ΥΓΕΙΑ
Posted in

Το πρόβλημα ακράτειας στον σκύλο

Posted in

Ποιες είναι οι αιτίες;
Τι είδη ακράτειας υπάρχουν στα σκυλιά;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το σκύλο μας που πάσχει από ακράτεια;

Παρόλο που η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουμε κυρίως σε ηλικιωμένα σκυλιά, υπάρχουν και αρκετά κουτάβια και ενήλικα σκυλιά που ίσως εμφνίσουν μια μορφή ακράτειας.

Τι είδη ακράτειας υπάρχουν στα σκυλιά;

Επείγουσα ακράτεια

Η επείγουσα ακράτεια είναι μια ακαταμάχητη επιθυμία για ούρηση η οποία συνοδεύεται από απώλεια ούρων. Αυτό το είδος ακράτειας προκαλείται συνήθως από ερεθισμένους ή υπερδραστήριους μύες της ουροδόχου κύστης. Αρχική αιτία μπορεί να είναι φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, εμφάνιση νέου ιστού (νεοπλασία της ουροδόχου κύστης) ή πέτρες. Αιτίες της επείγουσας ακράτειας μπορεί επίσης να είναι ένα παχύ τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, λόγω χρόνιας μερικής απόφραξης, ή κύστες.

Ακράτεια των κουταβιών

Η ακράτεια σε κουτάβια μικρής ηλικίας συνήθως δεν οφείλεται σε ένα οργανικό πρόβλημα ή σε ένα πρόβλημα υγείας αλλά στην έλλειψη εκμάθησης διαχείρισης της απέκκρισης. Αυτό το πρόβλημα μπορούμε να το παρατηρήσουμε και σε σκυλιά που έχουν μείνει σε εκτροφεία ή φιλοζωικές εγκαταστάσεις όπου δεν είχαν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από το χώρο που τρώνε και κοιμούνται για να ελευθερωθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα σκυλιά απλώς δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τους σφιγκτήρες του ουροποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να ελευθερώνονται ανά πάσα στιγμή.

Πραγματική ακράτεια

Στην περίπτωση της πραγματικής ακράτειας ο σκύλος ουρεί ή ασυναίσθητα χάνει ούρα κατά τη διάρκεια του ύπνου και μόλις σηκωθεί. Επίσης μπορεί να χάνει ούρα όταν πιέζεται το στομάχι του, όταν ανεβαίνει σκάλες ή βήχει. Στα κουτάβια η πραγματική ακράτεια οφείλεται κυρίως σε μια ανατομική ανωμαλία της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα να υποφέρουν από μια συνεχόμενη ροή σταγόνων ούρων.

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες της πραγματικής ακράτειας στον σκύλο;

  1. Στείρωση
    Η πιο συχνή αιτία της ακράτειας των σκυλιών είναι η επέμβαση της στείρωσης. Στειρωμένα σκυλιά μπορούν να παρουσιάζουν το πρόβλημα της ακράτειας ακόμα και μετά από πολλά χρόνια από την επέμβαση. Σε αυτή τη περίπτωση η ακράτεια οφείλεται στις αλλαγές των συνθετικών ιστών λόγω της ορμονικής αλλαγής.
  2. Ηλικία
    Ιδιαιτέρως μεγαλόσωμα και υπέρβαρα σκυλιά μπορούν να παρουσιάσουν ακράτεια λόγω της μείωσης της μυϊκής μάζας στην τρίτη ηλικία τους.
  3. Παθήσεις στο πάγκρεας
    Σκυλιά με χρόνια προβλήματα στο πάγκρεας χάνουν μυική μάζα και συνεπώς οι μύες στην περιοχή του ουροποιητικού συστήματος δεν λειτουργούν καλά.
  4. Όγκοι, πολύποδες, πέτρες
    Η ύπαρξη πετρών, όγκων και πολύποδων στην ουροδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσει ακράτεια στο σκύλο.
  5. Προβλήματα στην σπονδυλική στήλη
    Προβλήματα της σπονδυλικής στήλης που μπορούν να παρουσιάσουν σκυλιά μεγάλης ηλικίας ή σκυλιά που έχουν επιβιώσει από ένα ατύχημα, μπορούν να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
  6. Λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα
    Βακτήρια, παράσιτα, ιοί και μύκητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακράτεια στο σκύλο. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος παρουσιάζει και δυσκολίες στην ούρηση και τα ούρα μπορούν να περιέχουν αίμα.
  7. Άνοια (Alzheimers)
    Σκυλιά που πάσχουν από Alzheimer παρουσιάζουν επίσης πολλές φορές το πρόβλημα της ακράτειας
    και ανωμαλίες στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
  8. Προδιάθεση φυλής
    Υπάρχουν ορισμένες φυλές στις οποίες η πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα είναι πιο μεγάλη. Σε αυτές τις φυλές ανήκουν τα:
  • Briad
  • Neufandland
  • West Highland White Terriers
  • Labrador Retriever
  • Golden Retriever
  • Siberian Husky
  • Fox Terrier
  • Bulldog
  • Pudel (Griffon Canis)

