ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων σκυλιών

Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων σκυλιών

Όταν τα σκυλιά μας φτάνουν στην τρίτη ηλικία, τα όργανα τους και ο μεταβολισμός τους λειτουργούν πιο αργά και τα σκυλιά γίνονται πιο επιρρεπή σε διάφορες ασθένειες.

Για να προστατέψουμε την υγεία του σκύλου μας μέχρι τα βαθιά γεράματα του είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Έλεγχος του βάρους

Τα ηλικιωμένα σκυλιά μειώνουν συνήθως τις δραστηριότητες τους σταδιακά και αυξάνουν τις ώρες του ύπνου και της χαλάρωσης. Πολλά σκυλιά αντιμετωπίζουν αρθριτικά προβλήματα και ενστικτωδώς προστατεύουν τις αρθρώσεις τους.

Οπότε είναι κατανοητό ότι πρέπει να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνει ο σκύλος μέσα από τη διατροφή του. Θα ήταν όμως λάθος να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής, γιατί θα παρουσιαστεί έλλειψη από σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου πρέπει να έχει διαφορετικές αναλογίες των υλικών σε σχέση με τη διατροφή ενός ενήλικου σκυλιού, περιέχοντας λιγότερα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες και β-βιταμίνες.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, το ανοσοποιητικό του σύστημα γίνεται λιγότερο ισχυρό. Η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει ως συνέπεια να είναι ο σκύλος πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις και καρκίνους. Επίσης ο ηλικιωμένος σκύλος έχει χαμηλότερη αντοχή στο οξειδωτικό στρες και η λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι πλέον περιορισμένη.

Οπότε είναι σημαντικό η καθημερινή διατροφή να περιέχει περισσότερες βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η αυξημένη ποσότητα από φυτικές ίνες βοηθάει στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού και ανακουφίζει το ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζοντας την άμυνα του οργανισμού κατά των παθογόνων ουσιών που εισέρχονται στα κύτταρα μέσα από το έντερο του σκύλου.

Υποστήριξη των αρθρώσεων

Η φθορά των αρθρώσεων επηρεάζει την ποιότητα ζωής πολλών ηλικιωμένων σκυλιών. Ωστόσο η σωστή διατροφή και τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής για σκύλους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην επιβράδυνση της φθοράς.

Tα λεγομένα (GAG) βοηθούν στη δημιουργία του αρθρικού υγρού και των χόνδρων των αρθρώσεων, ενώ διάφορα αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως το εκχύλισμα πράσινων μυδιών, το λιβάνι ή ο κουρκουμάς εξουδετερώνουν τη περαιτέρω καταστροφή του χόνδρου που προκαλείται από τις τυπικές φλεγμονώδεις κρίσεις οστεοαρθρίτιδας.

Υποστήριξη του μυϊκού συστήματος

Είναι γεγονός ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά κινούνται λιγότερο και οι κάποτε δυνατοί μύες αρχίζουν να αποδυναμώνονται. Σε συνδυασμό με το υπερβολικό βάρος, οι αρθρώσεις επιβαρύνονται και στη συνέχεια δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: αδυναμία από τον πόνο – περιορισμός κίνησης – ακόμα μεγαλύτερη απώλεια μυών.

Η τακτική μέτρια άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή βοηθούν στη συντήρηση της μυϊκής μάζας σε καλή κατάσταση.

Για να αποφευχθεί η καύση της μυϊκής πρωτεΐνης για ενέργεια, η διατροφή του ηλικιωμένου σκυλιού πρέπει να περιέχει L-Καρνιτίνη. Η L-Καρνιτίνη βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, μεταφέροντας λίπη στα κύτταρα για ενέργεια, παρέχοντας στα κύτταρα δηλαδή ένα καύσιμο διαφορετικό από την μυϊκή πρωτεϊνη.

Ανακούφιση του συκωτιού και των νεφρών

Είναι δεδομένο ότι κατά το πέρασμα του χρόνου οι λειτουργίες των οργάνων γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές.

