ΥΓΕΙΑ
Posted in

Προστατεύω τον σκύλο μου από τα τσιμπούρια

Προστατεύω τον σκύλο μου από τα τσιμπούρια
Posted in

Μόλις ανεβεί η θερμοκρασία την άνοιξη, ενεργοποιούνται τα τσιμπούρια που είναι επικίνδυνα για την υγεία των σκυλιών μας.

Είναι δεδομένο οτι τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν μια ολόκληρη σειρά ασθενειών που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των σκυλιών μας.

Ποιά είναι τα σκυλιά που κινδυνεύουν άμεσα από τσιμπούρια;

Το πόσο έντονα προσβάλεται ένας σκύλος από τσιμπούρια εξαρτάται από:

  1. Το μέγεθος του σκύλου: Τα μικρότερα σκυλιά έχουν συνήθως λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τσιμπούρια σε σύγκριση με μεγαλόσωμα σκυλιά άνω των 30 εκατοστών ύψους.
  2. Ηλικία του σκύλου: Ενήλικα σκυλιά προσβάλονται πιό συχνά από τσιμπούρια σε σχέση με νεαρά ή ηλικιωμένα σκυλιά.
  3. Είδος τριχώματος του σκύλου: Τα μακρύτριχα σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τσιμπούρια σε σχέση με κοντότριχες φυλές.
  4. Τόπος διαβίωσης του σκύλου: Σκυλιά που ζούν σε πόλεις και κυκλοφορούν σε περιοχές με μειωμένη βλάστηση κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με σκυλιά που ζούν σε περιοχές με πολλά δέντρα και χορτάρια.

Είναι σαφές ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα της μόλυνσης από τσιμπούρια διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Επομένως τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε δεν είναι ίδια για όλα τα σκυλιά.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον σκύλο μου από τα τσιμπούρια με φυσικές ουσίες;
Τι πρέπει να προσέχουμε;

Τα τελευταία χρόνια, αυξάνει συνεχώς ο φόβος για τις μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία των σκυλιών που προκαλούνται από την χρήση χημικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά για την καταπολέμηση των τσιμπουριών. Παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση για φυσικά προϊόντα που είναι φιλικά για την υγεία του σκύλου.

Πράγματι υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές φυσικές ουσίες για την πρόληψη τσιμπουριών. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι και οι φυσικές ουσίες με μία λάθος χρήση μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες και προβλήματα υγείας στον σκύλο μας.

  1. Λάδι καρύδας
    Το λάδι καρύδας που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε εξωτερικά είτε ως συμπλήρωμα διατροφής είναι μια ακίνδυνη ουσία για την υγεία των σκυλιών μας. Πρέπει όμως να σκεφτούμε ότι η εξωτερική χρήση του λαδιού καρύδας μπορεί, για μερικά σκυλιά, να είσαι στρεσογόνος καθώς προσπαθούν να γλύψουν το λάδι για ώρες από όλα τα μέρη του σώματος. Καλύτερα λοιπόν να την αποφεύγουμε σε αυτή την περίπτωση.
  2. Λάδι μαύρου κύμινου
    Παρόλο που το λάδι από μαύρο κύμινο είναι ένα μελετημένο φυσικό προϊόν για την πρόληψη των τσιμπούριων, πρέπει να το χορηγούμε με πολύ προσοχή. Οι φυτίνες και οι τανίνες που περιέχει το λάδι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα του σκύλου. Ειδικά για σκυλιά που έχουν τάση δυσκοιλιότητας, το λάδι μαύρου κύμινου είναι ακατάλληλο. Επίσης, σε μακρόχρονη συνεχόμενη χρήση, το λάδι επιβαρύνει το συκώτι και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πάνω από 4 εβδομάδες. Για σκυλιά που ήδη έχουν προβλήματα στο συκώτι το λάδι μαύρου κύμινου είναι ακατάλληλο.
  3. Β-Βιταμίνες
    Είναι γνωστό οτι η στοχευμένη χορήγηση Β-Βιταμινών (συμπλεγματα Β-Βιταμίνες, μαγιά μπύρας) έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή οσμής του σώματος του σκύλου, η οποία γίνεται μη ελκυστική για τα παράσιτα. Βασικά μπορούμε να πούμε οτι η μαγιά μπύρας είναι ενα ακίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής για τα σκυλιά μας. Σε σκυλιά που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, η χορήγηση Β-Βιταμίνων μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Β-Βιταμίνες για την πρόληψη τσιμπουριών σε σκυλιά που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.
  4. Σκόρδο
    Το σκόρδο είναι ένα γνωστό σπιτικό συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη τσιμπουριών. Παρόλο που είναι ένα υγιεινό φυτό για τα σκυλιά μας, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία και να προτιμάμε τη σκόνη σκόρδου που μπορούμε να δοσολογούμε με ακρίβεια (0.5-2γρ. την ημέρα). Για σκυλιά με προβλήματα υγείας το σκόρδο είναι ακατάλληλο.