Τι πρέπει να κάνουμε όταν παρατηρούμε ακράτεια στο σκύλο μας;

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε όταν παρατηρούμε ότι ο σκύλος μας ασυναίσθητα χάνει ούρα ή δυσκολεύεται να ουρήσει είναι να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας για να εντοπίσουμε μέσα από εξετάσεις και καλλιέργειες την αιτία του προβλήματος και να προχωρήσουμε στην κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση της πάθησης. Παράλληλα μετά από μια φαρμακευτική αγωγή ή μετά από μια επέμβαση μπορούμε να υποστηρίξουμε το ουροποιητικό σύστημα του σκύλου μας με φυσικές ουσίες, βότανα και θεραπευτικά μανιτάρια.

Ποιες είναι οι ουσίες που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ακράτεια του σκύλου μας;

α. Cranberry
Η επίδραση του Cranberry βασίζεται στις κόκκινες χρωστικές ουσίες (προανθοκυανιδίνες) οι οποίες
αποτρέπουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης του σκύλου.
β. Σπόροι κολοκύθας σε μορφή σκόνης ή λαδιού
Οι σπόροι της κολοκύθας επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του ουροποιητικού συστήματος και
ενισχύουν τους μύες της ουροδόχου κύστης.
γ. Φύλλα βατόμουρου σε μορφή σκόνης
Τα φύλλα από τα βατόμουρα έχουν στυπτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο ουροποιητικό σύστημα.
δ. Σολιντάγκο σε μορφή σκόνης ή τσαγιού
Το βότανο σολιδάγο λειτουργεί αντισπασμωδικά και έχει μια αντιφλεγμονώδη δράση.
ε. Πικραλίδα σε μορφή σκόνης
Η πικραλίδα έχει μια διουρητική δράση.
στ. Τσουκνίδα σε μορφή σκόνης ή τσαγιού
Η τσουκνίδα έχει μια διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας με ακράτεια;

Ειδικά σλιπάκια / ειδικά στρώματα

Στην αγορά υπάρχουν σήμερα πολλά ποιοτικά βοηθήματα, όπως σλιπάκια, πάνες και κρεβάτια που μπορούμε να αποκτήσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της ακράτειας.

Αδυνάτισμα

Ειδικά σε υπέρβαρα σκυλιά μια ειδική δίαιτα δεν βοηθάει μόνο στην απώλεια βάρους αλλά μπορεί συγχρόνως να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα, να ρυθμίσει το ph των ούρων και να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Συχνές μικρές βόλτες

Ειδικά σε κουτάβια, σε σκυλιά από φιλοζωικές οργανώσεις, σε σκυλιά που παρουσιάζουν το σύμπτωμα της επείγουσας ακράτειας και σε σκυλιά μεγάλης ηλικίας οι πολλές μικρές βόλτες βοηθούν να διατηρηθεί το σπίτι καθαρό.

Η ακράτεια δεν είναι σε καμία περίπτωση μια συμπεριφορά του σκύλου μας για να μας τιμωρήσει αλλά οφείλεται πάντα σε ένα πρόβλημα υγείας ή σε ένα πρόβλημα εκμάθησης. Εμείς οι κηδεμόνες είμαστε υπεύθυνοι να βρούμε την αιτία του προβλήματος και να φροντίσουμε για την σωστή αντιμετώπιση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μαλώσουμε το σκύλο ή το κουτάβι μας όταν λερώνει το χώρο μας, αλλά να δείχνουμε κατανόηση και υπομονή.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην στερούμε στον σκύλο μας την πρόσβαση στο νερό, πράξη που μπορεί όχι μόνο να χειροτερέψει το πρόβλημα αλλά και να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας.

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP

Το καλάθι μου 0