ΥΓΕΙΑ
Posted in

Όταν ο σκύλος μας κοιμάται

Όταν ο σκύλος μας κοιμάται
Posted in

Πολλές φορές, στη προσπάθειά μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον σκύλο μας, αγγίζουμε την υπερβολή, υποχρεώνοντάς τον να κάνει περισσότερες δραστηριότητες απ’ό,τι είναι καλό για τη σωματική και ψυχική υγεία του.

Ενώ ένας ενήλικος άνθρωπος χρειάζεται να κοιμάται περίπου 8 ώρες την ημέρα, ένας υγιής σκύλος χρειάζεται 17 με 18 ώρες. Για να είμαστε ακριβείς, το στάδιο του βαθύ ύπνου διαρκεί 6 με 8 ώρες, ενώ τις υπόλοιπες 10 ώρες ο σκύλος λαγοκοιμάται.

Τα περισσότερα σκυλιά προσαρμόζονται στα ωράρια της οικογένειάς τους και κοιμούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται σε ελαφρύ ύπνο από τον οποίο ξυπνάνε πολλές φορές απότομα λόγω κάποιου θορύβου, κάποιου επισκέπτη κτλ.

Τα κουτάβια συνήθως έχουν ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα εξαιτίας των ιδιοκτητών τους οι οποίοι θέλουν το κουτάβι τους να μάθει πολλά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιο σημαντικό όμως είναι να του προσφέρουν, ανά τακτά διαστήματα, ένα ήρεμο και ασφαλές μέρος για ξεκούραση για το καλό τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής ανάπτυξής του.

Πώς κοιμούνται οι σκύλοι;

Όπως και στον άνθρωπο, ο ύπνος του σκύλου ξεκινάει με το στάδιο του ελαφρύ ύπνου, ακολουθεί το στάδιο του βαθύ ύπνου και στη συνέχεια το στάδιο REM. Όταν ο σκύλος βρίσκεται στο στάδιο REM, μπορούμε να παρατηρήσουμε γρήγορες κινήσεις των ματιών, απότομες κινήσεις των άκρων, γρυλίσματα, ακόμα και υπνοβασία.

Στο βραδινό ύπνο του ανθρώπου, κατά τη διάρκεια μίας νύχτας, τα παραπάνω στάδια επαναλαμβάνονται 4 με 5 φορές και καθε φορά ο κύκλος τους διαρκεί περίπου 90 λεπτα. Στον σκύλο, ο κάθε κύκλος διαρκεί σχεδόν 16 λεπτά και επαναλαμβάνεται περίπου 20 φορές κάθε νύχτα.

Γιατί χρειάζεται ο ύπνος;

Κατα τη διάρκεια του ύπνου, μία βασική λειτουργία είναι η ανάπτυξη των συνδέσεων των νεύρων του εγκεφάλου. Αυτός είναι ένας λόγος που τα κουτάβια κοιμούνται τόσο πολύ. Μία άλλη βασική λειτουργία που εκτελεί ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι η ανανέωση των κυττάρων η οποία είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Μία ακόμη λειτουργία είναι η επεξεργασία της μνήμης όπου διάφορα συναισθηματικά βιώματα της ημέρας επεξεργάζονται και αναλύονται ξανα. Τέλος ο ύπνος είναι πολύτιμος για την εξάσκηση απαραιτήτων ενστικτωδών λειτουργιών.

Τι συμβαίνει στο στάδιο REM;

Το στάδιο REM χαρακτηρίζεται από την παράλυση ή την μερική παράλυση του μυϊκού συστήματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αλλιώς το σώμα θα υπάκουγε σε ό,τι ονειρεύεται ο σκύλος. Όταν βλεπουμε τον σκύλο μας να κουνάει τα ακρα του, να γρυλίζει, να κουναει την ουρά του, ξέρουμε οτι βρίσκεται στη φάση REM. Σύμφωνα με έρευνες και θεωρίες, τα σκυλιά δεν θυμούνται τα όνειρά τους, τα οποία είναι μία επεξεργασία των εμπειριών που έχουν κάνει την προηγούμενη μέρα. Η συνολική διάρκεια της φάσης REM είναι το 29% του συνολικού ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της φάσης REM, ο εγκέφαλος παρουσιάζει μία λειτουργία εκμάθησης επεξεργαζόμενος εμπειρίες και γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη μέρα. Είναι μία λειτουργία που λαμβάνει χώρα στον νεοφλοιό του εγκεφάλου. Υπάρχουν κι άλλες λειτουργίες εκμάθησης που συμβαίνουν στον ιππόκαμπο αλλά γίνονται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Τι συμβαίνει στον βαθύ ύπνο;

