γ. Έλεγχος του σώματος:

Ο τακτικός έλεγχος του σώματος του σκύλου μέσα από ένα χαλαρωτικό μασάζ ενδυναμώνει την σχέση μας με τον σκύλο μας και βοηθάει να εντοπίσουμε άμεσα τυχόν προβλήματα του δέρματος και μεταξύ άλλων την εμφάνιση λιπωμάτων.

Παρόλο που η ζωή του σκύλου μας δεν κινδυνεύει από τα λιπώματα που συνήθως είναι καλοήθη, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως αποτελούν σημάδια μιας ανισορροπίας στον οργανισμό του σκύλου. Με τη βοήθεια μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία περιλαμβάνει και τα κατάλληλα βότανα, δεν λαμβάνουμε μόνο τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα κατά της εμφάνισης των λιπωμάτων αλλά επίσης βοηθάμε στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή το συκώτι και τον μεταβολισμό των λιπαρών ουσιών, αποφεύγοντας άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα υγείας

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0