ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ψυχολογία στη σχέση ανθρώπου – σκύλου

Η ψυχολογία στη σχέση ανθρώπου – σκύλου

«Ότι τα σκυλιά κάνουν καλό στον άνθρωπο, είναι σίγουρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι κάνουν πάντα καλό στα σκυλιά».

Η Dr. Silke Wechsung, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, θέλησε να διερευνήσει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Στο πλαίσιο της μελέτης που έκανε, παρακολούθησε 2.789 ιδιοκτήτες σκύλων εξετάζοντας την ποιότητα της σχέσης που έχουν με τα σκυλιά τους. Κατέγραψε διάφορα χαρακτηριστικά των σκύλων, όπως το μέγεθος, την ηλικία και τη ράτσα, όπως επισης και κάποια χαρακτηριστικά των ιδιοκτητών όπως την ηλικιά, τον τόπο διαμονής και το κοινωνικό μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, στη μελέτη της συμπεριέλαβε τα αποτελέσματα κάποιων συμπεριφοριστικών παρατηρήσεων τα οποία δείχνανε κάτα πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι άνθρωποι από την σχέση με τον σκύλο τους αλλά και κατά πόσο ικανοποιημένος ήταν και ο σκύλος τους. Ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» δεν μπορεί να μιλήσει και η χαρά του φαίνεται από το κούνημα της ουράς του. Έτσι λοιπόν η ψυχολόγος έψαξε να μάθει αν ο σκύλος είχε την αρμόζουσα φροντίδα και πόσο καλά υπάκουγε στις εντολές του αφεντικού του. Τέλος εξέτασε επίσης κατά πόσο οι ιδιοκτήτες είχαν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την ανατροφή και εκπαίδευση του σκύλου τους.

Βασει λοιπόν της μελέτης, η Dr. Wechsung διέκρινε τρεις βασικές κατηγορίες ιδιοκτητών.

Στην πρωτη κατηγορία, στην οποία ανήκει το 22% των ιδιοκτητών, παρατηρούμε ελαττωματικές σχέσεις ανθρώπου – σκύλου, καθώς η συμπεριφορά των ανθρώπων χαρακτηρίζεται από εγωιστικά κίνητρα: οι άνθρωποι έχουν σκύλο για λόγους γοήτρου, για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να βελτιώσουν την εικόνα που έχει ο κόσμος για αυτούς. Δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τον σκύλο τους τον οποίο συνήθως εξανθρωπίζουν και δεν καταλαβαίνουν τις πραγματικές του ανάγκες. Για τους ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας είναι αδύνατον να δημιουργήσουν καλές σχέσεις συνεργασίας με τον σκύλο τους.

Στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία ανήκει το 35% των ιδιοκτητών, παρατηρούμε ανθρώπους για τους οποίους ο σκύλος τους είναι όλος τους ο κόσμος. Όλη τους η προσοχή είναι εστιασμένη πάνω στην ευζωία του σκύλου τους, χωρίς όμως να τον εξανθρωπίζουν. Για αυτόν τον λόγο, η ποιότητα της σχέσης ανθρώπου – σκύλου είναι πολύ υψηλή. Αυτού του τύπου οι ιδιοκτήτες δείχνουν να συμπαθούν περισσότερο τα ζώα παρά τους ανθρώπους και στον δρόμο διατηρούν ένα χαμηλών τόνων προφίλ χωρίς να ενοχλούν κανέναν.

Στην τρίτη κατηγορία, στην οποία ανήκει το 43% των ιδιοκτητών, παρατηρούμε ανθρώπους που είναι φυσιολάτρες και πολύ κοινωνικοί. Ασχολούνται πάρα πολύ με τον σκύλο τους αλλά ταυτοχρόνως είναι χαρούμενοι να γνωρίζουν, κατά τη διάρκεια της βόλτας, καινούριους ανθρώπους. Για αυτούς, οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους είναι σημαντικότερες απ΄ότι η σχέση με το ζώο τους. Έχουν πολλές γνώσεις σχετικά με την ανατροφή του σκύλου και ο σκύλος τους είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος. Στην κατηγορία αυτή, η ποιότητα της σχέσης ανθρώπου – σκύλου είναι επίσης υψηλή.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν είστε κηδεμόνας σκύλου και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κατοικίδιό σας, για το είδος του, για το χαρακτήρα του και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του ακολουθήστε μας εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0