Για να μην επιβαρύνονται το συκώτι και τα νεφρά του ηλικιωμένου σκυλιού, πρέπει να προσέχουμε να μην είναι πολύ υψηλή η περιεκτικότητα της πρωτεΐνης μέσα στη διατροφή, ώστε να μη καταπονούνται το συκώτι και τα νεφρά με την αποτοξίνωση των ουσιών που προκαλείται από τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Εάν τα όργανα δεν είναι πια σε θέση να διασπούν και να αποβάλουν όλες τις πρωτεΐνες που περιέχει η διατροφή, τότε αυτές συσσωρεύονται στο αίμα.

Για να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών πρέπει να προσαρμόσουμε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και ορισμένα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου. Για παράδειγμα πρέπει να μειώσουμε το φώσφορο και να αυξήσουμε τα λιπαρά οξέα Ω3 όπως επίσης και την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή.

Συντήρηση του εντέρου

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα σε ηλικιωμένα σκυλιά.

Όταν ο σκύλος υποφέρει συγχρόνως από σπονδύλωση και αρθριτικά, η πίεση κατά την αφόδευση μπορεί να γίνει πραγματικό βασανιστήριο για τον ηλικιωμένο σκύλο. Μπορούμε να υποστηρίξουμε την εντερική λειτουργία με τη χορήγηση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες διογκώνουν το έντερο, δεσμέυουν τα νερά, διατηρούν τα κόκκαλα μαλακά και διεγείρουν την εντερική λειτουργία. Ιδανικό είναι να περιέχει η διατροφή του ηλικιωμένου σκύλου ένα μίγμα από διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες έχουν πρεβιοτική δράση που σημαίνει οτι χρησιμοποιούνται ώς τροφή για την επιθυμητή εντερική χλώρίδα (μικροβίωμα). Επίσης καθιστούν το έντερο λιγότερο ευαίσθητο σε λοιμώξεις από παθογόνα, όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς. Για σκυλιά που ήδη υποφέρουν από εντερικά προβλήματα, μια επιπλέον υποστήριξη του εντέρου με colostrum μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα.

Φροντίδα των δοντιών

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι επιρρεπή σε αυξημένη συσσώρευση πέτρας, η οποία οδηγεί σε επώδυνη φλεγμονή των ούλων, περιοδοντική νόσο και απώλεια δοντιών. Πολλά ηλικιωμένα σκυλιά αρνιούνται ξαφνικά να φάνε τη ξηρά τροφή ή ακόμα να φάνε οποιαδήποτε τροφή λόγω του πόνου που αισθάνονται.

Η τακτική φροντίδα των δοντιών με ειδικές οδοντόβουρτσες, δακτυλίθρες, οδοντικά spray ή ακόμα και ειδικά σνακ που φροντίζουν τα δόντια δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή φροντίδα του ηλικιωμένου σκύλου.

Φροντίδα των μιτοχονδρίων

Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας σε κάθε κύτταρο, μετατρέποντας τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες σε μια μορφή που μπορούν να χρησιμοποιούν τα κύτταρα.

Σε αυτή τη διαδικασία όμως δημιουργούνται επιθετικές ενώσεις (τα λεγόμενα οξειδωτικά) και ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα κύτταρα του σώματος.

Φυσικά το σώμα έχει αναπτύξει διάφορα συστήματα ασφαλείας για να προστατευτεί από αυτές τις επιθέσεις. Αυτά τα συστήματα όμως λειτουργούν στον ηλικιωμένο σκύλο λιγότερο αποτελεσματικά και η φυσική ισορροπία μεταξύ οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να ανατραπεί, με αποτέλεσμα την αύξηση του οξειδωτικού στρες.

Οπότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διεργασίες με φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες και να διασφαλίσουμε συγχρόνως την ύπαρξη όλων των δομικών στοιχείων μέσα από την καθημερινή διατροφή, όπως για παράδειγμα τις Β-βιταμίνες και το μαγνήσιο.

Προσφέροντας στον ηλικιωμένο σκύλο μας μια κατάλληλη για την ηλικία του διατροφή, καθημερινές βόλτες, ένα σταθερό πρόγραμμα και πνευματική απασχόληση, δεν τον προστατεύουμε μόνο από σοβαρές ασθένειες αλλά τον βοηθάμε να περάσει κατά τα τελευταία του χρόνια μια ποιοτική και ευτυχισμένη ζωή μαζί μας

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα διατροφολόγιο για το ηλικιωμένο σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0