Το επόμενο ομαδικό σεμινάριο του Biodog για την διατροφολογία και διαιτολογία σκύλου για επαγγελματίες θα ξεκινήσει την Κυριακή 26/3/2023. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 6934 887 947 Close
ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Πώς να κάνουμε ευτυχισμένο τον σκύλο μας;

Πώς να κάνουμε ευτυχισμένο τον σκύλο μας;

Εάν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τα σκυλιά μας τι είναι αυτό που τα κάνει ευτυχισμένα, ίσως να παίρναμε από τον κάθε σκύλο και μία διαφορετική απάντηση. Κι αυτό διότι η ευτυχία ενός σκύλου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της φυλής του και, ακόμη περισσότερο, από τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου ταμπεραμέντου του.

Σε κατάσταση ευτυχίας βρίσκεται ένας σκύλος όταν περιβαλλοντικά και οργανικά ερεθίσματα ενεργοποιούν τους τρεις σημαντικούς νευροδιαβιβαστές της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της ωκυτοκίνης.

Για να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας είναι πράγματι ευτυχισμένος θα πρέπει να ξέρουμε να ερμηνεύουμε τη γλώσσα του σώματός του. Την ευτυχία του σκύλου μας μπορούμε να την καταλάβουμε μέσα από έναν συνδυασμό διάφορων χαρακτηριστικών όπως το καθαρό ανοιχτό βλέμμα, η γλυκιά έκφραση του προσώπου, το άνοιγμα των σαγονιών, η θέση και το κούνημα της ουράς. Επίσης, από το περπάτημα του, το λαχάνιασμα του, τους χτύπους της καρδιάς του, ακόμη κι από την ποιότητα του τριχώματος του.

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας είναι ευτυχισμένος βασιζόμενοι σε διάφορα στερεότυπα. Παραδείγματος χάριν ότι η ευτυχία για ένα Λαμπραντόρ είναι να φέρνει πίσω το μπαλάκι.

Ένας σκύλος που φέρνει δέκα φορές στα πόδια μας το μπαλάκι, με τα σαγόνια του τραβηγμένα πίσω και με έντονο βλέμμα περιμένοντας για το επόμενο μπαλάκι, δεν είναι καθόλου ευτυχισμένος αλλά είναι μάλλον στρεσαρισμένος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συνεχής παραγωγή νοραδρεναλίνης έχει κάνει τον σκύλο μας να είναι παθιασμένος με το μπαλάκι και όχι ευτυχισμένος.

Όταν έχουμε φροντίσει για όλες τις βασικές του ανάγκες και ο σκύλος μας αισθάνεται ασφαλής μαζί μας, τότε έχουμε φτιάξει μια σταθερή βάση για την ευτυχία του. Η επαφή μαζί μας, μέσα από το παιχνίδι και τα χάδια, και η δυνατότητα να έχει καθημερινά φιλικές σχέσεις με άλλα σκυλιά, είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να είναι ευτυχισμένος.

Η φιλική μεταχείριση, το ήρεμο περιβάλλον και ένα καθημερινό σταθερό πρόγραμμα αποτελούν τα θεμέλια για την ευτυχία του. Το σημαντικότερο είναι να του επιτρέπουμε, όσο είναι δυνατόν, να είναι αυτό που είναι, δηλαδή σκύλος, και να του συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και αναγνώριση προς το είδος του.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη συμπεριφορά του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

ACCOUNT
Wishlist
ΣΥΝΔΕΣΗ
Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

TOP
Arrow

Το καλάθι μου 0