ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Θυμίαμα / λιβάνι (Boswellia)

Θυμίαμα / λιβάνι (Boswellia)

Ένα παραδοσιακό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία των σκυλιών μας.

Το θυμίαμα έχει μεγάλη παράδοση ως θεραπευτική ουσία. Οι παλιοί Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το λιβάνι όχι μόνο ως άρωμα, αλλά και στο ιατρικό τομέα επίσης.

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το λιβάνι για την θεραπεία πληγών και για ασθένειες με αναπνευστικά και πεπτικά προβλήματα.

Το 1991 ο καθηγητής Ammon και οι συνεργάτες του κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αντιφλεγμονώδη δραστική ένωση ακετυλο – 11 – κετο – βητα – μποσβελλικό οξύ (ΑΚΒΑ) που εμπεριέχεται στο λιβάνι. Παρ’ολ’αυτά, ακόμα και σήμερα, για τους παραπάνω σκοπούς χρησιμοπείται όλο το λιβάνι με τη μοναδική ισορροπία των συστατικών που περιέχει.

Τι είναι το λιβάνι;

Το γένος Boswellia (λιβάνι) ανήκει στην οικογένεια των δέντρων Burseracea. Μέχρι σήμερα αναγνωρίζουμε πάνω από 20 έιδη λιβανιού, μεταξύ των οποίων είναι το Boswellia charteri από την νότια Αφρική, το Boswellia frereana από την Σομαλία και το Boswellia serrato από την Ινδία. Για φαρμακευτικούς σκοπούς, χρησιμοποιούνται μόνο κομμάτια ρετσινιών με μήκος τουλάχιστον 3 εκατοστών.

Τι ουσίες περιέχει το λιβάνι;

Στο λιβάνι έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 200 διαφορετικές ουσίες. Ωστόσο μπορεί η σύνθεση τους να ποικίλλει ακόμα και μεταξύ λιβανιών που ανήκουν στο ίδιο είδος, γεγονός που οφείλεται στις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες μπορεί να επιβιώσει το δέντρο. Τα πιο σημαντικά συστατικά σε όλα τα λιβάνια είναι:

ρητίνη: 60% – 70%

καουτσούκ: 27% – 35%

αιθέρια έλαια: 5% – 7%

Επιπλέον μπορούν να ανιχνευθούν διάφορα τερπένια και βοσοβελικά οξέα τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη φαρμακευτική δράση του θυμιάματος.

Σε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να βοηθήσει το λιβάνι τα σκυλιά;

Οι περισσότερες ασθένειες για τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λιβάνι έχουν ένα κοινό φλεγμονώδες υπόβαθρο:

α. Αρθριτικά

Οι φλεγμονώδεις ιστοί απελευθερώνουν λευκοτριένια, τα οποία οδηγούν στην ενεργοποίηση των κόκκινων κυττάρων, στην έλξη πρόσθετων φλεγμονοδών κυττάρων και στην απελευθέρωση δραστικών ειδών οξυγόνου και λυσοσωμικών ενζύμων. Αυτό επεκτείνει τη φλεγμονή και βλάπτει μακρόχρονα τον εμπλεκόμενο ιστό. Τα βοσοβελικά οξέα του λιβανιού αναστέλλουν τον σχηματισμό λευκοτριενίων αναστέλλοντας το ένζυμο 5-λιποξυγενάση το οποίο είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό τους.

Ξέρουμε ότι οι αλλαγές του χόνδρου είναι ανεπανόρθωτες, παρ’όλ’αυτά είναι σημαντικό να περιορίσουμε την βλάβη με κατάλληλες θεραπευτικές ουσίες που έχουν τις λιγότερες παρενέργειες, όπως είναι το λιβάνι.

β. Όγκος στον εγκέφαλο

Η καλή θεραπευτική δράση του λιβανιου σε περίπτωση όγκου στον εγκέφαλο οφείλεται στο boswellic acid το οποίο έχει αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε διάφορες κυτταρικές γραμμές του όγκου. Αυτό το γεγονός εξηγείται με την επίδραση του εκχυλίσματος λιβανιού στις κασπάσες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν απόπτωση (ένας τύπος προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου) των καρκινικών κυττάρων.

γ. Ψυχοσωματικά προβλήματα

Όταν υπάρχει ένα σωματικό πρόβλημα, ταυτόχρονα υποφέρει και η ψυχή του σκύλου μας. Το λιβάνι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση του και να μειώσει το άγχος και την τάση κατάθλιψης.

Μπορεί να προκαλέσει το λιβάνι παρενέργειες στον σκύλο μας;

Το λιβάνι, αντίθετα με άλλα φάρμακα όπως η κορτιζόνη και τα παυσίπονα τα οποία είναι γνωστά για τις πολλές παρενέργειες, μπορεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει μια ήπια δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό το γεγονός κάνει το λιβάνι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση και μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αντικαταστήσει ένα μέρος της δοσολογίας άλλων φαρμάκων.

Τέλος, έρευνες που γίνονται με σύγχρονες μεθόδους πάνω σε γνωστά βότανα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας αποδεικνύουν πως το λιβάνι μπορεί να είναι μία αποδεκτή εναλλακτική λύση στην ιατρική και να εφαρμόζεται επίσης και σε άλλους τομείς.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0