ΥΓΕΙΑ
Posted in

Ατοπική δερματίτιδα στα σκυλιά

Ατοπική δερματίτιδα
Posted in

Δυστυχώς όλο και περισσότερα σκυλιά πάσχουν από την ασθένεια της ατοπικής δερματίτιδας (νευροδερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα). Γνωρίζουμε σήμερα ότι η αιτία της ασθένειας προκαλείται από πολλούς παράγοντες που βασίζονται στη γεννητική προδιάθεση. Αυτο σημαίνει ότι ο σκύλος κληρονομικά φέρει τα γονίδια της πάθησης αυτής αλλά για να εκδηλωθεί χρειάζονται κι άλλοι παράγοντες. Τετοιου είδους παράγοντες είναι διατροφικές ευαισθησίες, περιβαλλοντικές συνθήκες (ακάρεα σκόνης, καπνός τσιγάρου και άλλα), εξωτερικά και εσωτερικά παράσιτα. Τα περισσότερα σκυλιά εκδηλώνουν την ασθένεια όταν είναι μεταξύ 1 – 2 χρονών. Δηλαδή η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται πολύ σπάνια σε κουτάβια, σε μέσης ηλικίας σκυλιά και σε ηλικιωμένα σκυλιά.Συμπτώματα

Τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μπορεί να υποφέρει από ατοπική δερματίτιδα είναι ο κνησμός χωρίς αλλαγές στο δέρμα. Στη συνέχεια εμφανίζονται φλεγμονές με τυπικά συμπτώματα όπως τριχόπτωση, αλλαγές στο δέρμα (κρούστες, κοκκινίλες, πάχυνση και μαύρισμα του δέρματος). Επίσης σε μερικές περιπτώσεις η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται σε χρόνιες μολύνσεις του αυτιού και φλεγμονές στα πόδια. Μπορεί ακόμη να παρατηρήσουμε μερικά σκυλιά να γλείφουν την πρωκτική τους περιοχή, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η πλάτη επηρεάζεται σπανίως.
Οι περιοχές που επηρεάζονται κυρίως είναι:

  • το πρόσωπο (μάτια, αυτιά, πιγούνι, χείλια)
  • τα πόδια (ανάμεσα στα δάκτυλα και την κάτω πλευρά του πέλματος)
  • οι μασχάλες
  • η κοιλιακή περιοχή

Θεραπεία

Επειδή κάθε περίπτωση ατοπικής δερματίτιδας είναι διαφορετική, η θεραπεία διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο ο συνδιασμός από διάφορες θεραπείες. Ο πρώτος στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει τον κνησμό με αντισταμινικά φάρμακα. Επίσης παράλληλα να γίνει μία θεραπεία με προληπτικά μέτρα για εξωτερικά και εσωτερικά παράσιτα. Χρήσιμες είναι οι τοπικές θεραπείες όπως τα μπάνια με ειδικά σαμπουάν και λοσιόν σε μορφή σπρέι. Τέλος θα πρέπει να γίνουν τα εξής: απομάκρυνση και μείωση της τυχόν αλλεργιογόνου αιτίας (περιβάλλον), αποκλεισμός διατροφικής αλλεργίας, καλλιέργεια για αποκλεισμό μύκητα, ειδικά διατροφολόγια με βασικά λιπαρά για την ενίσχυση του δέρματος, αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες


Εάν χρειάζεστε ένα διαιτολόγιο για σκυλί που έχει αλλεργίες, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0