Οι τσουκνίδες είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια ως βοήθημα για τον σχηματισμό του αίματος.
Είναι πλούσιες σε Βιταμίνη C, A (B-καροτίνη), Βιταμίνη Kl, Β2, Β5, οξείδιο του πυριτίου, αμινοξέα, ασβέστιο και σε κάλιο.
Τα φύλλα της τσουκνίδας περιέχουν περίπου 0,7-1,8% φλαβονοειδή. Οι τρίχες της τσουκνίδας περιέχουν σε μικρές ποσότητες ισταμίνη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη και μυρμηκικό οξύ. Μόνο η μεγάλη τσουκνίδα (Urtica dioica) περιέχει καφεοϋλικό μηλικό οξύ.
Σε ποιά προβλήματα υγείας του σκύλου μπορεί να βοηθήσει η τσουκνίδα;
Πρόβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα
Οι τσουκνίδες έχουν διουρητικό αποτέλεσμα, που σημαίνει πως διεγείρουν την απέκκριση των ούρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τσουκνίδες βοηθούν στη θεραπεία διάφορων ασθενειών καθαρίζοντας το ουροποιητικό σύστημα.
Στην περίπτωση της κυστίτιδας, η τσουκνίδα συχνά συνδυάζεται με άλλα διουρητικά βότανα προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπεία.
Οστεοαρθρίτιδα
Μελέτες έχουν δείξει πως η τσουκνίδα έχει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Αυτο οφείλεται στην περιεκτικότητα της σε καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Πως χρησιμοποιούμε την τσουκνίδα;
- Όταν δεν υπάρχει φρέσκια τσουκνίδα, μπορούμε να μουσκέψουμε σκόνη τσουκνίδας σε ζεστό νερό φτιάχνοντας μια πάστα, την οποία προσθέτουμε στο φαγητό.
- Επίσης σε σκυλιά που δεν τους αρέσει η γεύση της τσουκνίδας, μπορούμε να ανακατέψουμε την πάστα με γιάουρτι, cottage cheese, ανθότυρο, προσθέτοντας λίγο φυσικό μέλι.
Δοσολογία
Η δοσολογία της τσουκνίδας εξαρτάται από τον λόγο χορήγησης και το βάρος του σκύλου.
Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες
Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.
-
Τσουκνίδα€15.20
Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.