ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Βαλεριάνα η φαρμακευτική / Valeriana officinalis

Αντιμετωπίζω το άγχος του σκύλου μου με τη δύναμη της φύσης.

Μερικές φορές δεν μπορούμε να προφυλάξουμε το σκύλο μας από στρεσογόνες καταστάσεις όπως ένα μεγάλο ταξίδι, μια επίσκεψη στο κτηνίατρο ή μια μετακόμιση.
Η Βαλεριάνα είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που λειτουργεί μέσα στο νευρολογικό σύστημα του σκύλου και μπορεί να τον βοηθήσει να βιώσει λιγότερο έντονα τις διάφορες αγχωτικές καταστάσεις.

Τι είναι η Βαλεριάνα;

Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη Βαλεριάνας, εκ των οποίων τα 20 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στην ιατρική χρησιμοποιείται μόνο η Βαλεριάνα officinalis, η οποία φτάνει σε ύψος πάνω από 2 μέτρα. Για την φαρμακευτική χρήση χρησιμοποιείται μόνο η ρίζα του φυτού.

Η ρίζα της Βαλεριάνας περιέχει:

  • Αιθέρια έλαια
  • Φυτικές ενώσεις (Βαλεποτριάδες)
  • Φλαβονοειδή (λιναρίνη)

Αυτός ο ιδιαίτερος συνδυασμός ουσιών λειτουργεί ως ένα δυναμικό χαλαρωτικό φυτικό φάρμακο.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ρίζα της Βαλεριάνας?

Η Βαλεριάνα δεν είναι ένα χαλαρωτικό βότανο που λειτουργεί άμεσα, αλλά οι ουσίες της χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα 10-14 ημερών μέχρι να αρχίσουν να παρουσιάζουν αποτελέσματα στη συμπεριφορά του σκύλου μας.
Οπότε η Βαλεριάνα δεν είναι φάρμακο για απρόβλεπτα γεγονότα (π.χ. καταιγίδες που αγχώνουν το σκύλο μας) αλλά για προβλέψιμες καταστάσεις, όπως:

• μετακόμιση
• μεγάλο ταξίδι
• επίσκεψη στο κτηνίατρο
• πυροτεχνήματα το Πάσχα
• ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια

Ακόμα για θηλυκές σκύλες που βρίσκονται σε προ-οίστρο, το φυτό βοηθάει στις ορμονικές διαταραχές. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη ρίζα Βαλεριάνας για αρσενικά σκυλιά που μένουν μαζί ή έχουν επαφή με θηλυκές που βρίσκονται σε οίστρο.

Πώς χρησιμοποιούμε την Βαλεριάνα σωστά?

  1. Δοσολογία: Η χορήγηση της Βαλεριάνας ξεκινάει πάντα με μικρή δοσολογία, την οποία αυξάνουμε σταδιακά μέχρι την επιθυμητή ποσότητα.
  2. Διάρκεια χορήγησης: Η Βαλεριάνα δεν είναι ένα κατάλληλο ηρεμιστικό για μόνιμη χρήση, και η θεραπεία με Βαλεριάνα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 30 – 40 ημέρες. Σε περιπτώσεις μακροχρόνιας χρήσης είναι πιθανόν να πέσει η πίεση του αίματος και να επηρεαστεί αρνητικά ο μεταβολισμός του σκύλου.
  3. Μορφή: Σήμερα μπορούμε να βρούμε την Βαλεριάνα σε πολλές μορφές, όπως:

• σκόνη
• σταγόνες
• χάπια
• αποξηραμένη, μέσα σε ειδικά μαξιλάρια

Η πιο κατάλληλη μορφή Βαλεριάνας για τον σκύλο είναι η σκόνη από ρίζα Βαλεριάνας, την οποία μπορούμε να προσθέτουμε απευθείας στο φαγητό ή να την χορηγούμε μαζί με μία λιχουδιά.
Οι ανθρώπινες σταγόνες Βαλεριάνας δεν είναι κατάλληλες για τα σκυλιά μας λόγω του αλκοόλ που περιέχουν.

Τα μαξιλάρια γεμισμένα με Βαλεριάνα δεν είναι κατάλληλα για σκυλιά με επιθυμία να δαγκώσουν τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα.

Τι πρέπει να προσέχω όταν δίνω Βαλεριάνα στο σκύλο μου;

  1. Ευαισθησία: Για σκυλιά με προβλήματα στο στομάχι, η Βαλεριάνα δεν είναι το κατάλληλο ηρεμιστικό φυτό.
  2. Υπερδοσολογία: Η υπερδοσολογία Βαλεριάνας μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο μας υπερένταση και ανησυχίες. Είναι σημαντικό λοιπόν να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό για να μας συμβουλέψει για την κατάλληλη δοσολογία για τον σκύλο μας.

Προσοχή: Για έγκυες σκύλες και κουτάβια δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την Βαλεριάνα.

Επίσης, όταν ο σκύλος μας υποφέρει από μια ασθένεια δεν πρέπει να χορηγούμε το φαρμακευτικό φυτό.

Παρόλο που η Βαλεριάνα είναι ένα πολύ χρήσιμο βότανο που βοηθάει τα σκυλιά μας να ξεπερνάνε δύσκολες καταστάσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φυτό καταπραΰνει τα συμπτώματα αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σωστή ανατροφή που πρέπει να δώσουμε στον σκύλο μας για να μπορεί να ελέγχει το άγχος του αποτελεσματικά και μακρόχρονα

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0