ΥΓΕΙΑ
Posted in

Τα δόντια του σκύλου και η φροντίδα τους

Τα δόντια του σκύλου και η φροντίδα τους
Posted in

Οι πρόγονοι του σκύλου, οι λύκοι, καθαρίζουνε τα δόντια τους με το να σκίζουν την σάρκα και να σπάνε τα κόκκαλα των θηραμάτων τους. Τα σκυλιά μας καταναλώνουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, μία διατροφή που δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία. Επίσης πολλές ξηρές τροφές, κονσέρβες και λιχουδιές περιέχουν, αρκετές φορές, ζάχαρη και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία που είναι βλαβερά για τα δόντια των σκύλων. Επίσης η τακτική να δίνουμε, μεταξύ των γευμάτων, μικρές λιχουδιές αυξάνουν τις πιθανότητες τα σκυλιά μας να εμφανίσουν διάφορες ασθένειες στα δόντια τους.

Η πέτρα στα δόντια εμφανίζεται πάνω και κάτω από την γραμμή των ούλων και προκαλεί φλεγμονές (ουλίτιδα) και στην συνέχεια περιοδοντίτιδα. Οι φλεγμονές στο στόμα μπορούν να προκαλέσουν, εκτός από συνεχόμενους πόνους, μόνιμες βλάβες στην καρδιά, στο ήπαρ και στα νεφρά.

Ο κίνδυνος οδοντικής νόσου αυξάνεται με την ηλικία αλλά και νεαρά σκυλιά που δεν έχουν την σωστή φροντίδα και ακολουθούν μία ακατάλληλη διατροφή μπορούν να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα σχετικά με την στοματική υγεία τους. Επίσης σκυλιά που έχουν προβλήματα στη κάτω ή και στην άνω γνάθο χρειάζονται παραπάνω φροντίδα.

Διατροφικά λάθη που προκαλούν ασθένειες στα δόντια και στα ούλα

Οι υψηλές θερμίδες των μπισκότων και η συνεχής προσφορά τους δεν είναι μόνο βλαβερές όσον αφορά στο βάρος του σκύλου μας αλλά επίσης επηρεάζει σημαντικά την στοματική του υγεία. Εναλλακτική λύση είναι να δώσουμε στον σκύλο μας, μεταξύ των γευμάτων, μήλο, καρότο και σε μίκρη ποσότητα παξιμάδια τα οποία προστατεύουν και καθαρίζουνε τα δόντια.

Οι περισσότερες ξηρές τροφές και κονσέρβες λόγω των συμπληρωματικών και τεχνιτών ουσιών αυξάνουν τον σχηματισμό πέτρας. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τα συστατικά των έτοιμων τροφών και να αποφεύγουμε τροφές που περιέχουν πολλά σιτηρά.

Επίσης, ανεξαρτήτως της μορφής της τροφής, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις αναλογίες κάλσιου και φώσφορου και τις σωστές αναλογίες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσα στη διατροφή του σκύλου μας.

Εκτός από τη σωστή διατροφή, βοηθάνε επίσης ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια και το τακτικό βούρτσισμα με ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ο σκύλος πάσχει από μία ασθένεια στα δόντια;

Κακοσμία του στόματος, αλλαγή στη συμπεριφορά προς το φαγητό ή άρνηση να τρώει, αλλαγή χρώματος των δοντιών, αιμορραγίες και ερεθισμός στα ούλα, πυρετός, αλλαγή συμπεριφοράς (π.χ. επιθετικότητα προς τους ανθρώπους ή και σε άλλα σκυλιά).

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν θέλετε να ελέγξετε τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0