Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν οτι τα σκυλιά ακούνε καλύτερα από τον άνθρωπο Λίγοι όμως από εμάς ξέρουν πώς ακριβώς ο σκύλος αντιλαμβάνεται τους ήχους.
Ποιούς ήχους μπορεί να αντιλαμβάνεται το αφτί του σκύλου;
Η ένταση ενός ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ. Ένας άνθρωπος με φυσιολογική ακοή μπορεί να ακούει ήχους που βρίσκονται πάνω από 0 ντεσιμπέλ. Δεν έχει τη δυνατότητα να ακούει ήχους από 0 ντεσιμπέλ και κάτω.
Ο σκύλος αντίθετα ακούει ήχους από -15 ντεσιμπέλ. Λόγω του λογαριθμικού χαρακτήρα της σκάλας ντεσιμπέλ (20 ντεσιμπέλ είναι το διπλάσιο των 10 ντεσιμπέλ), η διαφορά στην ακοή μεταξύ ανθρώπου και σκύλου είναι τεράστια.
Γιατί ακούνε τα σκυλιά καλύτερα από εμάς;
Λόγω ανατομίας τα αυτιά του σκύλου λειτουργούν σαν ενισχυτής. Πράγματι τα αυτιά του σκύλου λειτουργούν ως «χοάνες» και έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν περισσότερα ηχητικά κύματα. Οι ήχοι λοιπόν που ακούμε εμείς είναι επομένως πολύ δυνατοί για πολλά σκυλιά.
Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά ακούνε καλύτερα από εμάς:
- Μεγαλύτερα αυτιά
Το μέγεθος του αυτιού ενός ενήλικου ανθρώπου είναι συνήθως 6.1 με 7.2 εκατοστά.
Το μέγεθος του αυτιού ενός σκύλου κυμαίνεται, ανάλογα με τη φυλή, από 3.2 εώς 34.5 εκατοστά. Επομένως το αυτί του σκύλου πιάνει πολύ περισσότερα ηχητικά κύμματα από τον άνθρωπο.
- Λειτουργία κάμψης και συστροφής των αυτιών
Στους ανθρώπους, τα αυτιά είναι σταθερά στερεωμένα στο πλάι και ελαφρώς λυγισμένα προς τα εμπρός. Έχουμε πάνω από 6 μύες για να ευθυγραμμίζουμε τα αυτιά, παρ’όλ’αυτά χρησιμοποιούμε ελάχιστα τη δυνατότητα αυτή. Επομένως οι ήχοι που προέρχονται από το πλάι (70°) ακούγονται, σε εμάς τους ανθρώπους, πιό δυνατά και γι’ αυτόν τον λόγο γυρίζουμε ενστικτωδώς το κεφάλι μας στο πλάι για να ακούσουμε καλύτερα.
Οι σκύλοι έχουν 18 μύες στα αυτιά τους. Αυτό τους επιτρέπει να περιστρέφουν, να ανυψώνουν, να χαμηλώνουν και να λυγίζουν τα αυτιά τους προκειμένου να τα ευθυγραμμίζουν τέλεια με την πηγή του ήχου. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι μπορούν επίσης να ελέγχουν και τα δύο αυτιά τους εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο προκειμένου να αντιλαμβάνονται με ακρίβεια πολλούς ήχους ταυτόχρονα.
- Θέση αυτιών
Τα ανθρώπινα αυτιά βρίσκονται στο πλάι και στη μέση του κεφαλιού. Στους σκύλους, τα αυτιά είναι στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία περιστροφής, τα σκυλιά μπορούν εύκολα να ακούσουν σε γωνία 360°. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, ακούν τους πιο δυνατούς ήχους σε γωνία 140°.
Επομένως για τους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο να αντιληφθούν τους ήχους που προέρχονται από πίσω, δηλαδή στις 180°. Παρ’όλ’αυτά, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι 8 φορές καλύτεροι σε σχέση με τον σκύλο στον εντοπισμό ενός ήχου. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στο ίδιο το αυτί, αλλά στην επεξεργασία του σήματος στον εγκέφαλο μας. Οι δυνατότητες στον εγκέφαλό μας να επεξεργάζονται ήχους είναι πιό ανεπτυγμένες από τις δυνατότητες του σκύλου.
Κατά μέσο όρο, οι σκύλοι ακούν μεταξύ 1,6 και 2,4 φορές πιο δυνατά από τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις υπό ορισμένες συνθήκες.
Ποιοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη δυνατότητα ακοής του σκύλου μας;
- Μήκος αυτιών
Τα σκυλιά με μεγάλα όρθια αυτιά αντιλαμβάνονται περισσότερους ήχους σε σχέση με τα σκυλιά με μικρά όρθια αυτιά. Στα σκυλιά με κρεμαστά αυτιά, το μήκος δεν επηρεάζει την ακοή. - Σχήμα αυτιών
Σε σκυλιά με κρεμαστά αυτιά, το αυτί φράζει την είσοδο του ήχου στον ακουστικό πόρο με αποτέλεσμα να είναι λίγο πιό μειωμένη η δυνατότητα να λαμβάνουν ηχητικά σήματα σε σχέση με σκυλιά που έχουν όρθια αυτιά. - Ηλικία
Η ικανότητα του σκύλου να ακούει τις εντάσεις και τις συχνότητες των ήχων μειώνεται σταδιακά με την αύξηση της ηλικίας του. Οπότε ένα κουτάβι ακούει τους ήχους πιό δυνατά από ένα ηλικιωμένο σκυλί. - Φυλή
Σκυλιά εργασίας (φύλακες, τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα) έχουν μάθει να συγκεντρώνονται πιό καλά σε ήχους, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες ικανότητες ακοής από άλλα σκυλία τα οποία εργάζονται κυρίως με τη μύτη. Φυλές με μεγάλες ικανότητες ακοής είναι:
Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
Αμερικανικό Κόκερ Σπάνιελ
Τσιουάουα
Γερμανικός Ποιμενικός
Γκόλντεν Ριτρίβερ
Μινιατούρα Pinscher
Poodle
Boston Terrier
Schnauzer
- Αισθητήρια αντίληψη
Ξέρουμε οτι όσο λιγότερα αισθητήρια όργανα χρησιμοποιεί ένα ζωντανό πλάσμα τόσο πιο εξέλιγμένο είναι το όργανο που χρησιμοποιεί. Ένα σκυλί δηλαδή με οσφρητική ή οπτική αναπηρία ακούει τις περισσότερες φορές καλύτερα από ένα σκυλί χωρίς αναπηρίες.
Σε ποιές συχνότητες ακούνε καλύτερα τα σκυλιά μας;
Οι άνθρωποι μπορούν να ακούνε μόνο ήχους με συχότητα από 20 Hz εώς 20 Khz. Τα σκυλιά αντιθέτως ακούνε και ήχους ανάμεσα 67 Hz και 45 Khz. Οπότε τα σκυλιά μας ακούνε πιο καλά τα ψηλά ηχητικά κύματα σε σχέση με εμάς. Για τους πρόγονους των σκύλων, τους λύκους, είναι σημαντικό να αντιλαμβάνονται άνω των 20 Hz ηχητικά σήματα τόσο για να προστατεύονται από ξένους θηρευτές όσο και για να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά.
Επίσης τα αυτιά του σκύλου είναι πιό ευαίσθητα σε ήχους μεταξύ 6-16 Khz. Τα θηράματα τους και τα άγρια ζώα γενικά εκπέμπουν θορύβους σε αυτό το εύρος συχνότητας. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ευαίσθητοι σε ήχους μεταξύ 2 και 5 kHz. Επομένως για τα σκυλιά μας είναι σχετικά πιο δύσκολο να αντιλαμβάνονται απο μακριά τις ανθρώπινες φωνές που κυμαίνονται σε συχνότητες μεταξύ 85 Hz και 255 Hz
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε οτι ο σκύλος μας υποφέρει από ηχητικά σήματα;
Στους σκύλους μας το όριο για τον ακουστικό πόνο εντοπίζεται στα 85 ντεσιμπελ, ενώ για τον άνθρωπο βρίσκεται πάνω από 140 ντεσιμπελ. Επομένως μπορούμε να καταλάβουμε πως ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται σαν έναν πολύ δυνατό θόρυβο τις περισσότερες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε. Επίσης η δυνατή μουσική του προκαλεί ακουστικό στρές και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της ακοής.
Όταν ο σκύλος μας ενοχλείται από έναν ήχο:
- προσπαθεί να φύγει όσο γίνεται πιό μακριά και να βρεί κρυψώνα
- αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί μας
- γαυγίζει ασταμάτητα
- αρχίζει να τρέχει πανικόβλητος γύρω γύρω
- αρχίζει να ουρλιάζει
- βάζει την ουρά στα σκέλια
Πολλές φορές αυτά τα συμπτώματα συμπεριφοράς συνδέονται με σωματικά συμπτώματα όπως:
- Τρέμουλο
- Σάλιο
- Εμετός
- Διάρροια
Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της ακοής του σκύλου μας μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα τη συμπεριφορά του, να ερμηνεύουμε πιο σωστά τις “περίεργες” αντιδράσεις του σε διάφορες καταστάσεις αλλά και να τον προστατεύουμε από άγχος και σωματικές βλάβες.
Υπεύθυνη κειμένου: Ρεγγίνα Μπίμπα, Διατροφολόγος και Σύμβουλος εναλλακτικών θεραπειών για σκύλους και γάτες
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για πώς αντιλαμβάνεται ο σκύλος σας τον κόσμο, πατήστε εδώ.