Ο βαθύς ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την εκμάθηση. Στην εν εγρηγόρσει ζωή, όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο, αυτό αποθηκεύεται προσωρινά στον ιππόκαμπο. Ο ιππόκαμπος είναι από τις πιο παλιές περιοχές στον εγκέφαλο και παίζει σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση και στη μνήμη. Στον βαθύ ύπνο λοιπόν, ενεργοποιούνται τα Κύματα Δελτα που στέλνουν σήμα στον ιππόκαμπο να στείλει με την σειρά του την πληροφορία στο νεοφλοιό του εγκεφάλου. Στον βαθύ ύπνο επίσης υπάρχει απελευθέρωση νοραδρεναλίνης η οποία βοηθάει τις διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για τον σχηματισμό της μνήμης. Ταυτόχρονα η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες που δυσκολεύει την εκμάθηση, πέφτει σε πολύ χαμηλα επίπεδα.

Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου

Όταν ο σκύλος μας έχει έλλειψη ποιοτικού ύπνου αυξάνεται η νευρικότητά του, μειώνεται η σωματική και ψυχολογική αντοχή του και το ανοσοποιητικό του σύστημα γίνεται πιο ευάλωτο. Ιδιαιτέρως τα κουτάβια και τα νεαρά σκυλιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη πρεπει να έχουν τη δυνατότητα να κοιμούνται πολύ ούτως ώστε ο εγκέφαλός τους να μπορεί να επεξεργάζεται τα διάφορα βιώματα και τις καινούριες πληροφορίες. Είναι πολυ σημαντικό να προσέχουμε να μην παραφορτώνουμε το κουτάβι μας με νεές εμπειρίες όπως επίσης και να μην το παραμελούμε συναισθηματικά. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση που ο σκύλος μας είναι νευρικός βοηθάει να έχουμε ένα καθημερινό σταθερό πρόγραμμα ανάπαυσης και μία τελετουργική διαδικασία που να τον προετοιμάζει για ύπνο.

Τι σημαίνουν οι διάφορες στάσεις στον ύπνο;

Στο πλάι: ο σκύλος νιώθει ασφαλής στο περιβάλλον που είναι, έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστεύεται τους ανθρώπους του.

Κουλουριαστός: είναι η αγαπημένη στάση των σκυλιών. Τα άκρα βρίσκονται κάτω απο το σώμα και η ουρά στρέφεται γύρω από το σώμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το κεφάλι. Σε αυτή τη στάση ο σκύλος προστατεύει με φυσιολογικό τρόπο το σώμα του. Σε αυτή τη στάση κοιμάται επίσης όταν δεν υπάρχει μεγάλος χώρος.

Μπρούμυτα με τα άνω άκρα ανεπτυγμένα: από αυτή την στάση ο σκύλος μπορεί να σηκωθεί πολύ εύκολα ή ακόμα και να τρέξει. Σκυλιά που τους αρέσει να κοιμούνται έτσι, έχουν πολύ ενέργεια και είναι πολύ εύκολο να τα κινητοποιήσουμε.

Μπρούμυτα με τα άνω άκρα μαζεμένα: Σε αυτή τη στάση τα σκυλιά δεν είναι τόσο χαλαρά, επειδή δεν μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες και δεν μπορουν να φτασουν στη φάση του βαθύ ύπνου. Η στάση αυτή δείχνει ότι ο σκύλος έχει πολύ ενέργεια, είναι δραστήριος και του αρέσει το παιχνίδι. Δείχνει επίσης πως έχουμε να κάνουμε με έναν σκύλο τρυφερό, λίγο φοβητσιάρη και ντροπαλό.

Ανάσκελα: Η στάση αυτή δείχνει πως ο σκύλος μας έχει αυτοπεποίθηση και είναι πολύ ευτυχισμένος με τον εαυτό του και το σπίτι του. Δεν θα δούμε ποτέ έναν λύκο ή μία αλεπού να κοιμάται ανάσκελα στη φύση, καθώς με αυτόν τον τρόπο το σώμα τους είναι εκτεθειμένο και ευάλωτο. Σκυλιά που τους αρέσει να κοιμούνται έτσι, έχουν ένα πολύ χαλαρό χαρακτήρα και είναι ανεξάρτητα.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0