Η πρόληψη τσιμπουριών με φυσικά προϊόντα μπορεί πράγματι να είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση, εφόσον προσέχουμε τις σωστές δοσολογίες και κάνουμε μία στοχευμένη χρήση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του τετράποδου φίλου μας.

Τι πρέπει να κάνουμε εάν βρούμε τσιμπούρια πάνω στο σκύλο μας;

Στην εποχή των τσιμπούριων είναι σημαντικό να ελέγχουμε το σώμα του σκύλου μας μετά από κάθε βόλτα.

Όσο νωρίτερα ανακαλυφθεί και αφαιρεθεί ένα τσιμπούρι, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μετάδωσης μίας νόσου.

Σε περίπτωση που βρούμε ένα ή περισσότερα τσιμπούρια που έχουν κολλήσει στο δέρμα του σκύλου πρέπει να τα αφαιρέσουμε όσο πιο απαλά γίνεται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα τσιμπήσουμε, αλλά πρέπει να τα αφαιρέσουμε με ένα ειδικό εργαλείο ή με ένα τσιμπιδάκι, με το οποίο τραβάμε το τσιμπούρι με ένα ελαφρύ και αποφασιστικό τράβηγμα προς τα έξω. Σε περίπτωση που μέρη του κρότωνα έχουν κολλήσει στο δέρμα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε: τα μέρη θα μεγαλώσουν σύντομα έξω από το δέρμα και θα πέσουν από μόνα τους. Μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού μπορούμε να καθαρίσουμε την περιοχή με ένα ήπιο απολυμαντικό. Επίσης είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε την περιοχή του τσιμπήματος για ασυνήθιστες αλλαγές όπως κοκκινίλες και φουσκώματα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε περιπτώσεις που παρατηρούμε εξάντληση ή πυρετό στο σκύλο μας, πρέπει να επισκευθούμε το κτηνίατρο.

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε η να σκοτώσουμε το τσιμπούρι που έχει πιαστεί στο δέρμα του σκύλου μας με κόλλα, λάδι ή άλλες σπιτικές συνταγές: Αυτές οι πράξεις επηρεάζουν το τσιμπούρι χωρίς να το σκοτώνουν με αποτέλεσμα να εκκρίνει ουσίες που είναι πιθανώς τοξικές για τα σκυλιά μας.

Τα τσιμπούρια είναι πολύ ανθεκτικά ζώα. Δεν μπορούμε να τα σκοτώνουμε πιέζοντας τα με το δάκτυλό μας ούτε με πνίγμο στον νεροχύτη, αλλά μόνο με φωτιά (π.χ. αναπτήρα) ή με 100% οινόπνευμα.

Η άνοιξη είναι μια από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, και με μια σωστή για το σκύλο μας πρόληψη για τα εξωσωματικά παράσιτα, μπορούμε να την απολαμβάνουμε χωρίς άγχος και φοβίες.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη πρόληψη υγείας του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0