ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΚΥΛΩΝ

Τι είναι καλό να γνωρίζουμε πριν δώσουμε στον σκύλο μας ανθρώπινα συμπληρώματα

Τι είναι καλό να γνωρίζουμε πριν δώσουμε στον σκύλο μας ανθρώπινα συμπληρώματα

Ως διατροφολόγος κατοικίδιων ζώων έρχομαι αντιμέτωπη συχνά με τον προβληματισμό κηδεμόνων σκύλων και γατιών για το εάν μπορούν να δώσουν στους τετράποδους φίλους τους συμπληρώματα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.

Παρόλο που οι κτηνίατροι και εμείς οι διατροφολόγοι ζώων μπορούμε να συμβουλεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής για τα ζώα τους, ωστόσο η τελική απόφαση για το τι θα επιλέξουν να κάνουν παραμένει στους ίδιους τους κηδεμόνες. Μία ανεξάρτητη όμως πληροφόρηση, προερχόμενη πάντα από έναν ειδικό, μπορεί να τους διευκολύνει να επιλέξουν αυτό που θεωρείται ως το πιο υγιεινό και ασφαλές για το κατοικίδιο τους.

Ποια είναι τα ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν πριν χορηγήσουμε στα σκυλιά μας συμπληρώματα διατροφής;

Ποιοι είναι οι νόμοι σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής;

Όλοι οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής για ανθρώπινη χρήση πρέπει να έχουν μια άδεια που να τους επιτρέπει να τα παράγουν. Η συγκεκριμένη άδεια δεν συμπεριλαμβάνει την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής για κατοικίδια ζώα.

Οι κατασκευαστές που παράγουν και εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής για ζώα λειτουργούν βάσει των σχετικών νόμων περί της διατροφής των ζώων και πρέπει να έχουν την αντίστοιχη άδεια.

Οι δύο αυτοί κλάδοι ελέγχονται από τις δύο αντίστοιχες κρατικές αρμόδιες αρχές και οι δύο ξεχωριστές νομοθεσίες προστατεύουν τους καταναλωτές από βλαβερές για το είδος τους ουσίες.

Ξέρουμε ότι στην εποχή μας σχεδόν όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν σε μικρές ποσότητες βλαβερές για τον οργανισμό μας ουσίες. Αυτές οι ουσίες, οι οποίες θεωρούνται ακίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα κατοικίδια μας.

Παράδειγμα: Μια από τις πιο γνωστές ουσίες που θεωρούνται ακίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία είναι το πολυσορβικό 80, το οποίο όμως προκαλεί στα σκυλιά μας ένα πολύ σοβαρό αλλεργικό σοκ.

Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε μερικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βότανα μπορεί να βρίσκονται, σε μικρές ποσότητες, και άλλα ξένα βότανα που μαζευτήκανε μαζί με εκείνα της καλλιέργειας. Αυτά τα ζιζάνια είναι συνήθως ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά δηλητηριώδη για τα κατοικίδια μας, όπως για παράδειγμα το τριφύλλι και η παπαρούνα.

Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής για κατοικίδια ζώα, έχοντας εξειδικευμένη γνώση πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ελέγχουν τα προϊόντα τους για τυχόν βλαβερές ουσίες.

Οι δοσολογίες των συμπληρωμάτων διατροφής για ανθρώπους ισχύουν και για τον σκύλο μας;

Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής είναι υποχρεωμένοι, βάσει του νόμου, να αναφέρουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη δοσολογία των προϊόντων τους πάνω στις συσκευασίες.

Η δοσολογία που αναφέρουν υπολογίζεται για τον μέσο άνθρωπο με σωματικό βάρος 75kg.

Λόγω της διαφορετικής μυϊκής μάζας, της διαφορετικής λειτουργίας του οργανισμού και των ιδιαίτερων αναγκών των σκυλιών, μια δοσολογία που είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει μακρόχρονα προβλήματα στον οργανισμό του σκύλου. Ειδικότερα, οι ανάγκες για βιταμίνες και μέταλλα διαφέρουν πολύ μεταξύ ανθρώπων και σκυλιών / γατιών.

Μια χορήγηση ανθρώπινων συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών σε σκυλιά μπορεί να οδηγήσει είτε σε έλλειψη είτε σε περίσσεια ουσιών, με τις ανάλογες για την υγεία τους συνέπειες.

Βάσει του νόμου απαγορεύεται σε εμάς τους κτηνίατρους, τους θεραπευτές και διατροφολόγους κατοικίδιων ζώων να συστήνουμε στους κηδεμόνες των ζώων συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Την τελική απόφαση και ευθύνη για το κατοικίδιο έχει όμως πάντα ο κηδεμόνας, ο οποίος επιλέγει ό,τι θεωρεί ως το πιο ασφαλές για τον τετράποδο φίλο του

Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες

Εάν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας, πατήστε εδώ.

Εάν ψάχνετε για υγιεινά συμπληρώματα διατροφής σκύλου, πατήστε εδώ.

Join the conversation

TOP
Το καλάθι μου 0