ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Ρίζα Αλθαία – Althaea Officinalis

Ρίζα Αλθαία - Althaea Officinalis

Γιατί η ρίζα Αλθαία δεν πρέπει να λείπει από το φαρμακείο των σκυλιών μας;

Η ρίζα Αλθαία είναι ένα από τα πιό παλιά φαρμακευτικά βότανα όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα. Έρευνες εντόπισαν αυτό το ιδιαίτερο φυτό της οικογένειας της μολόχας (Malvaceae) ακόμα και σε τάφο ενός Νεάντερταλ που πέθανε πριν 60.000 χρόνια. O Όμηρος αναφέρει την ρίζα Αλθαία στην Ηλιάδα και ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης χρησιμοποίησε το βότανο για την θεραπεία του πονόδοντου, του ουροποιητικού συστήματος, του εντέρου, των εγκαυμάτων και των αποστημάτων. Το φυτό πήρε το όνομα του από την ελληνική λέξη “άλθω” που σημαίνει “θεραπεύω”.

Πώς λειτουργεί η ρίζα Αλθαία στον οργανισμό του σκύλου μας;

Η ρίζα Αλθαία οφείλει την φαρμακευτική δράση της στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική βλέννα, πεκτίνη και άμυλο.
Όταν οι βλεννώδεις ουσίες της Αθλαίας εισχωρήσουν στους βλεννογόνους αδένες του σκύλου, οι ουσίες αρχίζουν να λειτουργούνε σαν προστατευτική μεμβράνη με αποτέλεσμα οι φλεγμονές και οι ερεθισμοί να επουλώνονται γρήγορα και ο σκύλος ανακουφίζεται από τον πόνο του.

Σε ποια προβλήματα υγείας βοηθάει η ρίζα Αλθαία?

  1. Βήχας και πονόλαιμος:

Όταν ο σκύλος μας έχει ξερό λαιμό και υποφέρει από βήχα οι βλέννες της Αλθαίας μειώνουν τον ερεθιστικό βήχα και εξουδετερώνουν τη βραχνάδα.

  1. Προβλήματα του γαστρεντερικού

Η ρίζα Αλθαία μπορεί να βοηθήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως:

Καούρα
Στομαχικό έλκος
διάρροια
δυσκοιλιότητα
Leaky-Gut-Syndraom

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το φυτό καλύπτει το εσωτερικό του στομαχιού, αποτρέποντας το οξύ που προκαλεί το ενοχλητικό κάψιμο έχοντας συγχρόνως μια αντιφλεγμονώδη δράση.

Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι οι ιδιότητες της ρίζας παραμένουν σταθερές σε όλη τη διαδρομή τους στο πεπτικό σύστημα και επομένως είναι χρήσιμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των φλεγμονωδών πεπτικών διαταραχών.

Σε μια άλλη έρευνα που έγινε το 2010 διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα της ρίζας Αλθαίας και τα φύλλα της βοηθάνε στη θεραπεία της ερεθισμένης βλεννογόνους μεμβράνης σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα στην επένδυση της πεπτικής οδού, δημιουργώντας συγχρόνως κύτταρα που χρειάζονται για την αναγέννηση των ιστών. Αυτή η ιδιότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για σκυλιά που υποφέρουν από αυτοάνοσο που οφείλεται στο Leaky-Gut-Syndraom και στην νόσο του Crohn.

  1. Προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα της ρίζας Αλθαίας μπορεί να υποστηρίξει την υγιή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος μειώνοντας τον εσωτερικό ερεθισμό και τις φλεγμονές.

  1. Λοιμώξεις στον οργανισμό

Οι αντιβακτηριακή δράση της ρίζας μπορεί να βοηθήσει επίσης σε λοιμώξεις αναπνευστικών οιδημάτων και ουροποιητικών λοιμώξεων, σκοτώνοντας με φυσικό τρόπο τα βλαβερά βακτήρια.

Τι πρέπει να προσέχω όταν δίνω στον σκύλο μου τη ρίζα αλθαίας;

1 Μορφή

Δίνουμε πάντα τη ρίζα Αλθαίας σε μορφή σκόνης την οποία ανακατεύουμε με την 10πλάσια ποσότητα κρύου νερού. Είναι σημαντικό να αφήνουμε το μίγμα για 1-4 ώρες πριν το προσφέρουμε στον σκύλο μας.

2 Δοσολογία σκόνης ρίζας Αλθαίας

Οι σωστές δοσολογίες για την ρίζα Αλθαία είναι:

Σκυλιά 2.5kg μέχρι 10kg = 0.5g – 2g την ημέρα
Σκυλιά 15μ έχρι 25kg = 3.0g – 5.0g την ημέρα
Σκυλιά 35 μέχρι 50kg = 7.0g – 10.0g την ημέρα

Προσοχή: Όταν ο σκύλος μας λαμβάνει μία φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να χορηγούμε την ρίζα Αλθαία μαζί με το φάρμακο αλλά σε μια χρονική απόσταση μισής ώρας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0