ΑΝΑΤΡΟΦΗ

Ανατρέφοντας σκυλιά εργασίας

Ανατρέφοντας σκυλιά εργασίας

Σκυλιά εργασίας – Ανατροφή

Συχνά ακούω από ιδιοκτήτες εργασιακών σκυλιών και εκπαιδευτές ότι όσο νωρίτερα εκπαιδεύεται ένας σκύλος στο αντικείμενο της εργασίας του τόσο πιο καλά θα δουλεύει στο μέλλον. Μιλάνε για σκυλιά τα οποία συνήθως βρίσκονται σε ηλικία 3- 9 μηνών, είναι δηλαδή κουτάβια και νεαρά σκυλιά, και τα οποία περνάνε την περίοδο όπου γνωρίζουν τον κόσμο, μαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους και να συνυπάρχουν σε μία κοινωνία.

Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι τα κουτάβια, για να έχουν την ικανότητα να γίνουν καλοί εργάτες και συνεργάτες, θα πρέπει πρώτα να μάθουν τον ρόλο που έχουν στην κοινωνία, τον ρόλο που έχουν στη ζωή και στην οικογένειά μας. Θα πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν σωστά με τα άλλα σκυλιά και να χειρίζονται με κατάλληλο τρόπο διάφορες καταστάσεις και ερεθίσματα. Επίσης θα πρέπει να μάθουν να έχουν τη δυνατότητα να μένουν για λίγο χρόνο μόνα τους στο σπίτι και να αποκτήσουν την ικανότητα να χαλαρώνουν παρά τη φασαρία και την αναστάτωση που πιθανόν υπάρχει γύρω τους.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να μάθουν να υπακούουν σε εντολές, αυτό που ονομάζουμε «εκπαίδευση βασικής υπακοής», που σημαίνει ότι μαθαίνουν να περπατάνε καλά στο λουρί, να έρχονται όταν τα φωνάζουμε, να αφήνουν πράγματα όταν τους το ζητάμε και πολλά άλλα. Τέλος, άλλα όχι λιγότερο σημαντικό, θα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις δικές τους σωματικές ανάγκες. Όλα αυτα λοιπόν τα μαθαίνουν μέσα σε μία περίοδο όπου το σώμα τους αλλάζει συνέχεια, οι ορμόνες τους ξυπνάνε και εκείνα ανακαλύπτουν την προσωπικότητά τους.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα μαθήματα που πρέπει να περάσει κάθε σκυλί και είναι σημαντικό, από μέρους μας, να καθοδηγούμε σωστά τον σκύλο μας γνωρίζοντας τα διάφορα στάδια ανάπτυξής του και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι στην εποχή μας ο άνθρωπος και ο σκύλος ζουνε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον. Δηλαδή τα σκυλια μαθαίνουν αναγκαστικά να επιβιώνουν μέσα από πάρα πολλά ανθρώπινα ερεθίσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά αντιμετωπίζουνε μία μεγάλη γκάμα ξένων ερεθισμάτων που εγκέφαλος τους πρέπει να επεξεργαστεί και να μάθει να αντιδράει σωστά προκειμένου να περάσουν μία ήρεμη ζωή χωρίς άγχος.

Πολύ σημαντικό είναι να μάθουμε στον σκύλο μας έναν ρυθμό δραστηριοτήτων και αναπαύσεων, άρα να δουλεύουμε μαζί οργανωμένα και στοχευμένα. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σκυλιά που έχουν μία έντονη επιθυμία να μας ευχαριστούν, δηλαδή να κάνουν τα πάντα για εμάς, έχουν μία τάση να απογοητεύονται εύκολα όταν εμείς τους ζητάμε πράγματα που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους.


Είναι σημαντική η πνευματική εργασία για τον σκύλο μας;

Όλα τα παραπάνω είναι σκληρή πνευματική εργασία. Τίποτα από αυτα δεν προέρχεται μόνο του από τα γονίδια. Ενας σκύλος, σε αυτη την ηλικία, μαθαίνει πάρα πολλά πράγματα προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ζεί χωρίς προβλήματα μαζί μας. Δεν χρειάζεται λοιπόν, σε αυτη την περίοδο, καμία επιπλέον πνευματική εργασία.

Τέλος, όταν ο σκύλος μας έχει μάθει τα βασικά και είναι σε θεση να αντιμετωπίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις καθημερινές προκλήσεις, τότε μπορούμε, σιγά-σιγά, να ξεκινήσουμε να του μαθαίνουμε άλλες ασκήσεις και καθήκοντα, ανάλογα με τα ιδιαίτερά του ενδιαφέροντα και δυνατότητες, πάντα ακολουθώντας διαδοχικά βήματα και ποτέ όλα μαζί.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα διατροφολόγιο για εργασιακό σκυλί, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0