ΥΓΕΙΑ
Posted in

Η διάρροια του σκύλου: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Η διάρροια του σκύλου: Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία
Posted in

Η διάρροια στον σκύλο είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που ταλαιπωρεί και εκείνον, αλλά και τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του.
Είναι ένα κοινό σύμπτωμα γαστρεντερικών διαταραχών και οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Πότε, όμως, πρέπει να ανησυχήσουμε για το κατοικίδιό μας;

Η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα, εξηγεί τα αίτια της διάρροιας, τους τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά και το πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Η διάρροια είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κηδεμόνες σκύλων. Και είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε όταν ο σκύλος μας ξαφνικά υποφέρει από διάρροια.

Αλλά, τις περισσότερες φορές, το σύμπτωμα αυτό του γαστρεντερικού συστήματος αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα.

Η διάρροια, ως προς τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της, μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Η οξεία διάρροια

Η οξεία διάρροια διαρκεί, συνήθως, από 24 ώρες έως δύο ημέρες, και οι πιθανές αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν είναι οι εξής:
απότομη αλλαγή στην διατροφή του σκύλου
ο σκύλος έχει φάει αποφάγια από το τραπέζι μας
ο σκύλος έχει καταναλώσει λιχουδιές που δεν έχει μάθει να τρώει
ο σκύλος έχει φάει περιττώματα (κοπροφαγία)
υπάρχουν παράσιτα στο έντερο
Χρόνια διάρροια

Η χρόνια διάρροια διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες, ή εμφανίζεται για λίγες μέρες, στη συνέχεια υποχωρεί και μετά εμφανίζεται ξανά. Οι πιθανές αιτίες είναι οι εξής:
ύπαρξη συγκεκριμένων μονοκύτταρων οργανισμών στο γαστρεντερικό σύστημα (αυτό συμβαίνει περισσότερο σε κουτάβια, ηλικιωμένα σκυλιά και σκυλιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα)
δυσλειτουργία οργάνων (φλεγμονή, παγκρεατίτιδα, όγκοι, ανεπάρκεια κοβαλαμίνης και άλλες ασθένειες σε διάφορα όργανα)
δηλητηρίαση (φυτά, λιπάσματα, τοξικές ουσίες, φάρμακα)
στρες
Πώς αντιμετωπίζουμε τη διάρροια

Με υγρά

Είναι πολύ σημαντικό να έχει ο σκύλος μας πάντα πρόσβαση σε νερό, ή σε ριζόνερο. Όταν οι διάρροιες είναι έντονες, ή συνεχίζουν πάνω από 24 ώρες, και συνοδεύονται από εμετούς, πρέπει να φροντίζουμε για τη χορήγηση ηλεκτρολιτών στον σκύλο μας και να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον κτηνίατρο.
Με φαγητό

Προσφέρουμε στον σκύλο μας ελαφριά γεύματα (βραστό κοτόπουλο, cottage cheese, βραστές πατάτες σε μορφή πουρέ).
Για να μην επιβαρύνουμε το γαστρεντερικό σύστημα, ταΐζουμε 3-4 φορές την ημέρα και αποφεύγουμε όλες τις λιχουδιές, τα dental sticks κτλ. Μία πολύ καλή διατροφική πρώτη βοήθεια είναι η σούπα από καρότο: σιγοβράζουμε 500 γραμμάρια καρότο σε ένα λίτρο νερό για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια το περνάμε από το μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο νερό.

Με κατανόηση

Εάν ο σκύλος μας λερώνει μέσα στον χώρο μας εξαιτίας του προβλήματος, αδιαφορούμε για να μη μεγαλοποιήσουμε το πρόβλημα.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις συχνές διάρροιες του σκύλου μας

Το πιο σημαντικό είναι να φροντίσουμε, ο σκύλος μας να δοκιμάσει σταδιακά μία πολύ μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ούτως ώστε ο οργανισμός του να φτιάξει τα απαραίτητα ένζυμα για τον μεταβολισμό. Παράλληλα, τον αποπαρασιτώνουμε συστηματικά, προσέχουμε για την υπεύθυνη και στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων και χημικών ουσιών και, τέλος, διατηρούμε καθαρά το φαγητό, το νερό και τα πιάτα του.

Η διάρροια είναι πάντα ένα σύμπτωμα αντίδρασης σε μία δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο απαιτεί μία άμεση αντιμετώπιση. Ειδικά σε κουτάβια και ηλικιωμένα σκυλιά, το σύμπτωμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Η άμεση στοχευμένη αντιμετώπιση γλιτώνει κι εμάς, αλλά και τον σκύλο μας, από δυσάρεστες μακρόχρονες ταλαιπωρίες.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε ένα ειδικό διαιτολόγιο για το σκύλο σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0