ΥΓΕΙΑ
Posted in

Τέσσερις κίνδυνοι που απειλούν την υγεία του σκύλου το καλοκαίρι – Η διατροφή που προστατεύει

Τέσσερις κίνδυνοι που απειλούν τον σκύλο το καλοκαίρι
Posted in

Οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βλάπτουν (και)… το πιάτο του σκύλου μας και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του.

Γνωρίζετε ότι τους θερινούς μήνες ο κίνδυνος της συστροφής στομάχου αυξάνεται, ειδικά σε μεγαλόσωμα σκυλιά; Ότι η βιταμίνη Ε, που περιέχει η ξηρά τροφή και είναι το φυσιολογικό αντιοξειδωτικό, αλλοιώνεται, και δημιουργούνται βλαβεροί μικροοργανισμοί;

Το καλοκαίρι για εμάς, ίσως είναι η πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου. Στα σκυλιά μας, όμως, οι μεγάλες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα και πώς μπορούμε διατροφολογικά να βοηθήσουμε τον τετράποδο φίλο μας στην αντιμετώπισή τους;

1. Αυξημένη δίψα / αφυδάτωση

Τα σκυλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, κυρίως, με το λαχάνιασμα. Όταν έχει καύσωνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν διαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ακόμα και στις βόλτες πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας νερό.

2. Μολυσμένο νερό / χαλασμένο φαγητό

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να αλλάζουμε τακτικά το διαθέσιμο νερό του σκύλου μας. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το φρέσκο φαγητό που προσφέρουμε στον σκύλο μας χαλάει εύκολα. Αλλά και στην ξηρά τροφή, η βιταμίνη Ε (το φυσιολογικό αντιοξειδωτικό) δεν αντέχει τις μεγάλες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βλαβεροί μικροοργανισμοί.

Ένας έλεγχος της συσκευασίας για τυχόν σκισίματα πριν από την αγορά, καθώς και η σωστή αποθήκευσή της, έχουν μεγάλη σημασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

3. Συστροφή στομάχου

Ο κίνδυνος της συστροφής του στομαχιού, ειδικά σε μεγαλόσωμα σκυλιά, αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό, καλό είναι να μοιράζουμε την ημερήσια δοσολογία φαγητού σε μικρές μερίδες και να ταΐζουμε τα κύρια γεύματα το πρωί και το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Επίσης, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της θανατηφόρου συστροφής στομάχου, ταΐζοντας τον σκύλο μας μαγειρευτά φαγητά.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τον πηγαίνουμε βόλτα για τουλάχιστον δύο ώρες μετά το γεύμα του.

4. Καρδιοπάθειες

Ειδικά σε μεγάλης ηλικίας σκυλιά, η ακατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με την υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά επεισόδια. Μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισής τους αντικαθιστώντας, στην καθημερινή διατροφή, τους υδατάνθρακες με λαχανικά και φρούτα, και αποφεύγοντας τις μεγάλες βόλτες.

Το ιδανικό για τις μέρες του καύσωνα, λοιπόν, είναι να προσφέρουμε στον σκύλο μας ελαφριά και δροσερά γεύματα, σε συνδυασμό με χαλαρές βόλτες νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Κάνοντας κάποια απλά πράγματα, μπορούμε να μετατρέψουμε τους δύσκολους για τα σκυλιά μας καλοκαιρινούς μήνες σε μία εποχή γεμάτη με νέες απολαύσεις και ευτυχισμένες στιγμές.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0